BDP'de kriz büyüyor!

BDP'de kriz büyüyor!

BDP'nin bugünkü grup toplantısı iptal edildi. Peki dün patlak veren olayın arkasında ne var? İşte detaylar...

Barış ve Demokrasi Partisi'nin (BDP) bugün TBMM'de düzenleyeceği grup toplantısı iptal edildi.

BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan, Genel Başkan Selahattin Demirtaş'ın bugün saat 12.30'da Diyarbakır'da basın toplantısıdüzenleyeceğini, bu nedenle grup toplantısının yapılmadığını söyledi.

Buldan, Demirtaş'ın basın toplantısında hakkında çıkan haberlerle ilgili açıklamalarda bulunacağını belirtti.
Pervin Buldan, Demirtaş'ın daha sonra Diyarbakır'da rahatsızlığı nedeniyle küçük bir operasyon geçireceğini de sözlerine ekledi.

BDP'DEKI ISTIFANIN PERDE ARKASINDA NE VAR?

BDP'nin kazanabileceği yerlerin büyük bölümünde kadın aday gösterilmesine dair genelge partinin Eşbaşkanı Selattin Demirtaş'ın tepkisine yol açtı. İstifanın eşiğine gelen Demirtaş'ın, eşbaşkanlığı bırakmak için olağanüstü kongre toplantısı istediği öğrenildi.

İddialara göre Demirtaş'ı istifanın eşiğine getiren süreç şöyle gelişti:

SOL PARTILERI ISTEMEDI

İmralı'da bulunan Abdullah Öcalan'ın, isteğiyle sol partilerin arasında bulunduğu pek çok bileşenle kurulan Halkların Demokratik Partisi (HDP) ile yerel seçim ittifakı ilk krizi çıkardı. Demirtaş cephesi, HDP bileşenlerinden olan bazı sol grupların ‘marjinal' olduğunu ve seçimde bunlarla başarı sağlanamayacağını öne sürdü. Kriz Batı bölgelerinde HDP ile Güneydoğuda ise BDP ile seçimlere girilmesi kararı alınmasıyla aşıldı.

KADIN ADAY SORUNU

Diğer kriz ise önemli merkezlere kadın aday gösterilmesi nedeniyle çıktı. BDP'nin kadın yönetimi, yerel seçimlerde önemli merkezlerde mutlaka kadın aday isterken Demirtaş ve bazı yöneticiler bölgenin kadın başkana hazır olmadığını söyleyerek buna karşı çıktı. Kandil yönetimi kadınlardan yana tavır alınca, parti yönetimi isteğe "evet" demek zorunda kaldı. Bunun üzerine BDP Genel Merkezi, bir iç genelge ile önemli merkezlerde kadınların aday gösterileceği vurgulandı.

DIYARBAKIR TARTIŞMASI

BDP yönetimindeki kadınlar yeni büyükşehir olan Van ve Mardin'de kadın aday istedi ancak Van Belediye Başkanı Bekir Kaya, sevilen bir isim olduğu için başka aday gösterilmemesi benimsendi. Mardin'de ise gösterilecek kadın adayın Ak Parti karşısında başarısız olacağı savunuldu. Diyarbakır'da kadın aday gösterilmesini isteyen partili kadınlar, Emine Ayna ile Ayla Akat Ata'yı önerdi. Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir'in ise adaylığı istemediği öğrenildi.

Bu tartışmalar ve kadın belediye başkanları genelgesi nedeniyle Demirtaş'ın istifanın eşiğine geldiği haberi dün duyuldu.

Demirtaş'ın istifasının parti yönetimince reddedildiği, Demirtaş'ın ise bunun üzerine olağanüstü kongre talebinde bulunduğu öğrenildi. Ancak bu talep de, parti yönetimi tarafından reddedildi. Demirtaş'ın, yerel seçimden sonra yapılması beklenen olağanüstü kongrede görevini bırakabileceği konuşuluyor. BDP heyeti İmralı'ya gidince sorunu Öcalan'a aktaracak, son sözü Öcalan söyleyecek. BDP ise "Eş Genel Başkanımız Demirtaş'ın olağanüstü kongre talep ettiği ve bunun kabul edilmemesi üzerine görevini bırakma kararını partiye ilettiği şeklinde basında yer alan haberler gerçeği yansıtmamaktadır" açıklamasını yaptı. 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.