BDP'de PKK ayrılığı başladı

BDP'de PKK ayrılığı başladı

Uras'tan hemen sonra bir basın toplantısı düzenleyen Şırnak milletvekili Hasip Kaplan ise "Tek taraflı silahların susmasının bir şey ifade etmediği, geçen 26 senede anlaşılmıştır" diye konuştu

BDP İstanbul Milletvekili Ufuk Uras, terör örgütü PKK'nın "aktif savunma" olarak adlandırdığı tarzdan vazgeçmesini isteyerek, tek yanlı ateşkes yapıp, barış tavrı ve dilinde devam etmesini istedi. Uras, "Aktif savunmadan vazgeçmek demek, silahları gömmek demek" dedi.

Uras, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, PKK'nın yeniden silahlı eylemlere başlamasını eleştirerek, "Kürt sorunu tam çözülüyor derken, bugün gelinen nokta yeni bir çatışmanın ve toplumsal gerginliklerin eşiğidir. 'Demokratik açılım'dan söz edilen dönemde yaşananlar da işin ruhuna uygun olmadı" dedi.

Gelinen noktanın sorumlusunun hükümet olduğunu ileri süren Uras, Ak Parti, CHP ve MHP’yi de şu sözlerle eleştirdi:

"Başbakan, dün 'açılıma devam edeceğiz' dedi. Eğer şimdiye kadar yapılanlar sürdürülecekse, değişen bir şey olmayacak demektir. CHP lideri ise 'kanı kanla yıkamak olmaz' sözünün arkasına sığınmakla yetiniyor. MHP liderinin OHAL, sınır ötesi operasyon, idam cezası önerileri havada uçuşuyor."Aktif savunmadan vazgeç "İktidar ve sorunun mağdurlarının istemeleri halinde bu çıkmazdan dönebileceklerini ifade eden Uras, önerilerini şöyle sıraladı: "PKK 'aktif savunma' dediği tarzdan vazgeçmeli, tek yanlı ateş keserek barış tavrı ve dilinde devam etmelidir. Hükümet açılımların içini doldurmalı, mağdurların taleplerini dikkate almalı ve somut adımlar atmalıdır. Tutuklanan BDP’liler serbest bırakılmalıdır. Çocukların Terörle Mücadele Kanunu’ndan yargılanmasına ve tutuklanmasına son verilmeli, TBMM’de gerekli düzenlemeler hemen yapılmalıdır. Açılım politikası kapsamında barış için 'dağdan' gelenlerin tutukluluk hallerine son verilmelidir. Hükümet hem BDP ile düzenli ilişki kurmalı hem de sorunun çözümüne katkıda bulunacak sivil toplum kuruluşlarının, aydınların, demokratik örgütlerin görüş ve yapıcı önerilerini dikkate almalıdır." HASİP KAPLAN: TEK TARAFLI OLMAZBDP Şırnak Milletvekili Kaplan, Meclis'te gazetecilerin sorularını cevapladı.

BDP İstanbul Milletvekili Ufuk Uras'ın, terör örgütü PKK'ya yaptığı tek taraflı ateşkes çağrısını nasıl değerlendirdiğinin sorulması üzerine şunları söyledi:

"Birinci sorun silahların susmasıdır. Silahlar susmadığı zaman aklın, mantığın sesi, siyasetin sesi duyulmuyor. Tek taraflı silahların susmasının bir şey ifade etmediği, geçen 26 senede anlaşılmıştır. Bir ortak iradenin şekillenmesi gerekiyor. Bu Meclis tatile girmeden bu sorunu konuşarak çözebilmeli ve ondan sonra milletvekilleri gönül rahatlığıyla denize girebilmelidir. Eğer onlar denize girerken, tatil yaparken, bu Meclis kapalıyken cenazeler gelirse bunun vebalinden hiçbirisi kurtulamayacaktır. "

Etiketler :