BDP'li Kışanak'tan 'vatandaşlık' tahriki

BDP'li Kışanak'tan 'vatandaşlık' tahriki

BDP Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışanak partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada İsrail baskını ile ilgili olarak Gazze'ye yönelik Ankara'nın tutumunu sert dille eleştirdi.

 BDP Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışanak, ''Eğer Silopi, Ankara'ya Gazze kadar yakın değilse, bu ülkede vatandaşlık duygusunu korumak kolay olmayacaktır'' dedi.

Kışanak, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, geçen hafta Silopi'de, barış için bir yürüyüş düzenlemek istediklerini, eylemden önce ilçedeki yetkililere de bilgi verdiklerini söyledi. Yürüyüş sınasında, BDP'nin Şırnak milletvekilleri Sevahir Bayındır ve Hasip Kaplan ile Hakkari Milletvekili Hamit Geylani'nin, eyleme izin vermeyen güvenlik güçleriyle konuşmak isterken üzerlerine tazyikli su sıkıldığını belirten Kışanak, Bayındır'ın bu sırada yaralandığı ve hastanede tedavi altına alındığını anımsattı. Kışanak, aradan bir hafta geçmesine rağmen hükümetin olayla ilgili herhangi bir soruşturma açmadığını söyledi.

Güvenlik güçlerinin bu müdahalesinin barışa, halk iradesine ve kadın özgürlüğüne yönelik yapıldığını iddia eden Kışanak, olayların sorumlusunun da hükümet olduğunu ileri sürdü. Kışanak, bütün bu olaylara rağmen yılmayacaklarını, barıştan umutlarını kesmeyeceklerini dile getirdi.

Demokratik siyasete yönelik bu saldırıların yeni olmadığını, 20 yıldır devam ettiğini savunan Kışanak, ''Topyekun savaş konseptinin sözcüsü o dönemin Başbakanı Tansu Çiller'in siyasetten nasıl silindiğini hepimiz biliyoruz. Eğer bugün Sayın Erdoğan da aynı yaklaşımla, topyekun savaş mantığıyla halkın üzerine gelirse, kendisinin gideceği yer de benzerlerinin gideceği yerdir. Çiller, siyaset sahnesinden silinerek, topyekun savaş konseptinin bedelini ödedi. Tayyip Erdoğan da bunun bedelini ödeyecek'' diye konuştu.

-''BİZ SANDIKTAN ÇIKMADIK MI?''-

Yerel seçimlerden zaferle çıktıklarını ancak seçimlerin ardından hükümetin, partilerine yönelik ''siyasi darbe operasyonu'' başlattığını ileri süren Kışanak, çok sayıda partilinin tutuklandığını söyledi. Tutuklananlarla ilgili iddianamenin hazırlandığını ancak özellikle bekletildiğini öne süren Kışanak, bazı arkadaşlarının bu soruşturma kapsamında yasa dışı örgüt üyeliğiyle suçlanacağını belirtti.

Milletvekillerinin de bu iddianame kapsamında değerlendirileceği ve fezlekelerinin yakında Meclise geleceği yönünde iddiaların bulunduğunu belirten Kışanak, ''Bu tutum, milyonları yasa dışı örgüt üyesi ilan etmekle eşit bir yaklaşımdır. Sayın Başbakan, Hamas ile PKK arasında paralellik kuranlara tepki göstererek diyor ki 'ama onlar seçimle geldiler'. Peki biz seçimle gelmedik mi? Biz sandıktan çıkmadık mı?'' diye sordu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, ''Gazze ile Ankara'nın kader ortağı olduğunu, bu nedenle Gazze'de yaşananlara göz yummayacaklarını söylediğini anımsatan Kışanak, Filistin'de yaşananlara kendilerinin de göz yummayacağını ifade etti. Gültan Kışanak, şöyle devam etti:

''Ancak bir gerçek var. Eğer Silopi, Ankara'ya Gazze kadar yakın değilse bu ülkede vatandaşlık duygusunu korumak, bu ülkeyi birlik ve bütünlük içinde tutmak o kadar kolay olmayacaktır.

Dünyanın neresinde olursa olsun, insanlığa karşı işlenmiş suçların karşısında olmak gerekiyor. Sayın Başbakan, sivil insanları katledenlerin terörist olduğunu, bunu yapan devletin terör uygulayan devlet olduğunu söylüyor. Sonuna kadar haklı. Peki bu ülkede son bir yılda 3 üniversite öğrencisi öldürüldü. Bunların alınlarında terörist mi yazıyordu? Bu şiddeti uygulayan devlete ne demeli? Eğer Filistin'deki zulmün hesabını İsrail verecekse, bizim ülkemizde sivil, savunmasız insanlara karşı yürütülen devlet terörünün hesabını da AKP Hükümeti verecektir.''

-''MAHKEMENİN KARARLARIYLA ÇOK DA İLGİLİ DEĞİLİZ''-

Gültan Kışanak, Anayasa Mahkemesinde görüşülen, 1982 Anayasası'nın Bazı Maddelerinde Değişiklik Yapılması Hakkındaki Kanun'un iptaline ilişkin davaya da değindi.

Bu konuda nasıl bir karar çıkacağını bilmediklerini, ''mahkemenin kararıyla çok da ilgili olmadıklarını'' belirten Kışanak, mahkeme, kararını hangi yönde verirse versin, tutumlarının değişmeyeceğini söyledi. Kışanak, ''Çünkü biz, bu ülkede ihtiyacın böyle yamalı değil, yeni sivil bir Anayasa olduğunu biliyoruz. Önümüzdeki referandum sürecinde de 'yeni bir anayasa isteyenler sandığa gitmesinler' diyeceğiz.'' dedi.

Etiketler :