Bebekler Nasıl Konuşur?

Bebekler Nasıl Konuşur?

Bebeklerde dilin gerçekten anlaşılması sekizinci aya rastlıyor.

İki yaşına kadar kullanılan kelimelerin yüzde 70'inin tek heceli olduğuna dikkat çeken uzmanlar, bebeklerin önce anladığını, sonra ise konuşmaya başladığını söylüyor. Yapılan araştırmalarda bebeklerin dil gelişimi için doğuştan donanımlı ve duymaya karşı son derece hassas olduğunu belirten uzmanlar, bebeklerin 1 aylıkken, yaptığı rastgele hareketleri duyduğu bir ses ile durdurduğu ve ani ses ya da gürültüyle sıçradığının belirlendiğini söylüyor.

Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. İsmail Özcan, bebeklerin 2'nci ayda konuşanı dinler göründüğünü ve gülümseyebildiğini, 4'üncü ayda kızgın ve hoşnut ses farkını anladığını, 6'ncı ayda 'mama, dede' gibi kelimeleri tanıyor göründüğünü ve 8'inci ve 9'uncu ayda da adı söylendiğinde veya 'hayır' dendiğinde hareketini durdurduğunu açıkladı.

Bebeklerin 12'nci ayda sözel isteklere jestlerle karşılık verdiğini anlatan Dr. Özcan; "Yapılan araştırmalarda bebeklerin önce anladığı, sonra konuşmaya başladığı belirlenmiştir. 12- 14'üncü aylarda her hafta bazı yeni kelimeleri anlar göründüğü ve konuşanın duygusal tonunu daha iyi anladığı tespit edildi. 16-18'inci aylarda 150 kadar kelimeyi anladığı, 18 -20'nci aylarda istenmesi halinde büyük resimlerde bedenin çeşitli parçaları ve giysilere ilişkin çeşitli maddeleri gösterebildiği ve 'otur, buraya gel, yapma' fiillerine uygun tepkiler verdiği bilim adamlarınca belirlenmiştir. Dilin gerçekten anlaşılmasının sekizinci aya rastladığı görülüyor. Her yaştaki insanda olduğu gibi bebeklerde de anlaşılan kelime sayısı kullanılan kelime sayısından fazla. Bu da bebeğin kelime gelişimi ve zihinsel gelişim düzeyiyle yakından ilişkili. İlk yılın sonuna doğru çoğu bebeğin kelime kullanmaya başladığı, çocuğun ilk sözlerinin 'baba, cici, mama, meme, ninni' gibi kısa ve tekrar eden heceler olduğunu da görüyoruz. Çocuğun sağlam bir dil yapısına sahip olabilmesi için, onunla konuşurken, 'çocuk gibi' konuşmak yerine kelime ve cümleleri dilin kurallarına uygun olarak kullanmak gerekiyor. Dilin gelişim hızı fizyolojik ve genetik özellikler, cinsiyet, algısal ve zihinsel gelişim, sosyal çevre ve etkileşim, aile-çocuk arasındaki sözel iletişim düzeyi, sosyoekonomik ve sosyokültürel özellikler gibi etmenlerden etkilenebiliyor." dedi.