Bel ağrılarından egzersizle kurtulun

Bel ağrılarından egzersizle kurtulun

Yaz aylarını hareketli geçirenlerin genel şikayetleri arasında bel ağrısı ilk sırada yer alıyor.

Uzmanlar bel ağrısının 30'a yakın nedeni olduğunu belirterek, bunlardan en çok görülen türün ise nedeni kesin olmayan ve mekanik olarak tabir edilen bel ağrıları olduğunu ifade ediyor. Uzmanlar, bu tür şikayetlerden kurtulmak için bel adalelerini güçlendirici egzersizleri tavsiye ediyor.

Kayseri Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi, El Cerrahisi ve Mikrocerrahi Uzmanı, El Cerrahisi ve Mikrocerrahi Uzmanı Prof. Dr. Ali Baktır, bel ağrılarının 30'a yakın nedeni olduğunu, ancak bazılarının nedininin bel fıtığı, iltihaplı romatizma gibi kolay teşhis edilebilen, ancak ciddi hastalıklar olduğunu kaydetti. Bir kısım bel ağrılarının da kesin tanısının konulamadığını ve kişileri zaman zaman rahatsız ettiğini ifade eden Prof. Dr. Ali Baktır, bu tür birhastalıkolan ve özellikle genç bayanlarda görülen fibromiyaljinin, stres ile birlikte ciddi ağrılara neden olduğunu söyledi.

Baktır, doğuştan bir takım omurga bozukluklarının da bel ağrısına neden olabileceğini dile getirdi. Doğuştan omurga fazlalığı ya da eksikliği, kişinin bel ağrısına olan yatkınlığını artırdığını anlatan Baktır, "Ameleler ve inşaat işçileri gibi ağır işlerde çalışanlar ile bel bölgesine aşırı yük bindiren kişilerin omurgalarında zamanla bozukluklar oluşur. Bu bozukluklar yaşamın ikinci yarısında bel ağrısına neden olabilir. Ayrıca, şişman kişilerde göbek öne doğru çıktığı için belin eğriliği artar ve ağrılara neden olur. Üstelik bu kişilerin bel adaleleri zayıftır. Hamilelik döneminde karınları büyüyerek öne doğru çıkan kadınlar da zaman zaman bel ağrısı çekerler." dedi.

Nedeni bel fıtığı, iltihaplı romatizma gibi hastalıklar olan bel ağrılarında, nedene yönelik tedavinin çok önemli olduğuna işaret eden Baktır, şu bilgileri verdi: "Nedeni kesin olarak belli olmayan mekanik bel ağrıları, toplumda çok daha fazla görülmektedir. Bu ağrılardan kurtulmanın en önemli yolu, bel adalelerini kuvvetlendirerek belin normal kavisini korumak ve bele binen yükü azaltmaktır. Bel adalelerini kuvvetlendirmek için de egzersiz ve düzenli spor yapılmalıdır."

Etiketler :