Belçika'da "baş örtüsü sorunu" Türk adayı istifa ettirdi

Belçika'da "baş örtüsü sorunu" Türk adayı istifa ettirdi

Belçika'nın Flaman kesimindeki Aalst kentinde Sosyalist Parti'den (SP.A) belediye meclis üyeliği için aday olan Türk asıllı öğretmen Fatmagül Bilge başörtüsünü çıkarması yönünde yoğun baskılara maruz kaldığını belirterek adaylıktan istifa etti.

Aalst kentinde İslam, biyoloji ve bilgisayar öğretmenliği yapan Fatmagül Bilge (26), 14 Ekim'de yapılacak belediye seçimlerinde Sosyalistlerden aday olması yönündeki teklifini başörtüsüne müdahale olmayacağı güvencesiyle kabul ettiğini belirterek, "Fakat sonra seçilmem halinde meclis toplantılarında başörtüsünü çıkaracağım konusunda taahhüt istendi" dedi.

Bunu kabullenmeyince başörtüsünü çıkarması ya da istifa etmesi için yoğun baskılarla karşılaştığını kaydeden Bilge, üst düzey parti yetkililerinin ikna ziyaretlerine daha fazla dayanamayarak adaylığını geri çektiğini söyledi.

Bu gelişmenin Belçika'da Flamanca yayın yapan gazetelerce "SP.A başörtülü aşırı radikal adayı uzaklaştırdı" başlığıyla duyurması ve parti yöneticilerinin suçlamalarından rencide olduğunu ifade eden Bilge, şöyle konuştu:

"Seçim kampanyası için fotoğraf çektireceğimiz zaman bir parti üyesi başörtüsünü çıkarmamı istedi. Bunun üzerine parti başkanını arayarak 'şimdi ya da seçildikten sonra başörtüsüyle ilgili hiçbir sorun yaşamak istemediğimi, aksi halde aday olmayacağımı' söyledim. O da bana 'biz bu konuyu kendi aramızda değerlendirdik ve seni olduğun gibi kabul ediyoruz' cevabını verdi.

Bir süre sonra basında çıkan bazı haberlerden de etkilenerek beni görüşmeye davet ettiler. Dini siyasete karıştırıp karıştırmayacağımı sordular. Bu konuda endişe etmemelerini söyledim. Açtıkları diğer konu başörtüsü oldu. Meclis toplantılarında başörtüsünü çıkarmamı istediler. Bu konuyu daha önce konuştuğumuzu hatırlattım ve bunu gerektiren bir yasa olmadığını söyledim. Bu konuyu uzun süre tartıştık ama bir sonuca varamadık. Beni tekrar arayacaklarını söyleyip gittiler."

-"Daha fazla dayanamadım, ayrıldım"-

Sosyalist Parti yöneticileri tarafından başörtüsünün sorunlar yaratacağı gerekçesiyle istifaya zorlandığını ve bunu kabul etmeyince üzerindeki baskıların arttığını belirten Bilge, "Daha fazla dayanamadım, haksızlığa uğradığımı, bir daha geri dönmeyeceğimi söyleyerek ayrıldım" dedi.

Bunun üzerine parti yetkililerinin basın organlarına "aşırı dinci olduğu" yönünde beyanatlar vererek kendisini karalamayı seçtiğini anlatan Bilge, yaşadıklarını Sosyalistlerin Aalst'ta önemli bir oy oranına sahip ırkçı Flaman Menfati partisinin propagandasına yenik düşmesine bağladı.

Belçika'nın başkenti Brüksel'e 30 kilometre mesafedeki 80 bin nüfuslu Aalst'ta yarısı Türk 7-8 bin Müslüman'ın yaşadığı tahmin ediliyor.

-"Kamuda başörtüsü konusunda sabit görüşümüz yok"-

SP.A lideri Bruno Tobback, Bilge'nin istifasıyla ilgili basına yaptığı açıklamada, "Flaman kesiminde 309 belediye var. Parti teşkilatlarımız kendi bölgeleriyle ilgili listelerini hazırlar. Hepsine müdahale etmem sözkonusu değil ve buna ihtiyaç duymuyorum. Çünkü her olayın arka planını bilemem" ifadesini kullandı.

SP.A Aalst Başkanı Dirk De Pauw ise "Partimizin görüşlerini yüzde 100 benimseyen adaylar istiyoruz. Başörtüsü birlikteliğimizi sona erdiren semboldü" ifadesini kullandı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.