Belgeye karşı Sivil Toplum Alana İniyor

Belgeye karşı Sivil Toplum Alana İniyor

Millete ve hükümete yönelik ortaya çıkan belgenin üstünü örtme çabaları STK'ları alana itti

Sendikalar, insan hakları örgütleri, aktivistler, sanatçılar ve Genç Siviller, 'kirli eylem planı'na karşı tarihî bir işbirliğine gitti. Belgeyi kabul edilemez bulan sivil toplum örgütleri, darbe planlarını protesto etmek için meydanlara iniyor. Üç gün boyunca Ankara ve İstanbul'da yapılacak mitinglerle cuntacılardan hesap sorulması istenecek.

Bugün Ankara'da Mazlum-Der, Memur-Sen, Hak-İş, Hizmet-İş, İnsan Hakları Derneği, Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) 'darbelere hayır' diyecek. Yarınki buluşma ise saat 13.00'te İstanbul Taksim Meydanı'nda gerçekleşecek. "Cuntaya hayır, darbeciler yargılansın!" sloganıyla yapılacak protesto gösterisinde, Özgür-Der, Mazlum-Der, İnsan ve Medeniyet Hareketi, Akabe Vakfı, Medeniyet Derneği, Akdav gibi kuruluşlar bir araya gelecek. Gösteriyi, bu kuruluşların oluşturduğu Adalet İçin Dayanışma Platformu organize edecek. Mitingler, pazartesi günü de sürecek. Aralarında Genç Siviller, Devrimci Sosyalist İşçiler Partisi, DTP, Sosyalist İktidar Partisi, Özgürlük Hareketi, Emekçi Hareket Partisi ve Mazlum-Der'in bulunduğu "Darbelere karşı 70 milyon adım koalisyonu" saat 19.00'da İstiklal Caddesi'nde fenerlerle yürüyüş yapacak.

Millete kurulan komploya tepkiler çığ gibi büyüyor. Belgeyi kabul edilemez bulan sivil toplum örgütleri 'cuntacılar yargılansın' demek ve darbe planlarını protesto etmek için meydanlara iniyor. Bugün Ankara'da Mazlum-Der, Memur-Sen, Hak-İş, Hizmet-İş, İnsan Hakları Derneği, Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) bir araya gelerek 'darbelere hayır' diyecek. Cumartesi günü saat 13.00'te İstanbul Taksim Meydanı'nda Özgür-Der, Mazlum-Der, İnsan ve Medeniyet Hareketi, Akabe Vakfı, Medeniyet Derneği, Akdav gibi kuruluşların oluşturduğu Adalet İçin Dayanışma Platformu, "Cuntaya hayır, darbeciler yargılansın!" sloganıyla protesto gösterisi düzenleyecek. Pazartesi günü ise aralarında Genç Siviller, Devrimci Sosyalist İşçiler Partisi, DTP, Sosyalist İktidar Partisi, Özgürlük Hareketi, Emekçi Hareket Partisi, Mazlum-Der'in bulunduğu "Darbelere karşı 70 milyon adım koalisyonu" 19.00'da İstiklal Caddesi'nde fenerlerle yürüyüş yapacak. Darbecilerin yargılanmasını ve tüm yurtta özgürlüğün hakim olmasını talep eden STK'lar darbe teşebbüslerine tepki gösterecek.

Cuntaya açığa çıktı, gereken yapılmalı

Doğan Tarkan (Devrimci Sosyalist İşçi Partisi Genel Başkanı): Bu belgeyle cunta açığa çıktı. Bu, çok vahim bir gelişme. Buna karşı vakit kaybedilmeden adım atılmalıdır. Bu adım da, bu göreve karışan bütün isimlerin görevden alınmasıdır. Bu sebeple Genelkurmay Başkanı da görevden alınmalı. Arkalarında çok büyük bir toplumsal güç olacaktır. Hükümet adım atmazsa, halk sokağa çıkıp demokrasi taleplerini dile getirecek. Çünkü toplum artık cunta tehdidi altında yaşamak istemiyor.

İhbarcı subaya minnettarız

Zeynep Tanbay (Aktivist): Mektubu okuduğumda dehşete kapıldım. Böyle bir cunta fikrinin olması, olayların üzerine yeterince gidilmediğini gösteriyor. Ordu hukuka karşı mücadele veriyor. Cuntanın içinde Ergenekon yapılanması olduğunu düşünüyorum. Bir subayın ve bazı erlerin çıkıp olaylar hakkında tanıklık yapacaklarını söylemeleri, askerlik görevini onurlu ve ahlaklıca yapanların olduğunu düşündürtüyor. Onlara desteklediğimizi göstermeliyiz. Yalnız değiller. TSK apaçık suç işlemiş; ama hâlâ bunu kimin açığa çıkardığını sorguluyorlar. Cinayeti işleyenle değil, onu ihbar edenle uğraşıyorlar. Bu hukuk tanımazlığın son noktası.

Etiketler :