Bem-Bir-Sen'den robot itfaiyeci'nin mucidi öğrenciye plaket‏

Bem-Bir-Sen'den robot itfaiyeci'nin mucidi öğrenciye plaket‏

Umutcan'ın projesi MEB ve TÜBİTAK ödül yarışmasında ödül alan ilk 100 proje içinde yer aldı.

Milli Eğitim Bakanlığı ile TÜBİTAK tarafından ilköğretim öğrencilerine yönelik olarak gerçekleştirilen “BU BENİM ESERİM- Matematik ve Fen Bilimleri Proje Yarışması”nda Türkiye genelinde “ROBOT İTFAİYECİ” Projesi ile finale kalan ve ilk 100 proje içinde ödül alan Umut Can Yörükoğlu’na bir ödül de Bem-Bir-Sen’den geldi.

 

Bem-Bir-Sen Genel Başkanı Mürsel Turbay, itfaiye personelinin can güvenliği konusunda duyduğu hassasiyet ve geliştirdiği icad nedeniyle Umut Can Yörükoğlu’na plaket takdim etti, Yörükoğlu’nu alnından öptü.

 

Ardahan TEKEL 75. yıl Yatılı Bölge İlköğretim Okulu 8. sınıf öğrencisi olan Umut Can Yörükoğlu, danışman öğretmeni Sevil Rukiye Karakoç idaresinde “Yangına Cansız Müdahale” isimli bir proje gerçekleştirdi.

 

Ödül töreni öncesi annesi ile birlikte Bem-Bir-Sen Genel Merkezi’ni ziyaret ederek mucidi olduğu “Robot itfaiyeci” hakkında bilgi veren Umut Can Yörükoğlu, projenin özünü “Projemiz yanmaz malzeme ile kaplı ve yangınlara müdahale edebilmesi için tasarlanmış bir robot ve ekipmanlarından oluşuyor” şeklinde özetledi.

 

“Bu robotu tasarlamaktaki amacımız itfaiyecilerin yangınlarda canlarını tehlikeye atmamak ve yangınlara daha çabuk müdahale edilmesini sağlamak” diyerek projesi hakkında bilgi veren Umutcan, “İtfaiye araçlarının giremediği dar sokaklara, yanan yerlerdeki dar ve ulaşılması mümkün olmayan yangın alanlarına bizim robotumuz rahatlıkla girecek. Üzeri yanmaz malzeme ile kaplı ve uzaktan kumanda ile idare ediliyor. Hiçbir can kaybı riski yok, robot sırtındaki pervaneler yardımı ile gerekli durumlarda yerden yükselerek de yangına ve yangın ortasında kalanlara yardım edebilecek. Böylece itfaiyeciler ateşe kendileri girmemiş ve can güvenliklerini tehliyete atmamış olacaklar” dedi.

 

 

 

TURBAY ÖDÜL TÖRENİNDE PLAKET TAKDİM ETTİ…

 

“Yangına Cansız Müdahale” adlı projesi ile MEB ve TÜBİTAK’tan ödül kazanan Umut Can Yörükoğlu ve kendisi gibi Türkiye’nin dört bir yanından gelen mucid öğrenciler için Başkent Öğretmen Evi’nde bir ödül töreni düzenlendi.

 

Törene katılan Bem-Bir-Sen Genel Başkanı Mürsel Turbay, Umut Can’ın icadı olan Robot İtfaiyeci standını ziyaret ederek Yörükoğlu’na tüm itfaiye çalışanları adına plaket takdim etti.

 

8. sınıf öğrencisi Yörükoğlu’nu bu üstün başarısı için tebrik eden ve alnından öpen Bem-Bir-Sen Genel Başkanı Turbay, “ Bu ve burada bulunan diğer çocuklarımız geleceğin bilim adamlarıdır. Yaşıtlarının farklı ilgi alanlarına rağmen bu çocuklarımızın fen ve matematik alanında geliştirdikleri son derece mühim bu icadlar bizlere yol gösterecek, çalışmalarımızı kolaylaştıracaktır. Özellikle Umut Can’ın geliştirdiği bu itfaiyeci robot prototipi, yangına müdahale ederken canlarını hiçe sayan itfaiye personeli için umut ışığı olacaktır.

 

Yavrumuzu bu hassasiyetinden dolayı tebrik ediyor, bundan sonraki yaşamında da başarılar diliyoruz. Ayrıca Umut Can’a projesinde rehberlik eden öğretmenlerini ve büyük destek veren ailesini de kutluyoruz” dedi.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.