Benzin zammına ilginç protesto

Benzin zammına ilginç protesto

DDH üyesi bir grup, akaryakıt zamlarını ilginç bir eylemle protesto etti. Abdi İpekçi parkına otomobil getiren grup üyeleri, benzin fiyatlarına tepki için Wolksvagen marka otomobile at bağlayıp, parkta tur attı.

Başkent'te Dünya Demokrasi Hareketi (DDH) üyesi bir grup, akaryakıt zamlarını ilginç bir eylemle protesto etti. Abdi İpekçi parkına otomobil getiren grup üyeleri, benzin fiyatlarına tepki için Wolksvagen marka otomobile at bağlayıp, parkta tur attı. Otomobilin at tarafından çekildiğini gören bazı vatandaşlar, eyleme yoğun ilgi gösterdi.

DDH üyesi yaklaşık 10 kişi Abdi İpekçi Parkı'nda akaryakıt zamlarına dikkat çekmek için toplandı. Parka gelen eylemciler, zamları ilginç bir eylemle protesto etti. Eylemde üzerinde 'Yeryüzünde saman ile çalışan ilk otomobil' yazılı otomobil ile at kullanan grup üyeleri, önce mizansen bir gösteri yaptı. Gösteri öncesinde atın otomobili çekmesi için yeterli gösterilen, bir avuç saman ata yedirildi.

Temsili araç sahibini canlandıran eylemci, benzin fiyatları arttığı için otomobiline at bağladığını ve böylece yakıt tasarrufu yaptığını söyledi. Araç sahibinin bu buluşu daha sonra törenle açıldı. At ve otomobil önünde yapılan açılışta, kırmızı kurdale DDH Başkanı Bayram Zilan tarafından kesildi. Vatandaşlar da açılışa alkışla eşlik etti.

Grup adına açıklama yapan DDH Genel Sekreteri Tahsin Topçu, akaryakıt zamlarına dikkat çekmek için toplandıklarını söyledi. Avrupa ülkelerinde benzin fiyatlarının düşük oranda olduğunu belirten Topçu, Türkiye'deki benzin fiyatlarının Avrupa'ya kıyasla çok yüksel olduğunu kaydetti. Türkiye'deki çiftçilerin mazot ve kimyasal gübre fiyatlarından dolayı diğer ülke çiftçileriyle rekabet edemediğini savunan Topçu, "Toplu taşıma ücretlerine yapılan zamlardan dolayı üniversite öğrencilerimizin boğazındaki bir lokma ekmeğe göz dikilmesi birer İnsan Hakları ihlali değil midir." dedi.

TBMM'de benzin fiyatlarıyla ilgili komisyon kurulmasını ve vergi oranlarının aşağı çekilmesini isteyen Topçu, dağıtım şirketleri ve bayilerin kar paylarını makul bir düzeye çekip, pompa fiyatlarına yansımasını istedi. Tarım Bakanı Mehdi Eker'e de seslenen Topçu, "Benzine yapılan zamlar dizginlenemiyor, bari siz saman fiyatlarına zam yapmayın." ifadelerini kullandı.

Açıklamanın ardından dizginleri eline alan Topçu, otomobilin üzerine çıkarak, parkta bir tur attı. Otomobili at çekerken, koltukta da direksiyonu yönlendiren bir kişi bulundu. Parkta atılan tura vatandaşlar büyük ilgi gösterdi. Küçük çocukların otomobilin arkasına bindiği görüldü. Eyleme destek verenler ise vatandaşların artık benzin fiyatlarını karşılayamayacaklarını ve bu sisteme döneceklerini öne sürdü. Eylemin ardından parkta renkli görüntüler yaşandı. Bir vatandaşın ata talip olması üzerine parkta at pazarlığı yapıldı.

CİHAN

Etiketler :