Berk Paşa Gizemli Derneğin Üyesi Çıktı

Berk Paşa Gizemli Derneğin Üyesi Çıktı

'Darbe Andıcı'nı Başsavcı Cihaner ile Erzincan'da uyguladığı iddia edilen Ergenekon sanığı Org. Berk'in, Encümen-i Daniş gibi bürokrasi ve siyasete yön veren Ankara Kulübü'ne gizlice üye olduğu ortaya çıktı.

Son YAŞ'ta 3. Ordu'dan 'kızak görev' olarak bilinen Eğitim ve Doktrin Komutanlığı'na atanan Berk, gizli üyelik nedeniyle 560 TL para cezasına çarptırıldı. Berk'in sicilini etkileyeceğini bile bile üye olduğu kulüp hakkında 'derin iddialar' mevcut.

Albay Dursun Çiçek imzalı 'Darbe Andıcı'nı Başsavcı İlhan Cihaner ile birlikte Erzincan'da uyguladığı iddiasıyla Ergenekon kapsamında hakkında dava açılan dönemin 3. Ordu Komutanı Orgeneral Saldıray Berk'in, Encümen-i Daniş, Büyük Kulüp, Anadolu Kulübü gibi bürokrasi ve siyasete yön veren Ankara Kulübü'ne gizlice üye olduğu ortaya çıktı. Son YAŞ'ta 'kızak görev' olarak bilinen Eğitim ve Doktrin Komutanlığı'na atanan Orgeneral Berk'in, Ankara Kulübü'ne 2005 yılında Milli Savunma Bakanlığı'ndan izin almadan üye olduğu tespit edildi. Orgeneral Berk bunun üzerine Ankara Valiliği'nce 560 TL para cezasına çarptırıldı. Berk'in sicilini ve terfisini etkileyeceğini bile bile üye olduğu kulubün siyasette etkili olduğu belirtiliyor. Kulübün üyeleri arasında bürokrat, asker ve CHP'lilerin ağırlıkta olması ise dikkat çekiyor.

İÇ HİZMETLER KANUNU'NA AYKIRI

Türk Silahlı Kuvvetleri İç Hizmetler Kanunu'nun 43. maddesinde askeri personelin siyasi olmayan cemiyet ve spor deneklerine üye olmaları halinde Milli Savunma Bakanlığı'na bildirilmesi gerektiği belirtiliyor. Fakat Orgeneral Saldıray Berk'in bu durumu bildiği halde TSK İç Hizmetler Kanunu'nu hiçe sayarak gizlice derneğe üye olduğu tespit edildi. Saldıray Berk'e ait Ankara Kulübü üye takdim fişindeki bilgilere göre Berk, korgeneral rütbesiyle 2005'te 4. Kolordu Komutanlığı yaptığı dönemde cemiyete üye oldu.

REFERANSI ERUYGUR'UN LİSTESİNDEN

Üyelik bilgilerinde Berk'i öneren üyeler arasında 'Çankaya Köşkü'nün Cumhuriyet'in değerlerini içine sindirememiş bir kişi tarafından işgalini önlemek' temel hedefiyle yola çıkan Ulusal Birlik Hareketi (UBH) listesinde ismi geçen eski Ankara Kulübü Başkanı Bülent Kalıpçı bulunuyor. Ancak Kalıpçı, isminin UBH listesinde olduğunun ortaya çıkması üzerine geri adım atmış ve "İsmimizin o listeye nasıl karıştırıldığını bilmiyorum" demişti. UBH'nin liste hareketinin başını ise Aralık 2006'da, Jandarma Genel Komutanı olduğu dönemde, Sarıkız ve Ayışığı gibi darbe planlarını hazırlamakla suçlanan Ergenekon sanığı emekli Orgeneral Şener Eruygur çekiyordu.

ÜNLÜ İSİMLER DE ÜYELER ARASINDA

Kulübe Ergenekon soruşturması kapsamında sanık olan Orgeneral Berk'in yanısıra TSK'da görevde olduğu sırada üye olan subayların ve emniyet müdürlerinin olduğu da öğrenildi. Bunlar arasında en dikkat çeken isimler ise eski 3. Ordu Komutanı Orgeneral Tamer Akbaş ile tuğgeneralliğe terfi ettiği sırada bilinmeyen bir sebeple istifa eden emekli Kurmay Albay Bahadır Özgen. Bununla birlikte, Ünal Şahin ve Sefer Vurucu gibi tanınmış emniyet müdürlerinin de cemiyete üye olduğu belirtiliyor.

'MUVAZZAF ÜYEMİZ YOK' DEDİLER

Yeni Şafak'ın sorularını cevaplayan Ankara Kulübü yetkilileri "Muvazzaf TSK personelinin bize üye olması mümkün değil" dedi. Bir yetkili, kanun gereği görevde olan subayların, kulüp çatısı altında yer almalarının ve kayıtlarının yapılmasının yönetmeliklerine de aykırı olduğunu belirterek muvazzafların kayıtlarının kesinlikle yapılmadığını ileri sürdü.

KULÜBE ETKİLİ İSİMLER ÜYE

Üyeleri arasında siyasi ve askeri alanda etkili isimlerin bulunduğu Ankara Kulübü'nün çeşitli kesimlerden geniş bir üye yelpazesi bulunuyor. Üyeler arasında eski Cumhurbaşkanları ve eski Cumhurbaşkanlığı genel sekreterleri de bulunuyor. Ayrıca cemiyette eski meclis başkanları, eski bakanlar ve milletvekillerinin yanı sıra siyasi parti temsilcilerinin de yer aldığı belirtiliyor. Bununla birlikte kulübe üye olanlar arasında Ankara Ticaret ve Sanayi Odası başkanlarından Sinan Aygün, esnaf odaları başkanları, üst düzey bürokratlar ile yazar ve sanatçılar da yer alıyor.

'Karar ve talimatlara' uyan GENERAL

Saldıray Berk'in üye olduğu Ankara Kulübü'nün 'Üye Takdim Fişi'ndeki "Ankara Kulübü derneğinin tüzüğüne, organlarının karar ve talimatlarına uyacağım. Üyeliğe kabulümü arz ederim" şeklindeki ifadeler dikkat çekiyor. 'Kulübün talimatlarına uyacağım' şeklindeki maddenin altında, o dönem TSK'da korgeneral olarak görev yapan Saldıray Berk'in imzası var. Bu manzara, orduda görevli bir subayın 'dış etkilerden' ne denli 'bağımsız' olduğu hususunda soru işaretlerine yol açıyor. '2923' numaralı dernek sicil numarasıyla Saldıray Berk, '1040', '1270' ve '2882' sicil numaralı Bülent Kalıpçı, Selami Kuşar ve Serkan Şen'in önerisiyle derneğe üye olmuş. Öte yandan 'Ankara Kulübü'nün özellikle Mesut Yılmaz'ın Anavatan Partisi (ANAP) Genel Başkanı olduğu dönemde parti yönetiminin 'uğrak yeri' olduğu ve burada devlet kurumlarındaki önemli atamalarla kamu ihalelerinin görüşüldüğü ileri sürülüyor. Kulüp üyelerinin aynı zamanda 'Mason Locaları'nın da üyesi olduğu dile getirilen iddialar arasında.

Akbaş ve Özgen de KULÜP ÜYESİ

Belgeler arasında eski 3. Ordu Komutanı Orgeneral Tamer Akbaş ile albaylıktan tuğgeneralliğe terfi ettiği sırada bilinmeyen bir sebeple istifa eden emekli Kurmay Albay Bahadır Özgen'in 'Üye Takdim Fişi' de yer alıyor.

İlk merkez: Harp Okulu

31 Ağustos 1947'de kurulan kulübün genel merkez binası 1920'de ilk Harp Okulu binası olarak kullanılıyordu. 1880'de Ankara Valisi Abidin Paşa'nın kullandığı köşk, 12 Eylül Darbesi'nin ardından Ankara Kulübü'ne geçti. Üyeleri sır gibi saklanan cemiyetin Ankara siyasetinde çok etkili bir yeri bulunduğu belirtiliyor. Derneğin, kamuoyunda siyaset ve bürokrasiyi yönlendirdiği için derin yapılanmalarla birlikte anılan Encümen-i Daniş oluşumu, İstanbul Büyük Kulüp ve Anadolu Kulübü'ne benzerliği dikkat çekiyor.

Yeni Şafak

Etiketler :