Ladik AK Parti İlçe Başkanı Recep DİRİCAN sadece Habername'ye konuştu.

Ladik AK Parti İlçe Başkanı Recep DİRİCAN sadece Habername'ye konuştu.

Sitemiz editörü Berkay Çakıbey'in, Ladik AK Parti İlçe Başkanı Recep Dirican ile habername.com adına yaptığı röportajı istifadenize sunuyoruz.

-Kendinizi tanıtır mısınız?

Recep Dirican, Samsun Ladik 1987 doğumluyum. İlk, orta ve lise eğitimimi Ladik'de tamamladım. Baba mesleği olan mermerciliğe, inşaat ve kayak sporlarına devam ediyorum. Evli 3 çocuk babasıyım.

-İlçe Başkanlığı dışında mesleğiniz var mıdır?

İlçe başkanlığı dışındaki mesleğim ticaret ile uğraşıyor olmam. İfade ettiğim gibi asıl işimiz mermercilik, mermer atölyesi işletiyoruz. Burada, ilçede kayak merkezi olması münasebeti ile aynı zamanda, sezonunda kayak evi işletmeciliğini de gerçekleştiriyoruz.

-Mermerci olmaktan memnun musunuz?

Evet memnunum, ilçede bizimle birlikte bu işi yapan bir meslektaşımız daha var işimiz yoğun ilçenin talebine zaman zaman yetişemediğimiz de oluyor ama ilçenin nüfusunun az olması yaş ortalamasının da yüksek olmasından ötürü adamsızlığı yaşıyoruz işçi bulmakta problem yaşadığımız için ağır geliyor oda bizi bir hayli yormakta. Tabi inşaatlara falan mermerin çıkartılması, mezar taşı, mutfak tezgahları gibi vs. montajların yapılması el emeği geçtiği için elden geçiyor onları inşaatlara çıkartmak yerinde montaj yapmak bir hayli zor göründüğü gibi kolay değil bu şekilde devam ediyoruz ama memnunuz işimizden. İşimizin başındayız en azından akşam evimize bir ekmek götürebilecek para kazanıyoruz.

-İlk kez İlçe Başkanı olduğunuz kesinleştiğinde neler hissettiniz?

Ben siyasete 2007 yılında İlçe Gençlik Kolları Başkanı olarak başladım. Yaklaşık 11 yıl İlçe Gençlik Kolları Başkanlığı yaptım. Benden önceki İlçe Başkanımın 3. dönemi dolduğu için değişikliğe gidildi. Benle beraber 6 adayımız vardı ve o diğer karşımdaki aday adaylarının ben yaşlarında evlatları da vardı, yaşları da büyük. Benim tabi böyle bir beklentim yoktu böyle bir müracaatım da yoktu. Yine bir gün çalışırken telefon geldi. "Sizi yarın saat 11'de İlçe Başkanlığı genel mülakatı için genel merkeze bekliyoruz" diye. Ben böyle bir talebim olmadığı için, "acaba formaliteden mi gidiyorum? Formaliteden gitsem önceden haberim olurdu. Acaba ilçe başkanı mı olacağım da mı çağırıyorlar?" diye aklımdan geçirirken bayağı heyecanlandığım oldu.

-Neden Diğer Partileri Değil de AK Parti'yi seçtiniz?

Atadan dededen tutucu insanlarız. Hep sağ görüşten gelen babamın da zaman zaman siyasette olması, bizlerin de ya da yakın çevremizin siyasette bulunduğu dönemlerde onların hep AK Parti'yi tercih etmesi, ve AK Parti'yi de yine tercih ediyor olmamız, bugün bizlerin düşünce fikir siyasi anlamda ki adımları, ülkeye hizmet noktasındaki mücadelesi, yaşantımızı fikriyatımızı destekliyor olması, bizi AK Parti'ye sevk etmiştir. Biz AK Parti'yi sadece hizmet hareketi değil de aynı zamanda dava hareketi olarak da gördüğümüz için AK Parti'nin saflarında yer alıyoruz.

-İlçenizin büyümesi önündeki en büyük engeller sizce nelerdir?

İlçemizin büyümesi noktasındaki en büyük engeller, büyük şehir yasasından sonraki nüfus sayımları köylerle beraber gerçekleşiyor. İlçemiz köyleriyle beraber 17 bin civarında, merkez de 8 bin ila 10 bin arasında değişiklik gösteren bir nüfusumuz var. Emekli daha çok olduğu için yaş ortalamamız ufak, istihdamla alakalı ciddi problemler yaşıyoruz. Hükümet tarafında istihdam edilecek çok ciddi anlamda işler yapılmayabilir. Sizler de biliyorsunuz ki hükümet artık fabrika yapım işlerini yap-işlet-devret ya da özel sektöre ağırlık vererek gerçekleştiriyor. İlçenin ileri gelenleri her ne kadar bazı işler yapmış çimentosu, fabrikası vs. gibi fabrikalar burada kurmuş olsalar da yetersiz kalıyor. Zenginlerin ya da cesaretli olan insanların aslında buralarda bu memleketin nimetlerinden faydalanarak istihdam adına bir şeyler yapması gerekir. Burada elini taşın altına koyacak insanları bulmamız lazım.

Coğrafi konumu Ladik'in çok güzel. Kesişen bir yerde, ipek yolu güzergahındayız dolayısıyla ipek yolu güzergahında oluyor olmamız aslında pazara da rahat açılabileceği anlamına geliyor, ticaret yapanlar için. Lakin bölgemize yakın olan yerlerde büyük organize sanayiler var. Büyük fabrika kuracak veya fabrika kurmaya niyetlenecek olanlar  zaten halihazırda bize 20-30 kilometre uzakta olan organize sanayileri tercih ediyorlar.

whatsapp-image-2021-07-24-at-20-54-18-001.jpeg

-Ladik'in büyümesi için ne gibi projeleriniz var? Siz bu istihdam ve nüfus açığını nasıl kapatmayı düşünüyorsunuz?

 Konuşmamın bir diğerinde coğrafi güzelliğinden bahsettiğim gibi bizim ilçe merkezinin aslında üç ayağında, sağ, orta ve solunda diye değerlendirdiğimizde, çok güzel krater hatta torf toprağına sahip ki bu da dünya da iki yerde bulunuyor. Ladik gölümüz var. Yine merkeze tam 6 km uzaklıkta olan, ki bu Türkiye'de Erzurum hariç diğer kayak merkezlerinin mesafesinden çok daha kısa, kayak merkezimiz var. Ve yine insan vücut ısısı sıcaklığı ayarında çıkan Hamamayağı kaplıcalarımız var, buradan da aynı zamanda Evliya Çelebi gençlik iksiri olarak bahsediyor Seyahatnamesinde. 

Böyle güzelliğin olduğu aynı zamanda İslami turizmin de yer aldığı Seyyid Ahmedi Kebir, Er Rufai Hazretlerinin, dikili taş türbemizin Gül Abdal, Kara Abdal gibi evliyalara da ev sahipliği yapan bir ilçeyiz. Tarıma çok yatkın arazilerin verimli toprağa suya sıkıntısı olmayan bir ilçeyiz. İnsanların hayvancılık, yoğun şekilde tarım ve hükümetimizin de desteğiyle turizm anlamında ciddi adımlar atmamız gerekir. Bunla alakalı, Tarım Bakanlığımızın zaten ciddi teşcikleri var. Birçok arkadaşımıza İlçe Tarım Müdürlüğü aracılığıyla destek verdiriyoruz ve artık profesyonel ahırlaşmada büyükbaş ve küçükbaş hayvan besiciliği yapan arkadaşlarımızın bir çoğunun sayısını da çoğalttık. Onlara da yardımcı oluyoruz.

Yine turizm anlamında dediğim gibi gölümüz, kaplıcamız ve kayak merkezimiz için ciddi adımlar atılmış. Beş yıldızlı Hilas olarak değiştirilmiş Hamamayağı'nın oteli yapılmış, bugün hizmet veriyor durumda. Gölümüzün etrafına regrasyon çalışması yaparak, aynı zamanda yine kuş cenneti olan gölümüze böyle minik köprüler, gezi için küçük vapur tarzı mini vapurların, iskelelerin kurulmasını talep ediyoruz. Bunlarla alakalı çalışmalarımız var. Etrafında yine insanların balıklarını ya da buranın farklı lezzetlerini tadabileceği restoranlar açılmaya başlandı. Kayak merkezinde insanların gelip konaklayabileceği, kayağını da yapacağı akşam da sıcacık yatabileceği, Gençlik Spor Bakanlığımızın kamp eğitim merkezi, 19 Mayıs Üniversitemizin konuk evi, yine özel bir şirketin de orada oteli var. Altyapıda çok bir problemimiz yok. Biraz daha reklamla bu işleri daha da çok hızlandıracağız.

-Hükümetin son 19 yılda ilçenizde gerçekleştirdiği ve sizi en çok memnun eden yatırım projesi nedir?

Hükümetimizin son 19 yılda Ladik'e ciddi anlamda hizmeti ve dokunuşu olmuştur. Her biri bu ilçe için çok önem arz etmekte, dolayısıyla her kalem için çok önemli ve ehemmiyetli diyebiliriz. Ciddi anlamda konut eksiğimiz vardı, TOKİ bize birinci ve ikinci etap çalışmasıyla iki ayrı etap kazandırdı. Gençlik Spor Bakanlığımız tarafından bir çim saha, tribünleriyle beraber, bir sentetik saha, tribünleriyle beraber, iki adet halı saha, kapalı olmak kaydıyla, bir güreş salonu, kapalı olmak kaydıyla, bir kapalı spor salonu, bir güreş arenası, tribünleri hakem heyetinin ve kulüp binasının da içinde olacağı şekilde, bir yatırım yaptı. Ve yine atıl olan hastane hizmet binamız çok modern bir şekilde 30 yataklı olacak şekilde ilçemize kazandırıldı. Ambarköy gibi bir güzellik en genci 250 yaşında olan ambarlardan bir köy oluşturuldu, içinde restoran ve yöresel ürünlerin satılabildiği aynı zamanda içinde hanın olduğu ve o hanın içinde düğünlerin, kına gecelerinin yapıldığı bir mekan haline getirildi. Akdağmıza kayak merkezi yapıldı. Kayak merkezimize Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından Türkiye'nin en büyük kamp, eğitim merkezi yapıldı. İlçemize Sosyal Güvenlik Kurumu hizmet binası yapıldı. İlçe emniyet binası yapıldı. Gençlerimize ki bugün çiniye varana kadar, bir çok kalemde, insanların gidip gerek halk eğitim, gerek gençlik merkezinin kendi bünyesinde açtığı kurslarla eğitim veriliyor. Kurslarımız gençlik merkezinde devam ediyor. Yeni belediye hizmet binası yapıldı. Bunların her biri ilçemiz için önem arz etmektedir her birini, ilçemize kazandırmış olmanın hem onurunu yaşıyoruz hem de hepsiyle gurur duyuyoruz.

-Bir dahaki yerel seçimlerde aday olacağınız hakkında bir söylenti var. Bu konu hakkında birkaç bir şey söylemek ister misiniz?

Ben partinin en genç görev alanlarından ve ilçede en uzun görev yapanlarından bir tanesiyim. Hiyerarşinin asla bozulmadığı ve mevcut bir tercih noktasında bir partidaşımızın olduğu, temsil ettiği makama hiçbir zaman talip olma gibi bir düşüncemiz olmamıştır. Özellikle görev istenilmez verilir düsturunu şiar edinerek siyaset yapıyoruz. Siyaset uzun solukludur. Yaşımız daha genç. Bir sonraki dönem öyle bir niyetimiz var diye çalışma yapmıyoruz. Yarına dair bir ajandamız yok. Biz sadece bugün ne yapabiliriz, diye adım atıyoruz siyasette. Şayet mevcut başkanımızın değişimine karar verilir ve burada size ihtiyaç var denildiği takdirde biz hiçbir zaman görevden kaçmayız. Lakin dediğim gibi bir başka arkadaşımız ki partimizin bir belediye başkanı biz muhalefete çalışmıyoruz. O var olduğu müddetçe bizim de onun karşısında aday olma gibi bir düşüncemiz asla olamaz. Bu zaten bizim siyasi ahlakımıza da ters bizim kendi düsturumuza da ters. Dediğim gibi şayet bir değişim söz konusu olur gündeme gelirse ve bizi de o göreve layık görürlerse biz hiçbir zaman hizmetten kaçmayız. Ama biz her zaman seçilmiş belediye başkanımızla devam ediyoruz. Onun yaptığı hizmetlerle gurur duyuyoruz. Tüm teşkilatla arkasında mücadele ediyoruz.

-Son olarak eklemek istediğiniz bir kaç cümle var mı?

Son olarak eklemek istediğim, İlçemizde bulunan 13858 seçmen var, tabi bizle beraber diğer muhalefet partilerimizin ilçe başkanlıkları da var. Her seçimi önemli görmüş onun önemiyle beraber ciddiyeti de takınarak sahaya inmiş ekip arkadaşlarımızla, bir önceki aldığımız seçimin bir fazlasını almak için mücadele etmiş, onu da her defasından gerçekten gerçekleştirmişiz. Biz 13858 seçmenden ortalama 7000 - 7500'ünün oyunu alarak kendimizi hem Samsun'a hem siyasi anlamda, hem de genel merkezimize başarı olarak ispatlamış durumdayız. Bu ilçenin Samsun'un en güzel ilçesi olduğunu iddia ediyoruz. Gezilesi görülesi çok güzel yerleri var. Tamamıyla tabiatın içinde yeşilliğin bol olduğu, arazisinin güzel olduğu, belki Türkiye'de her yerde kuraklık olsa, kuraklığın en son bulacağı, her tarafından sular akan, hem coğrafi konumunun hem de böyle görsel olarak güzelliğinin çok muhteşem olduğu bir ilçe. Burada yaşamaktan mutluluk duyuyoruz. Buranın arkadaşlığını seviyoruz. Buradaki esnafların kendi malzemelerini, züccaciyecisinden nalburuna, beyaz eşyacısından hırdavatçısına birçok kalemde ticaret yapan esnaflarımızın, akşam giderken malzemelerini içeri alıp koymadığı, kilitlemediği bir ilçede yaşıyoruz. İyi günde, kötü günde, herkesin beraber olduğu birbirine destek verdiği birbirleriyle, omuz omuza mücadele ettiği bir ilçede yaşamak bize ayrı bir haz veriyor. Bizim güler yüzümüzü, misavirperverliğimizi merak edenlerin her birinin gelmesini ve bu güzellikleri onlara da göstermemizi diliyorum. Merak edenleri de Ladik'e bekliyoruz.

 

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.