Beşiktaş şampiyonluğa kitlendi

Beşiktaş şampiyonluğa kitlendi

Turkcell Süper Lig'de 2008-2009 sezonunun son haftasında yarın deplasmanda Denizlispor ile karşılaşacak lig lideri Beşiktaş, rakibini yenerek, diğer sonuçları beklemeden şampiyonluğunu ilan etmek istiyor.

Geçen hafta ezeli rakibi Galatasaray'ı yenerek son haftaya en yakın takipçisi Sivasspor'un 2 puan önünde lider giren siyah-beyazlı takım, Denizlispor karşısında da galip gelerek, 6 yıl sonra şampiyonluğa ulaşmayı hedefliyor.

Beşiktaş, geçen hafta Ankaragücü'ne 3-0 yenilen, ancak altındaki rakiplerinin de puan kaybıyla ligde kalmayı garantileyen Denizlispor karşısına mutlak galibiyet parolasıyla çıkacak.

Denizli Atatürk Stadı'nda saat 20.00'de başlayacak ve Digitürk Lig TV'den naklen yayınlanacak karşılaşmayı hakem Deniz Çoban yönetecek.

KAZANARAK ŞAMPİYON OLMAK İSTİYOR

Siyah-beyazlı takım, yarınki maçı kazandığı takdirde, altında bulunan takımların alacağı sonuçlara bakmaksızın 2008-2009 sezonunda şampiyonluğunu ilan edecek.

Denizlispor karşısında alınacak olası bir yenilginin ardından, Sivasspor'un İstanbul deplasmanında Galatasaray önündeki galibiyeti, kırmızı-beyazlı takımı şampiyonluğa taşıyacak.

Bu arada, matematiksel olarak şampiyonluk olasılığı bulunan ilk 3 takım Beşiktaş, Sivasspor ve Trabzonspor arasındaki ikili averajlarda Beşiktaş; Sivasspor ve Trabzonspor ile eşit durumda bulunuyor. Bu durumda takımlar arasındaki sıralamayı genel averaj belirleyecek. Bu 3 takım arasında sadece Sivasspor, ikili averajda Trabzonspor'a üstün durumda bulunuyor. 68 puanlı Beşiktaş yarın berabere kaldığı takdirde, 66 puanlı Sivasspor, Galatasaray karşısında 3 farklı skorla galibiyet sonrası mutlu sona ulaşabilecek.

Beşiktaş'ın, Trabzonspor'a karşı genel averajda ise 8 gollük üstünlüğü bulunuyor. Beşiktaş'ın mağlubiyeti, Sivasspor'un puan kaybı halinde, Trabzonspor'un 8 gollük averajı kapatacak bir sonuç alması halinde şampiyonluk olasılığı var.

YUSUF CEZALI

Beşiktaş'ta, Denizlispor ile yapılacak sezonun en önemli maçında, sarı kart cezalısı Yusuf'un olmaması sıkıntı yaratıyor.

Devre arasında takıma katılan ve performansının yanı sıra attığı kritik gollerle büyük katkı yapan tecrübeli oyuncu, ligin 33. haftasında Galatasaray ile yapılan maçta gördüğü sarı kart sonrası cezalı duruma düşmüştü.

KADRO SIKINTISI

Cezalı Yusuf'un yanı sıra siyah-beyazlı takımda Tello'nun sakatlığı da teknik heyeti düşündüren bir başka konu.

Forvete destek verecek oyuncu konusunda sıkıntı yaşayan teknik direktör Mustafa Denizli, Yusuf'un yokluğunda bu pozisyonda sorun yaşıyor.

Sakatlığı nedeniyle hafta içindeki antrenmanlara katılamayan Tello, Denizli'ye götürülürken, sakatlığı nedeniyle bir süredir takımdan ayrı kalan Delgado'nun maç eksiği bu noktada Beşiktaş'ı zora soktu.

Öte yandan dün Denizli'ye giden siyah-beyazlı takım, maçın hazırlıklarını bu akşam gerçekleştireceği antrenmanla tamamlayacak.

Beşiktaş'ın Denizlispor karşısına, Rüştü, İbrahim Toraman, Gökhan Zan, Sivok, İbrahim Üzülmez, Ekrem, Cisse, Ernst, Tello (Serdar Özkan), Holosko, Bobo 11'i ile çıkması bekleniyor.

ŞAMPİYONLUK BİRÇOK İLKİ GETİRECEK

Turkcell Süper Lig'de en son, 100. yılını yaşadığı 2002-2003 sezonunda şampiyonluğu elde eden siyah-beyazlılar, yarın istediği sonucu alırsa, 6 yıl sonra taraftarlarına şampiyonluk sevinci yaşatmanın yanı sıra birçok ilki de yaşayacak.

Beşiktaş, bu sezon mutlu sona ulaşması halinde 1959'da başlayan ligdeki 11. şampiyonluğuna imza atacak.

1959 yılında başlayan Birinci Lig'de 1959-60, 1965-66, 1966-67, 1981-82, 1985-86, 1989-90, 1990-91, 1991-92, 1994-95 ve 2002-03 sezonlarında olmak üzere toplam 10 kez mutlu sona ulaşan siyah-beyazlılar, bu sezon da şampiyonluğu elde etmeleri halinde 11. kez lig kupasını kaldıracak.

Bu arada, Futbol Federasyonu Tahkim Kurulu, 9 Mayıs 2002 tarihinde yaptığı toplantısında, Beşiktaş Kulübü'nün 1956-57 ve 1957-58 sezonlarına ilişkin şampiyonluklarının onaylanması talebini yerinde ve haklı görerek, 1959'da başlayan Birinci Lig öncesi bu 2 şampiyonluğun Türkiye şampiyonluğu olarak Futbol Federasyonu kayıtlarına tescil edilmesini karara bağlamıştı. Bunlarla beraber siyah-beyazlıların resmi lig şampiyonluğu 12'ye yükseliyor.

DEMİRÖREN'İN İLK LİG ŞAMPİYONLUĞU OLACAK

Bugüne dek başkanlığı döneminde lig şampiyonluğu yaşayamayan Beşiktaş Kulübü Başkanı Yıldırım Demirören, siyah-beyazlıların ligi ilk sırada tamamlaması durumunda Turkcell Süper Lig'de ilk kez şampiyonluk yaşayacak.

Görev süresi içinde 3 kez Fortis Türkiye Kupası, 1 kez de TFF Süper Kupa sevinci yaşayan Demirören, 2004'ten bu yana ilk kez lig şampiyonluğu elde etmiş olacak.

MUSTAFA DENİZLİ, BEŞİKTAŞ TARİHİNE GEÇECEK

Beşiktaş'taki ilk sezonunda takımını Fortis Türkiye Kupası şampiyonluğuna taşıyan ve siyah-beyazlı takımda bu şampiyonluğu yaşayan ilk Türk teknik direktör olan Mustafa Denizli, gözünü lig şampiyonluğuna dikti.

Turkcell Süper Lig'de yarınki maçlar öncesi en yakın takipçisi Sivasspor'un 2 puan önünde lider durumda bulunan siyah-beyazlılar, mutlu sona ulaşırsa, Mustafa Denizli de iki ayrı unvanın daha sahibi olacak. Ligde şimdiye kadarki 10 şampiyonluğunda da yabancı teknik direktörlerle ipi göğüsleyen siyah-beyazlı takımın bu sezon şampiyonluğu kazanması halinde, Mustafa Denizli Beşiktaş ile bu başarıyı yakalayan ilk Türk teknik adam olarak da tarihe geçecek.

TÜRK FUTBOL TARİHİNE DE GEÇECEK

Daha önce Galatasaray ve Fenerbahçe'nin başında lig şampiyonlukları yaşayan deneyimli teknik adam, Beşiktaş'ı da bu sezon şampiyon yapması halinde, ''Üç Büyükler''i şampiyonluğa taşıyan ilk teknik adam unvanının sahibi olacak.

Kariyeri boyunca birçok başarıya imza atan ve ilkleri gerçekleştiren Denizli, Fenerbahçe'de de bir ilki başarmıştı. Fenerbahçe'de 2000-01 sezonunda görev alan başarılı çalıştırıcı, takımını şampiyonluğa ulaştıran ilk yerli teknik adam olmuştu.

Mustafa Denizli, şampiyonluk durumunda ayrıca kariyerinde bir sezonda hem Türkiye Kupası hem de lig şampiyonluğunu ilk kez yaşayacak.

Daha önce 2001-02 sezonunda Fenerbahçe'yi ligde şampiyon yapan Denizli, Türkiye Kupası finalinde ise Gençlerbirliği'ne penaltılarla kaybetmiş ve çifte kupa kazanma fırsatını değerlendirememişti.

BEŞİKTAŞ FORMASIYLA ŞAMPİYONLUK YAŞAYAN TEK İSİM İBRAHİM ÜZÜLMEZ

Siyah-beyazlı takımın bu sezonki kadrosunda Beşiktaş formasıyla şampiyonluk yaşamış tek isim İbrahim Üzülmez.

Siyah-beyazlıların ligi birinci bitirmeleri halinde diğer futbolcular siyah-beyazlı formayla ilk şampiyonluklarını yaşayacak.

İbrahim, siyah-beyazlıların 2002-03 sezonundaki şampiyonluğunda forma giyerek bu mutluluğu yaşarken, Rüştü, Yusuf ve Nobre ise Fenerbahçe formasıyla bu zevki tatmıştı.

5. KEZ ŞAMPİYONLAR LİGİ'NE KATILACAK

''Kara Kartallar'', ligde şampiyon olmaları halinde 5. kez Şampiyonlar Ligi'ne katılacak.

Daha önce 4 kez bu ligde mücadele eden siyah-beyazlılar, oynadıkları 24 maçta 7 galibiyet, 2 beraberlik, 15 de yenilgi alırken, 19 gol atıp, 48 gol yedi. Beşiktaş, bu lige katıldığı 4 sezonda da bir üst tura çıkmayı başaramadı.

KASASI DOLACAK

Siyah-beyazlılar ligde şampiyon olup, Avrupa Şampiyonlar Ligi'ne katılmaları halinde kasasını da dolduracak.

Şampiyonlar Ligi'ne direkt katıldığı için 3 milyon avro alacak olan Beşiktaş, maç başı 400 bin avrodan 6 maç oynayacağı için 2.4 milyon avro daha kazanıp toplam 5.4 milyon avro garanti para alacak. Siyah-beyazlılar, ligde de galip geldikleri her maç için 600 bin avro, berabere kaldıkları maç için de 300 bin avro elde edecek.

''Kara Kartallar'' ayrıca, Türk takımları için ayrılan 10 milyon avro havuz payının, ikinci bir Türk takımının da bu lige katılması durumunda yarısını, katılamaması durumunda ise tamamını kasasına koyacak.

DENİZLİSPOR 2 KEZ ŞAMPİYONU DEĞİŞTİRDİ

Beşiktaş'ın yarınki rakibi Denizlispor, daha önceki sezonlarda ligin zirvesinde 2 kez ''deprem'' yarattı.

Denizlispor, şampiyon adayı takımlarla yaptığı maçlar sonucu lig tarihinde iki kez şampiyonluğa ulaşan ekibi değiştirdi. İlkinde Beşiktaş'ı şampiyonluktan eden yeşil-siyahlı takım, ikincisinde ise Fenerbahçe'nin mutlu sona ulaşmasını engellemişti.

1986-1987 sezonunda lider durumda bulunan Beşiktaş, ligin 35. haftasında, 31 Mayıs 1987 tarihinde Ali Sami Yen Stadı'ndaki maçta Denizlispor ile 1-1 berabere kalınca arkadan gelen Galatasaray 1 puan öne geçmiş ve son haftada alınan sonuçlar sonrası sarı-kırmızılı takım, şampiyonluğunu ilan etmişti. Denizlispor'un şu an başında bulunan Mesut Bakkal, bu tarihi maçta forma giyerken, Beşiktaş'ın önüne geçerek 14 yıl aradan sonra şampiyon olan Galatasaray'da ise şu an siyah-beyazlı takımı çalıştıran Mustafa Denizli teknik direktör Jupp Derwall'in yardımcısı olarak görev yapıyordu.

Denizlispor, ligin kaderine ikinci etkisini ise 2005-06 sezonunda bu kez Fenerbahçe'ye aynı üzüntüyü yaşatarak yaptı. Son hafta küme düşme korkusu yaşayan yeşil-siyahlı takım, evinde Fenerbahçe ile berabere kalınca, Galatasaray yine şampiyonluğa ulaştı.

Beşiktaş Denizli'de şampiyon olamazsa, Denizlispor, lig tarihinde 3. kez ligin kaderine etkide bulunmuş olacak.

Bu arada, geçmiş sezonlarda Fenerbahçe ile Beşiktaş'ı üzen Denizlispor, 2003-04 sezonunda ise şampiyonluk turuna ev sahipliği yaptı. 2003-04 sezonunda ligin 33. haftasında Fenerbahçe, Denizlispor'u deplasmanda 4-0 mağlup ederek, bitime 1 hafta kala şampiyonluğunu ilan etme başarısı göstermişti.

Etiketler :