Beşşar Esad'dan Destek Geldi

Beşşar Esad'dan Destek Geldi

Rum Lider'e Suriye'den Destek Gelmedi. Beşşar Esad adada iki devletin olduğunu beyan etti.

Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad, Rum yönetimi lideri Dimitri Hristofyas'la düzenlediği basın toplantısında Kıbrıs'ta tek bir devletin olmadığını söyledi.
Rum lider Dimitri Hristofyas, İslam Konferansı Teşkilatı'nın (İKT) Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne (KKTC) verdiği desteği kesmesi ve KKTC ile Suriye arasındaki feribot seferlerinin sona ermesini isteyeceğini açıkladığı ziyarette beklemediği bir sonuçla karşılaştı. Ortak basın toplantısında Suriye, Lübnan'dan askerlerini çektiği gibi, Türkiye de Kıbrıs adasından askerlerini çeker mi?" şeklindeki bir soruya cevap veren Esad, "Kıbrıs sorunuyla ilgili bu soruya cevap vermem doğru olmaz. Her iki tarafında kabul edebileceği bir çözümün diyalog yoluyla sağlanmasından yanayız." dedi. Daha sonra sorunun sahibi gazeteciye hitap eden Esad, "Sen herhalde Suriye'nin Lübnan'da neden asker bulundurduğunu bilmiyorsun. Lübnan'da tek bir devlet vardı. Suriye'de ise durum farklı." şeklinde konuştu.

HRİSTOFYAS'I RESMİ TÖRENLE KARŞILADI
Beşşar Esad, Rum lideri Halk Sarayı'nda resmî törenle karşıladı. Görüşmelerin ardından Esad ve Hristofyas, ortak basın toplantısı düzenledi.
Hristofyas'la verimli bir görüşme gerçekleştirdiklerini belirten Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad; Rum kesimiyle siyasi, ekonomik, kültürel ve sosyal alanlarda işbirliğini sürdürmek istediklerini dile getirdi. Görüşmede daha çok ekonomi ve ticaret üzerinde durulduğu belirtildi.
Görüşmede Irak'taki gelişmeler ve Ortadoğu barışının da ele alındığını ifade eden Esad, Bağdat'taki bombalı saldırıyla ilgili kendilerinin suçlanmasını 'siyasi ama siyasi mantıktan yoksun' sözleriyle değerlendirdi. 1,5 milyon Iraklı mülteciye kucak açtıklarını hatırlatan Esad, Irak'ın istikrarına büyük önem verdiklerini vurguladı ve "Suriye halkı için neyi istiyorsak Irak halkı için de aynı şeyi istiyoruz" dedi.
Hristofyas'ın akşam saatlerinde de Beşşar Esad tarafından onuruna verilecek yemeğe katılması bekleniyor.
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun da bu akşam Şam'da olması bekleniyor. Davutoğlu, temaslarının ardından KKTC'ye hareket edecek. Hristofyas ise Fransa Cumhurbaşkanı Nikolas Sarkozy ile görüşmek üzere Paris'e uçacak.

Etiketler :