Beyaz Baston Görme Engelliler Haftası

Beyaz Baston Görme Engelliler Haftası

Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu "Beyaz Baston Görme Engelliler Haftası" Münasebetiyle Basın Açıklaması Yayımladı.

Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu "Beyaz Baston Görme Engelliler Haftası" Münasebetiyle Basın Açıklaması Yayımladı.

TİHEK'in Açıklaması:

"Beyaz Baston Görme Engelliler Haftasının tarihsel arka planı 102 yıl öncesine uzanmaktadır. İngiltere-Bristol’da James Biggs adında bir fotoğrafçının geçirdiği kaza sebebiyle görme yetisini kaybettiği, evinin çevresindeki trafik yoğunluğundan tedirgin olması sebebiyle sürücüler tarafından daha net görülebilmek için bastonunu beyaza boyadığı, hareketin Şubat 1931’de Fransa’da görme engellilerin katıldığı ulusal beyaz baston hareketi olarak bir kampanyaya dönüştüğü ve görme engelliler için bir bağımsızlık sembolü halini aldığı görülmektedir.

James Biggs tarafından öncülük edilerek tanıtılan ve 1931 yılında küresel bir hareketin sembolü haline gelen Beyaz Baston, görme engelli bireylerin güvenli ve bağımsız biçimde hareket etmelerini sağlamaktadır. Ayrıca taşıyıcısının görme engelli olduğunu gösteren evrensel bir sembol olarak kabul edilmektedir. Aynı zamanda özgürlük ve bağımsızlığın simgesi olup toplumu birleştiren ve harekete geçiren önemli bir semboldür. Bu kapsamda toplumsal farkındalık oluşturmak amacıyla 7-14 Ocak tarihleri arası “Beyaz Baston Görme Engelliler Haftası” olarak anılmaktadır. Yalnızca Beyaz Baston Görme Engelliler Haftasında değil, her gün engellerin kaldırıldığı ve farkındalığın arttığı eşitlikçi bir dünya temenni ediyor, Beyaz Baston Görme Engelliler Haftasını tebrik ediyoruz.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur."

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.