Biden, Rusya'ya DTÖ üyeliği için destek

Biden, Rusya'ya DTÖ üyeliği için destek

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev'in ''kişisel liderliğine'' övgüde bulunarak, Rusya'nın Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) üyeliğini desteklediğini söyledi.

Temaslarda bulunmak için dün gece Moskova'ya gelen Biden, bu akşam Medvedev tarafından kabulünün başında yaptığı açıklamada, ''Bence sizin kişisel liderliğiniz sayesinde şüpheci yaklaşımın yanlış olduğunu ispatladık. Son iki yılda (ilişkilerde) çok büyük ilerleme sağladık'' diye konuştu.

Rusya'yı DTÖ üyesi yapmanın Washinton'ın en önde gelen önceliklerinden birini oluşturduğunu söyleyen Biden, ''Rus halkı ülkenizi gereksiz şekilde yüksek beklentilere soktuğumuzu düşünüyor olabilir. Sizden bu yüksek beklenti saygısızlıktan değil, hayranlık ve saygıdan kaynaklanan bir beklenti. Gündemimizdeki en önemli madde DTÖ üyeliği'' dedi.

Biden, Rusya'yı her zaman ''büyük bir güç'' olarak gördüğünü belirterek, Sovyetler Birliği lideri Leonid Brejnev ile yaptığı görüşmeye atıfta bulundu.

Medvedev de yaptığı konuşmada, Rusya'nın bu yıl sonunda ABD'nin desteğiyle DTÖ üyesi olmayı ümit ettiğini belirterek, ''Ekonomik ilişkilerde siyasi ilişkilerimizin seviyesinin oldukça gerisindeyiz. Bu yıl sonunda bu çerçevede Rusya'nın DTÖ üyeliğinin önündeki engeli çözecek bir gelişme olmasını bekliyoruz ve bu sürecin de ABD'nin aktif katılımıyla bu yıl sonuna kadar sonuçlanmasını umuyoruz'' diye konuştu.

Rusya ve ABD'nin Ortadoğu'daki huzursuzluğu gidermek için harcadığı çabaların önemine dikkati çeken Medvedev, ''Ortadoğu'daki ve Kuzey Afrika'daki gibi son dönemde ortaya çıkan zorluklar ve sorunların çözümü ABD ile Rusya'nın ortak çabasını gerektiriyor'' ifadesini kullandı.

Amerikalı yetkililer daha önce yaptıkları açıklamada, Biden'ın Medvedev Libya ve Arap ülkelerinde son dönemde meydana gelen olaylarla ilgili ciddi değerlendirmelerde'' bulunacağını belirterek, görüşmede ABD'nin Avrupa'daki füze kalkanı planının da ayrıntılı bir şekilde ele alınacağını kaydettiler.

ABD ve NATO Libya'ya karşı güç kullanabileceği sinyalini verirken, Rusya askeri müdahalelere karşı olduğunu açıklamıştı.

Rusya ABD arasındaki ticaret hacmi geçen 23,5 milyar dolar civarında gelişirken, Biden'ın Medvedev ile görüşmesinde ikili ticaret hacmini geliştirme konusu da ele alınacak.

Moskova'daki Rus ve Amerikalı işadamlarıyla Medvedev ile görüşmesinden önce bir araya gelen Biden, yarın Rusya Başbakanı Vladimir Putin ve Rus muhalefetinin liderleriyle bir araya gelecek.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :