Bilanço ağır: 859 bina oturulamaz durumda

Bilanço ağır: 859 bina oturulamaz durumda

Türkiye'nin yüreğini ağzına getiren Simav depreminde hasar tespit komisyonu çalışmalarını tamamladı. Buna göre 2 bin 138 konut incelendi.

Kütahya'nın Simav ilçesinde 19 Mayıs Perşembe gecesi meydana gelen 5,7 büyüklüğündeki depremin yaraları sarılmaya çalışılırken ağır bilanço da ortaya çıkmaya başladı. Hasar tespit komisyonu, 2 bin 138 konutu incelerken 792'sine hasarlı ve oturulamaz raporu verdi. Çok ağır hasarlı olan ve yıkılanlarla birlikte kullanım dışı kalan bina sayısı ise 859'u buldu.

Depremin en çok hasar verdiği Simav'da, dün sabahın ilk ışıklarıyla birlikte depremzedeler için yeni çadırlar kuruldu. Simav Belediyesi'ne ait panayır alanında Kızılay'ın kurduğu çadır kentte oluşturulan kriz merkezi, ilçe ve köylerdeki vatandaşların ihtiyaçlarını belirlemek için çalışmalarına hız verdi. Kütahya Valisi Kenan Çiftçi, "Bize müracaat eden tüm vatandaşlarımıza çadır verildi. Şu anda köy ve beldelerde de acil ihtiyaçlar temin edildi. İnşallah taleplerin tamamı karşılanmış olacak." dedi. Hasar bilançosunun da ortaya çıkmaya başladığını ifade eden Vali Çiftçi, "Hasar tespit komisyonu dün 2 bin 138 konutu inceledi. Bunlardan 547 tanesine 'sağlam', 792'sine 'hasarlı ve oturulamaz', 785'ine 'hasırlı ama oturulabilir', 14'üne 'yıkık' ve 53 konuta da 'çok acilen boşaltılması gerekir' raporu verdiler." şeklinde konuştu. Konutların yanı sıra kamu binalarında da hasar olduğunu dile getiren Kütahya Valisi, "Okulları bir hafta süreyle tatil ettik. Bazı okullarımız, eğitim öğretim yapılamayacak durumda. Kamu binalarının hangilerinde hizmet verilip verilmeyeceği ise daha sonra ortaya çıkacak." açıklamasında bulundu. Çiftçi, 15 caminin minaresinin acilen yıkılması gerektiğini aktardı.

Simav ilçesinin afet bölgesi ilan edilmesi konusundaki taleplere de değinen Kenan Çiftçi, "Bunun için öncelikle hasarın tam olarak tespit edilmesi gerekir. Bu tespitleri yapacağız, rapor hazırlayıp Ankara'ya göndereceğiz. Rapor, afet ilan edilme şartlarına uyuyorsa elbette ilan edilecektir.'' dedi.

 

Öğrenciler için LYS ve SBS çadırı kuruldu

Simav'daki deprem sebebiyle okullarına devam edemeyen öğrenciler için üniversiteye hazırlık çadırı kuruldu. Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) ve Seviye Belirleme Sınavı'na (SBS) az bir zaman kala Simav'da meydana gelen deprem, en çok bunlara hazırlanan öğrencileri zor durumda bıraktı. Evlerine giremedikleri için Kızılay'ın kurduğu çadır kente yerleşen öğrenciler, sınav hazırlıklarını sürdürebilmek için Kütahya Valisi Kenan Çiftçi'den kendilerine imkan sağlanmasını talep etti. Çiftçi de öğrencilerin eğitimlerini öğretmen eşliğinde sürdürebilmesi için özel çadır kurulması talimatını verdi. Öğrenciler için gün boyu eğitimlerin süreceği 64 kişilik çadır kurularak, okullardan masa ve sandalye getirildi. İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Şirikçi de SBS ve LYS'ye 2 bine yakın öğrencini gireceğini aktardı.

10 bin kişiye sıcak yemek verilecek

Kızılay Genel Müdürü Ömer Taşlı, Simav'da üç öğün yemek verilen afetzede sayısının bu sabahtan itibaren 10 bine çıkacağını açıkladı. Kızılay, depremden sonraki gün 5 bin, dün de 7 bin 500 kişiye sıcak yemek servisi yapmıştı. Bu arada Dumlupınar Üniversitesi öğrencileri de çadır çadır gezerek, çadır kentin planlaması konusunda gönüllü olarak yardımcı oluyor.

DEPREM BÖLGESİNDEKİ ESNAFA VERGİ KOLAYLIĞI sağlanacak

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Kütahya'nın Simav ilçesinde meydana gelen deprem sebebiyle ilçede yaşayan mükelleflere kolaylık sağlanması amacıyla 'mücbir sebep' ilan edildiğini bildirdi. Şimşek, ödeme süresi afet tarihinden sonraya rastlayan tüm vergi, ceza ve gecikme faizlerinin 1 yıl süreyle uzatılabileceğini açıkladı.

Malatya'nın Darende ilçesi de sallandı

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının resmi internet sitesinden alınan bilgiye göre, dün saat 22.37 sırasında 3,4 büyüklüğünde bir deprem oldu. Merkez üssü Darende olan hafif şiddetteki depremi ilçede hisseden bir çok kişi sokaklara çıktı. Herhangi bir can kaybının olmadığı deprem kısa süreli paniğe neden oldu.

İlçeye 20 psikolog gönderiliyor

Sağlık Bakanlığı, depremle sarsılan Simav'a 20 psikolog göndereceğini açıkladı. Yetkililer, depremzedelerin büyük bölümünün psikolojik desteğe ihtiyaç duyduğunu söyledi. Türk Kızılayı Genel Başkan Başdanışmanı Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara ise Simav'da zarar gören okulların acilen yıkılıp yerine depreme dayanıklı yeni binaların yapılması gerektiğini ifade etti

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.