BİLGE KRAL ALİYA İZZETBEGOVİÇ, KÜÇÜKÇEKMECE’DE ANILDI

BİLGE KRAL ALİYA İZZETBEGOVİÇ, KÜÇÜKÇEKMECE’DE ANILDI

Bilge Kral ünvanıyla tüm dünya Müslümanlarının gönlünde taht kuran Bosna Hersek’in ilk cumhurbaşkanı Aliya İzzetbegoviç, Küçükçekmece Belediyesi ve İstanbul Bilim Koleji işbirliğiyle düzenlenen bir dizi etkinlikle anıldı.

Etkinliklerin ilk ayağı olan İstanbul Bilim Koleji Aliya İzzetbegoviç Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen panele;  Ak Parti İstanbul milletvekili Hüseyin Bürge, İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Muammer Yıldız, İl Kültür ve Turizm Müdürü Prof. Dr. Ahmet Emre Bilgili, Küçükçekmece Belediye Başkanı Aziz Yeniay, Aliya İzzetbegoviç’in kızı Sabina Berberoviç, torunları Esma Zlatar ile Nadja Berberoviç, İzzetbegoviç’in Başdanışmanı Adamir Jerkoviç ve Bosna Hersek’ten pek çok konuk, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.

‘ALİYA BUGÜN OLSAYDI, BU KADAR ÇOK KAN DÖKÜLMEZDİ’

Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren Küçükçekmece Belediye Başkanı Aziz Yeniay, ‘Yakın tarihimize ışık tutan, herkese örnek insanı olan son Osmanlısı Aliya İzzetbegoviç’i anacağız. Bosna’da yaşananlar trajedilerle, kahramanlıklarla dolu olan bir tarihtir. Eğer bugün Mısır'da, Suriye’de Irak'ta bir Aliya olsaydı, bu kadar Müslüman kanı dökülmezdi. Bu trajediler yaşanmazdı.’ ifadelerini kullanarak, İzzetbegoviç’e Allah’tan rahmet diledi.

‘BİZE DÜŞÜNMEYİ ÖĞRETTİ’

Saraybosna Üniversitesi Öğretim Üyesi Ass. Prof. Dr. Serdar Öztürk moderatörlüğünde gerçekleştirilen panelde konuşan Aliya İzzetbegoviç’in kızı Sabina Berberoviç ‘ Bugünün dünyasında babamın öneminin arttığını fark ediyorum. O, iyi bir baba ve iyi bir insandı. Matematik, Coğrafya, Tarih ve dillerde başarılıydı. Okul işlerinde bize yardımcı olurdu. Küçükken onun her şeyi bildiğine inanıyordum. Şuanda da biliyorum ki, gerçekten her şeyi biliyormuş. Sıkı çalışırdı. Hasta veya yorulduğuna dair hiçbir şey duymadım. Farklı dillerde kitapları bulunurdu. Onunla hep uzun uzun sohbetler yapardık. Babam bize düşünmeyi öğretti.’ dedi.

‘SULTANAHMET VE AYASOFYA ARASINDA BULUNMAK İSTERDİ’

Babalarının işi gereği çok gezdiklerini söyleyerek duygusal anlar yaşayan Sabina Berberoviç, “Viyana, Atina, Paris, İstanbul gibi birçok yeri gezdik. İstanbul’da babam bize göstermek istediği yerlerin hepsini gösteremedi ama Sultanahmet Meydanı’na birkaç kez geldik. Babam Sultanahmet ile Ayasofya Meydanı arasında çok uzun süre bulunmak istediğini söylemişti. Ölmeden önce de bana Bosna’da yapılan ilk anayolla ilgili bir makale okumamı istemişti.” diye konuştu.

‘BEBEK MAVİSİ GÖZLERİ AKLIMDA’

Aliya İzzetbegoviç’in torunu Esma Zlatar ise dedesinin beş torunundan kendisinin ikinci torunu olduğunu dile getirerek dedesiyle ilgili hatıralarını anlattı. Zlatar, “Hapisteyken dedeme  1983 yılında hapishanede kartpostallar atar, mektup yazardım. Dedemin sadece kendi düşüncesini dile getirdiği için hırsızlar, tecavüzcülerle aynı ortamda olduğunu anlayamıyordum.  Onun bebek mavisi gözleri, gücü kararlılığı, hatırımda. En belirleyici özelliği de maddiyat – maneviyat, akıl-ruh, dengesidir.” şeklinde konuştu.

DUYGUSAL ANLAR YAŞANDI

Aliya İzzetbegoviç’in diğer torunu Nadja Berberoviç ise, dedesinin ölmeden önce yazdığı ilk ve tek olan ‘ kendime ait mesajım’ adlı şiiri katılımcılarla paylaşırken konuklar gözyaşlarını tutamadı.

‘ONDAN ÖĞRENİLECEK ÇOK ŞEY VAR’

Akparti İstanbul Milletvekili Hüseyin Bürge ise, Bayrampaşa’da belediye başkanı olduğu dönemde Saraybosna’yı ziyaret ettiğini belirterek, ‘ Srebrenitsa katliamı Birleşmiş Milletler’in gözetimi altında yapılmış bir katliamdır. Bir şehidin parmağı 50 km bir tarafta, kaval kemiği 30 km başka bir yerde bulunmuştur. Batı ve doğu arasındaki İslam’da acı çeken Müslümanlar olmuştur. Aliya’nın bu tespiti doğrudur. Bilge Kral, hiç savaşıyla anılmıyor. Bilge kral, 12 yaşında camiye gitmeye başlamış, dünya klasiklerini de okumuştur. Cumhurbaşkanı olmayı amaçlamış bir liderden siz öğrencilerin alabileceği çok şey var. O insan kalmaya çalışmıştır. Bunun Allah’a karşı olan bir sorumluluk olduğunu ifade etmiştir.’ diye konuştu.

‘TÜRKİYE’NİN YARDIM SESİNİ HEP DUYDUK’

Bosna Hersek Araştırma Genel Müdürü ve Aliya İzzetbegoviç’in Başdanışmanı Adamir Jerkovic ise bir lider olarak Bilge Kral’ı şu sözlerle anlattı; ‘ Ben onun hem iş arkadaşıydım, hem de ona sadık bir dosttum. Türkiye’yi çok severdi. Büyük Türk halkı derdi. Bizler, ülkemizde yaşanan her şeye rağmen Türkiye’nin sesini hep duyduk. Bize her zaman yardım ettiniz. Tarih, Aliya’yı dürüst bir lider olarak hatırlayacak. Bugün Boşnaklar fazlasıyla onun eksikliğini hissediyor. Boşnakların tarihinde büyük bir kişidir.’

‘BOŞNAKLAR, ERDOĞAN İÇİN HER GÜN DUA EDİYORLAR’

Adamir Jerkovic, Bilge Kral’ın ölmeden evvel Bosna Hersek’i Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a emanet ettiğini ifade ederek, ‘Erdoğan görevini yerine getirdi. Boşnakların kalbi Erdoğan için atıyor, ve ona her gün dua ediyorlar. Türkiye’de şuan bir karışıklık olsa da Erdoğan hakkında söylenenlere itibar edilmemeli. İnanmayın. Bu oyuna gelmeyin.’ diyerek, sözlerini noktaladı.

Program sonunda protokol üyelerine teşekkür plaketi takdim edilirken, İstanbul Bilim Koleji’nin düzenlediği Aliya İzzetbegoviç konulu,  İstanbul geneli ortaokullar arası resim yarışmasında dereceye girenlere ödülleri de verildi.  

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.