Bilgisayar oyunları çocukları asosyal mi yapıyor?

Bilgisayar oyunları çocukları asosyal mi yapıyor?

Oyun oynamak her çocuğun en büyük ihtiyacı ve hakkıdır. Fakat gelişen teknoloji ile birlikte çocukların oyun anlayışlarında da köklü değişiklikler olmaya başladı.

Eskiden sokaklarda arkadaşları ile oyun oynayıp vakit geçiren çocuklar artık evlerinde bilgisayar başında oyun oynamaya başladılar. Bu durum bazı bakımlardan olumlu bir gelişme bazı bakımdan ise olumsuz bir durumdur.

Eskiden sokaklarda oyun oynayan çocukların sosyal çevreleri ile olan diyalogları da gelişiyor, daha çabuk arkadaş sahibi olabiliyorlardı. Şimdi ise bilgisayar başında tek başına oyun oynayan çocukların ne kelime hazineleri gelişiyor, nede arkadaş çevresi edinebiliyorlar. İçine kapanık bir nesil yetişmesine neden olan bilgisayar oyunları aile kontrolünde, bilinçli olarak oynanmalıdır.

Her şeyde olduğu gibi bilgisayar oyunlarında da abartıya kaçılmadığı müddetçe hiçbir zararı yoktur. Hatta günümüzde grup halinde oynanan bilgisayar oyunları çocuklara grup halinde hareket etme özelliği kazandırmaktadır. Ayrıca birçok bilgisayar oyunun çocukların farklı algılama sistemlerine hitap ettiği için bakış açılarını genişletmektedir. Küçük yaşlarda oynanmaya başlanan bazı oyunlar çocuğun yeteneklerine ve eğilimlerine yön vereceği için seçilen oyunlar çok önemlidir. Anne ve babalar çocuklarının sık sık oynadıkları oyunları kontrol etmeli ve zararlı olacağına inandıkları oyunları oynamalarına izin vermemelidirler.

Sokakta oynan oyun çocuğun hareket kabiliyetine yön verir ve daha sağlıklı nesiller oluşmasını sağlar. Bilgisayar oyunları ise oturarak yapılan bir aktivite olduğu için hareketsiz ve şişman bir neslin oluşmasına neden olmaktadır. Çağımızın en büyük problemlerinden olan ve küçük yaştan itibaren birçok kişide görülmeye başlanan obezitenin oluşmasına destek olur. Uyuşuk, miskin bir yeni nesil oluşmaya başlıyor. Bunun tek nedeni olarak bilgisayar oyunlarını göstermek tabii ki doğru değildir ama bu zincirin en büyük halkalarından birisini de bilgisayar ve internet oyunları oluşturmaktadır.

Çocukların gelişiminde en büyük rol anne ve babalara düşmektedir. Gelişen teknolojinin nimetlerinden çocuğu tamamen uzak tutmak, bilgisayar oyunlarını yasaklamak bir çözüm değildir. Aksine çocuk bu yasaklanan şeylere karşı daha fazla ilgi duymaya başlayacak ve sizden habersiz internet kafelerde oyun oynamaya başlayacaktır. Bunu engellemek için çocuğunuzun bilgisayar oyunu oynaması için belli süreler tanımalısınız ve bu süre içerisinde oynadığı oyunları yakından takip etmelisiniz. Böylece çocuğunuzu bilgisayar oyunlarının zararlı etkilerinden koruyabilirsiniz

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.