Bilgisayarı suça bulaşan kişi suçlu sayılacak

Bilgisayarı suça bulaşan kişi suçlu sayılacak

Uluslararası hacker grubu Anonymous, 12 Haziran seçimleri sebebiyle ara verdiği kamu kurumlarının sitelerine yönelik saldırılara yeniden başlanacağını açıkladı.

İnternette zararlı içeriğe filtre uygulamasını protesto eden grup, siber operasyonun çok daha güçlü şekilde devam edeceğini duyurdu. Ulaştırma Bakanlığı da bu gelişme üzerine internet kullanıcılarına, "Hackerlar, bilgisayarınızı ele geçirip saldırıları size ait IP adresi üzerinden yapabilir, bu durumda siz suçlu sayılırsınız." uyarısında bulundu. Bakanlığın İnternet Kurulu Başkanı Serhat Özeren, internet kullanıcılarından, Anonymous tarzı grupların yasa dışı eylemlerinden korunmak için modemlerine şifre koymalarını ve antivirüs yazılımlarını güncel tutmalarını istedi. Özeren, bilgisayarlarda koruma programları ve güvenlik duvarlarının da yüksek seviyeye çıkarılmasını tavsiye etti.

Uluslararası Siber Suçlarla Mücadele Sözleşmesi'ne imza atan ülkelerin illegal faaliyetlere katılan IP adreslerini tespit ettiklerini ve cezai işlem uyguladıklarını dile getiren Serhat Özeren, "Asıl suçu işleyen, başkalarının bilgisayarını zombi haline dönüştürdüğü için ceza almıyor. Modem şifrelerinizi komşu ve arkadaşlarınızla bile paylaşmayın. Aksi takdirde bilgisayarı suça bulaşan kişi suçludur, suçsuzluğunu ispat etmek zorunda kalır." açıklamasını yaptı. Anonymous'un, dünyanın her tarafından toplanan hacker'ların oluşturduğu bir grup olduğunu belirten Özeren, "Yaptıkları şey, tabiri caizse üç şeritlik bir yola, bir anda 10 şeritlik araç trafiğini yönlendirmek. Hacker, bilgisayarın başına oturuyor. Daha önceden ele geçirdiği bilgisayar IP'lerine bakıp, hangisi açıksa onun üzerinden saldırıyı yapıyor." dedi.

Geçen hafta Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'na siber saldırı düzenleyen Anonymous, dün de adalet.gov.tr ve uyap.gov.tr adreslerini hedef aldı. Operasyon sebebiyle ilgili sitelerin sunucuları çöktü. Ortalama 4 bin zombi bilgisayar kullanan Anonymous, yaklaşık 3 gigabyte trafik oluşturdu. Öte yandan Anonymous'un Türkiye'deki üyelerine yönelik geçen hafta düzenlenen operasyonda gözaltına alınan 32 kişiden 9'u serbest bırakıldı. Bu kişilerin yaşlarının 18'den küçük olduğu öğrenildi. Avukat olduğu bildirilen bir zanlının da işlemlerinin İstanbul'da sürdüğü kaydedildi. Söz konusu operasyon, Ankara, İstanbul, Eskişehir, Bursa, Manisa, Adana, Kocaeli, Antalya, Samsun, Konya ve Zonguldak'ta düzenlenmişti.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.