Bin 500’er TL Ödeyecekler

Bin 500’er TL Ödeyecekler

Yargıtay 4. Hukuk Dairesi, İstanbul’da görevli "Ergenekon" davası kapsamında karar veren 9 hakimi, Prof. Dr. Mehmet Haberal’a bin 500’er TL tazminat ödemeye mahkum etti.

"Ergenekon" soruşturmasında uzun süredir tutuklu bulunan Prof. Dr. Mehmet Haberal tarafından, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi Hakimleri Rüstem Eryılmaz, Resul Çakır, Kemal Can, Yakup Hakan Günay, Mehmet Faik Saban; İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi Hakimleri Nurettin Ak, İdris Aslan ile İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi Hakimleri Vedat Yılmaz Abdurrahmanoğlu ve Ali Efendi Peksak hakkında Yargıtay 4. Ceza Dairesi’ne tazminat davası açıldı.

Dava dilekçesinde, hakimlerin Haberal hakkında verdikleri kararlarda CMUK’un 34, 22, 100 ve 104’üncü maddelerine aykırı işlem yapıldığı ifade edildi. Verilen kararların gerekçelerinin olmadığının da belirtildiği dilekçede, Haberal’ın tutukluluğuna ilişkin kararda “soyut ifadeler içerdiği” kaydedildi. Dilekçede, “hakimi reddi müessesesinin CMUK’a aykırı olarak uygulandığı, bugüne kadar bu itirazın 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde ret edildiği, tamamında başkanın muhalif olduğunu beş tanesinde Cumhuriyet savcısının da tahliye isteminde bulunduğu”nun altı çizildi.

Dilekçede, Haberal’ın sorgusunda 180 adet soru sorulduğu da anımsatılarak, bunlar içinde terör örgütü kurmak ve yönetmekle ilgili hiçbir soru bulunmadığı belirtildi.

Haberal’ın tahliyesine yönelik yapılan başvuruların ise, “Haberal’ın delilleri karartma ve kaçma şüphesi var” denilerek kabul edilmediği kaydedilen dilekçede, “Haberal’ın ani ölüm riski taşıdığı, kaçma ve delilleri karartma şüphesinden söz edilemeyeceği” de vurgulandı.

Davaya, ilk derece mahkemesi olarak bakan Yargıtay 4. Ağır Ceza Dairesi ise, davaların kısmen kabulüne karar vererek, hakimlerin Haberal'ın "Tutukluluk Halinin Devamına" ilişkin verdikleri kararların CMK'ya aykırı olduğunu ifade etti. Daire, hakimlerin her birinin Prof. Dr. Mehmet Haberal’a bin 500 TL manevi tazminat ödemesine karar verdi

Etiketler :