Binlerce yıllık eser dinamitlendi

Binlerce yıllık eser dinamitlendi

Define avcıları binlerce yıllık tarihi eserleri dinamitledi

Mersin'in Erdemli ilçesinde Adamkayalar mevkiinde bulunan binlerce yıllık tarihi olan 11 adet kabartmanın, hazine avcıları tarafından dinamit kullanılarak patlatıldığı bildirildi.

Mersin Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Murat Durukan, sadece Türkiye'nin değil, dünyanın kültür mirasına sabotaj yapıldığını belirtti. Bu tür tahribatlara, gelişmemiş veya gelişmekte olan ülkelerde rastlandığını ifade eden Duruman, "Buradaki durum, Afganistan'daki Buda kabartmasının Taliban örgütü tarafından bombalanarak tahrip edilmesinden farklı değildir. Bu tutum karşısında duyarsız kalmak, eserlerin kaybedilmesinin yanı sıra ülkemizin ve halkımızın imajına zarar verecektir." dedi.

Her geçen gün artarak devam eden tahribatın önüne geçmek amacıyla bölgede 24 saat bekçi bulundurulmasının şart olduğunu kaydeden Durukan, bu tip kültürel yatırımların doğrudan ülkenin prestiji ile ilgili konular olduğunu belitti. Duruman, "Masrafların bahane olarak gösterilmesi doğru değildir. Kaldı ki bu ören yeri kısa zamanda kendi masraflarını karşılayabilecek potansiyele sahiptir. Kontrol edilebilir bir giriş yapılır ve kapıda düşük giriş ücreti alınırsa, buraya yapılacak olan yatırım kısa zamanda geri dönecektir. Bununla birlikte Mersin çok özel bir ören yerine sahip olacak, Adamkayalar ülkemizin prestij noktalarından biri haline gelecek ve kentimizin tanıtımında öncelikli yer alacaktır." şeklinde konuştu.

Sadece Mersin'in değil, tüm Anadolu'nun ve dünyanın en önemli kültürel mirasları arasında yer alan Adamkayalar'da, ilk adım olarak rölyeflerin aslına uygun olarak restore edilmesi gerektiğine dikkat çeken Durukan, bununla eş zamanlı olarak da Adamkayalar'ın bulunduğu alanda peyzaj çalışması yapılması ve bu mekanın ahşap merdivenler ve korkuluklarla bir ören yeri olarak düzenlenmesi gerektiğini ifade etti.


Etiketler :