Bir Anket Daha-Tablolu

Bir Anket Daha-Tablolu

Yeni bir anket daha: Bugün seçim olsa kime oy verirdiniz?

 Konsensus'un HABERTURK için her ay yaptığı "Türkiye Gündemi" anketinin aralık ayı sonuçları sürpriz bir ismi, Türkiye Değişim Hareketi Lideri Mustafa Sarıgül'ü öne çıkardı. Sarıgül "En beğenilen liderler"de Başbakan Erdoğan'ın ardından ikinci oldu. Araştırmaya göre AK Parti oyunu geçen aya oranla yüzde 2, CHP yüzde 3 artırdı'

 

Türkiye'nin önde gelen kamuoyu araştırma şirketlerinden Konsensüs Araştırma ve Danışmanlık, "Türkiye Gündemi-Aralık 2009" başlıklı anket için 23-30 Aralık arasında 81 ilde, 16 yaş üstü 750"si erkek, 803ü kadın toplam 1553 kişiyle 'Telefon anketi yöntemi"yle görüştü. (16 yaş üstü gençler 2011 genel seçiminde oy kul-lanacak). Anket çalışmasında en çarpıcı sonuç, "Siyasi par¬ti ve hareket liderlerinin be¬ğeni oranlan" başlığı altında çıktı. Türkiye'de en beğeni-len siyasi parti lideri yüzde 40.1 ile Başbakan Erdoğan olurken ikinci sırayı sürpriz bir isim, yüzde 28.4'lük oy oranı ile Türkiye Değişim Hareketi Lideri Mustafa Sarıgül aldı. CHP Lideri Deniz Bay kal yüzde 18.1 ile üçüncü oldu.

AK Parti de CHP de artırdı

Peki bu pazar bir genel seçim yapılsa Türkiye'yi nasıl bir tablo bekliyor? İşte Konsensus'un aldığı sonuçlar. Karar¬sızların da partilere eşit dağılımıyla AK Parti'ye oy vereceklerini söyleyenlerin oranı yüzde 40.9, CHP yüzde 25.3, MHP ise yüzde 16.2 çıktı. Kasım ayı oy oranı 38.9 olan AK Parti aralık ayında oylarını 2 puan artırırken; CHP de tırmanıştaydı. CHP geçen aya oranla oylarını 3.1 oranında artırdı. MHP ise binde 5 düştü. En büyük düşüşü ise eski DTP, yeni BDP yaşadı. Oylan yüzde 2.7 oranında geriledi.

Vatandaştan tam destek

2009 yılının son ayına damga vuran olayların başında memur eylemleri geliyordu. Tüm hızıyla devam eden Tekel işçilerinin eylemi ise hâlâ gündemdeki yerini koruyor. Peki büyük tartışmalara neden olan memur ve tekel işçilerinin eylemini halk destekliyor mu? Konsensus'un yaptığı anket çalışmasına göre işyerleri kapatıldığı için başka kamu kuruluşlarına özlük haklarıyla nakledilmek isteyen Tekel işçilerinin 106 otobüsle Ankara'ya gelerek başlattıkları eylem kamuoyundan büyük destek görüyor. Araştırmaya katılanların yüzde 78'i Ankara'daki eylemlerine önceki gün ailelerinin de katılımıyla devam eden Tekel işçilerini desteklediğini belirtti.

Memur konfederasyonları tarafından kamu çalışanlarına grevli, toplusözleşmeli sendika hakkı verilmesi ve toplu pazarlığın altyapısının kurulması talebinin reddedilmesiyle başlayan memur eylemlerine de halkın desteği tam. Zaman zaman halkın günlük yaşamını da etkilemesine rağmen memur eylemlerini destekleyenlerin oranı yüzde 82. Araştırmaya katılanlardan sadece yüzde 18'i memur eylemlerini desteklemiyor.

 

 

 

 

 

 

Etiketler :