Bir futbolcu 90 dakikada kaç litre terliyor?

Bir futbolcu 90 dakikada kaç litre terliyor?

Futbolcuların terleme oranı göz önüne alındığında sıvı tüketme oranının ne denli önemli olduğu da ortaya çıkıyor...

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Spor Fizyolojisi Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sadi Kurdak, futbolcuların 90 dakikada ortalama 3 litre terlediklerini ve 8 gram tuz kaybettiklerini, ancak yeterli sıvı alımı konusunda gerekli duyarlılığın gösterilmediğini söyledi.

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Sağlık Birimi Adana Bölge Yönetim Kurulu üyesi de olan Prof. Dr. Kurdak, özel hastanede gerçekleştirilen TFF Sağlık Birimi Adana Bölge toplantısında yaptığı konuşmada, sıcak havaların sporcuları ve oyun kalitesini olumsuz etkilediğini kaydetti.

Bir futbolcunun maçta ortalama 3 litre terlediğini, 8 gram tuz kaybettiğini ve nabzının yüksek attığını belirten Kurdak, vücudun ihtiyacının karşılanması ve yeterli soğutmanın sağlanması işlemlerinin ihmal edilmemesi gerektiğini ifade etti.

Özellikle yeterli dinlenme sağlanmadan uzun süre egzersiz yapılmasının da risk yarattığını belirten Kurdak, sporcuların yeterli sıvı almaya dikkat etmediklerini söyledi.

TFF Sağlık Birimi Adana Bölge Başkanı Prof. Dr. Yaman Sarpel de toplantıda bölge takımlarının sağlık ekiplerinin bilgi birikimlerine katkı sağlamayı amaçladıklarını söyledi.

Toplantı Uzman Dr. Mustafa Yolcu'nun doping üzerine yaptığı sunum ile devam etti.

Etiketler :