Bir irtica haberi daha fos çıktı

Bir irtica haberi daha fos çıktı

Ramazan ayı gazete ve televizyonların daha muhafazakar oldukları bir aydır. Bu dönemde okur hassasiyeti daha çok gözetilir, Ramazan'a uygun hediyeler verilir, yayınlar yapılır.

Ancak bugün Milliyet Gazetesi'nde bu tarzın dışında bir haber yayınlandı.

Gazeteye göre İstanbul Büyükşehir Belediyesi Silivri Ortaköy'deki 178 yıllık bir kiliseyi restore edip cami yapacaktı. Büyükşehir Belediyesi yaptığı açıklama ile haberin doğru olmadığını gösterdi. Çünkü söz konusu yer zaten 1963 yılına kadar camii imiş. İlgili ve yetkili mercilerin yazışmalarında da camii olarak geçen mekan bakımsızlıktan kurtarılmak için restore ediliyormuş.

İşte Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan açıklama:

1831 yılında yapılan, Cumhuriyet'in ilanı ve mübadele sonrasında kilise olarak işlevini sürdüremeyen bu eser, uzun yıllar Cami olarak kullanılmıştır. Cami olarak kullanıldığı 1963 yılına kadar, hiçbir onarım ve tadilat görmemiştir. Daha sonra harabeye dönmüş ve depo olarak kullanılmaya başlanmıştır. Zaten yıllarca cami olarak Ortaköylülere hizmet veren bu tarihi yapı, bugün Milliyet Gazetesi tarafından 'Cami Kiliseye çevriliyor' şeklinde haber yapılmıştır. Haberin spotunda bulunan şu ifadeler yanlıştır: 'Dönemin Ak Partili Belediye Başkanı Hüseyin Turan, kiliseyi camiye dönüştürmek için Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'tan izin aldı.' Eserin 80 yıl öncesine varan geçmişinde bulunan cami işlevini görmezden gelerek, 'kiliseyi camiye' dönüştürmekten söz etmek iyi niyetli bir yaklaşım değildir. Bir kere eserin onarımını talep eden Silivri Belediyesi değil, maliki konumundaki Ortaköy Belde Belediyesi'dir. Ortaköy Belediye Meclisi'nin, her geçen gün çökmekte olan 178 yıllık tarihi bir eserin kurtarılmasını talep etmesinin ve cami olarak restorasyonunu istemesinin eleştirilecek bir yanı olmasa gerektir. Koruma Kurulu'nun restorasyona onay veren kararında bu eser 'Ortaköy Kilise-Cami tanımlı kültür varlığı' olarak adlandırılmaktadır. (Ortaköy Belediye Meclisi Kararı ile Belediye Başkanlığı yazısı ve 1. Nolu Koruma Kurulu kararı ekte yer almaktadır.)

Haberi 'Kiliseyi Camiye Çevirmek' olarak veren Milliyet Gazetesi'ne, harabe halinde kendi haline terk edilmiş bulunan, geçmişinde bir süre kilise daha sonra cami olarak hizmet vermiş olan bu tarihi binayı, Ortaköy'de, hangi fonksiyonla yaşatmanın mümkün ve münasip olduğunu sormak gerekir. Toplam maliyeti 750 milyar lirayı aşmayan bu restorasyon yapılmamalı mıdır? Üstelik fonksiyonsuz kalan tarihi binaların zaman içinde nasıl harabe haline geldiğini ve birer birer yok olduklarını biliyoruz. Mülkiyeti belde belediyesinin ilçe belediyesine devrolunması ile Silivri Belediyesi'ne geçen Ortaköy Camisi için onarım talebi ve kararı Şubat 2007 tarihlidir. Bu gerçeğin hiç ilgisi bulunmadığı halde 'Belediye, 'açılımdan cami açmayı anladı' başlığı ile 'Sayın Başbakan'ın Topbaş'la birlikte azınlıkların dini liderleriyle 'açılımı' konuşurken', tarihi kilise de Camiye dönüştürülüyormuş' şeklinde sunulması çarpıtmadan başka bir şey değildir.

İşte Milliyet Gazetesi'nde yayınlanan haber

Belediye, 'açılım'dan cami açmayı anladı!

Başbakan Erdoğan, Belediye Başkanı Topbaş'la birlikte geçen hafta azınlıkların dini liderleriyle 'açılım'ı konuşurken, Silivri Ortaköy'deki tarihi kilise de camiye dönüştürülüyormuş

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Kadir Topbaş'la birlikte Adalar'da geçen hafta azınlıkların dini liderleriyle bir araya gelirken, İBB, Silivri Ortaköy'deki tarihi bir kiliseyi cami olarak restore etmeye başladı. Ayasofya, Selimiye ve Süleymaniye ile aynı koruma özelliklerine sahip 1. derecede tarihi kiliseye Koruma Kurulu kararıyla minare de yapılacak. Silivri Belediyesi söz konusu yapının Silivri Tapu Müdürlüğü'nde kendileri adına "harap durumda kilise" olarak kayıtlı olduğunu bildirirken, Mimarsinan Üniversitesi Güzel Sanatlar öğretim üyesi Oktay Ekinci, "Bina kesinlikle bir kilise" diyerek kararın iptal edilmesini istedi.

Minare de istendi

Aziz Dimitrios Kilisesi o dönem Rumların yaşadığı Silivri Ortaköy'de 1831 yılında inşaa edildi. Köyde hiç Müslüman yaşamadığı için cami bulunmuyordu. 1924 mübadelesinde Rumların boşalttığı köye Rumelili Türkler yerleşti. Köy halkı, kilisenin girişinde bulunan haç ve dinsel kabartmaları koruyarak yapıyı cami olarak bir süre kullandı. Yapıya, daha sonra ahşap bir minare eklendi. Köy halkı daha sonra kendi camisini inşa ederek kiliseyi kaderine terk etti. Ahşap minare ise zamanla yıkıldı. Bakımsız kalan kilise uzun süre ahır ve depo olarak kullanıldı.

Girişinde Hıristiyan azizleri anlatan iki kabartma ile ana kapının hemen üstünde büyük bir haç bulunan kilise, Silivri Tapu Müdürlüğü'nde Silivri Belediyesi adına "harap durumda kilise" olarak kayıtlı. Bina, Koruma Kurulu Yasası gereği 1. derece tarihi eser sayılıyor. Yasaya göre, 19. yüzyıl ve öncesindeki tüm eski eserler 1. derece tarihi eser kapsamında bulunuyor.

Dönemin Ak Partili Silivri Belediye Başkanı Hüseyin Turan, İBB Başkanı Kadir Topbaş'tan tarihi yapının cami olarak restore edilmesi için destek isteyince Aziz Dimitrios Kilisesi'nin camiye dönüşme süreci başladı. İstek, Topbaş tarafından uygun görüldü ve İBB Yapı İşleri Müdürlüğü restorasyonu üstlendi. Rölöve, restitüsyonu (yeniden tasarımlama) ve restorasyon projesi hazırlanarak İstanbul 1 Nolu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'na sunuldu. Kurul, tarihi yapının hiçbir yönüyle camiyi andırmaması, tüm unsurlarıyla bir kilise görünümünde olmasına rağmen belediyenin projesini 2008 yılında "Ortaköy cami restorasyonu" olarak onayladı. Kurul, daha sonra yapılan başvuru üzerine de 4 Haziran 2009 tarihinde binanın yeni işlevine uygun olarak minare yapılmasına izin verdi.

İBB Basın Danışmanlığı, restorasyonu şu anda devam eden tarihi yapının tescil bilgilerinin kendilerinde olmadığını bildirdi ve Koruma Kurulu'nun kararını gönderdi. Kararda, yapının tescil durumunun net olmadığı belirtildi.

'Bilim ve etik dışı karar'

Mimarlar Odası eski Genel Başkanı ve Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi öğretim üyesi Oktay Ekinci, Koruma Kurulu'nun tarihi kiliseyi camiye dönüştürme kararını büyük üzüntüyle karşıladığını belirterek şöyle konuştu: "Yapı geçmişte bir süre cami olarak kullanılmış olsa bile kilisedir ve yeniden cami olarak kullanılması için sadece Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın, o da Bakanlar Kurulu kararıyla birlikte izni gerekir. Tabelada resmedilen proje de cami değil, kilise. Bu karar, birçok yönüyle bilim ve etik dışıdır. Koruma Genel Müdürlüğü bu kararın yeniden değerlendirilmesini talep etmeli. Kurul da yeniden karar üretilinceye kadar uygulamayı durdurmalıdır."

Ekinci, "Minaresiz bir restorasyon onayından sonra, ek bir minare projesi istemek, dahası önermek, kabul etmek de mimarlık ve koruma ilkelerine aykırı. Kurul kararındaki 'işlevine uygun minare' sözü bilim ve mimarlık adına talihsizlik" dedi.

Patrikhane: Orada iki kilise var

İstanbul Rum Patrikliği Basın ve Halkla İlişkiler Başkanı Peder Dositheos Anağnostopulos, zamanında Silivri Ortaköy'de 280 hanelik bir Ortadoks cemaatin yaşadığını belirterek, "Kitaplarda bu cemaatin iki tane kilisesi olduğu yazılıyor. Kilisenin adı mutlaka kayıtlarda vardır ama bizim o kayıtları bulmamız lazım. Tabii mübadele esnasında arşivlerin çoğu maalesef yok olmuştur." dedi.

Bir caminin kiliseye çevrilmesinin Türkiye'de mümkün olmadığını belirten Anağnostopulos, şöyle konuştu: "Osmanlı İmparatorluğu'ndan beri bu böyledir. Fakat bir kilisenin camiye çevrilmesine karşı herhangi bir Osmanlı veya Türkiye Cumhuriyeti kanunu olduğunu ben bilmiyorum. Yani takdire kalmıştır. Eğer belediye meclisi isterse yapabilir. Fakat Lozan Anlaşması'na göre kiliselerin camiye çevrilemeyeceği yerler vardır. Mesela İstanbul'da Kadıköy, Adalar gibi, Gökçeada, Bozcaada gibi yerlerde camileri kiliseye çevirmek anlaşma hükümlerine aykırıdır."(Şenol Demirci / Milliyet - 25-08-2009)

Etiketler :