Bir Kürtçe yasak daha kalktı

Bir Kürtçe yasak daha kalktı

Yıkılmaz denen tabular bir bir yıkılıyor devlet Kürtçe ile ilgili önemli adımlar atmaya devam ediyor..

Adalet Bakanlığı'nın, cezaevindeki hükümlü ve tutukluların yakınlarıyla telefonda Kürtçe konuşabilmesine olanak sağlayan tüzük değişikliği Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Yapılan değişiklikle, tutuklu ve hükümlülerin eşleri, üçüncü dereceye kadar kan ve kayın hısımları ve vasileri ile Türkçe dışındaki dillerde telefon görüşmesi yapabilmesi kolaylaştı.

Yeni tüzüğe göre hükümlü, kendisinin ya da görüşeceği kişinin Türkçe bilmediğini beyan ederek, Kürtçe ya da başka dillerde görüşme yapabilecek. Yapılan görüşme kayda alınarak daha sonra tercümanlarla birlikte incelenecek.

Görüşmede suç teşkil eden ifadeler kullanıldığının belirlenmesi halinde, konuşmayı yapan kişiye bir daha Türkçe dışında bir dilde görüşme izni verilmeyecek.

Yürürlükten kalkan düzenlemede, hükümlünün Kürtçe ya da bir başka dille görüşme yapabilmesi için öncelikle araştırma yapılıyordu.
Hükümlünün ve yakınlarının Türkçe bilmesi durumunda, hiçbir koşulda başka dilde görüşme yapmasına izin verilmiyordu.

Türkçe bilen hükümlünün, görüşeceği yakınının Türkçe bilmediğini iddia etmesi halinde de polis veya jandarma marifetiyle, hükümlünün yakınına yönelik araştırma yapılıyordu.

Etiketler :