Bir Yaman Çelişki...

Bir Yaman Çelişki...

Geçen sezon Kadıköy'de maçı oynatan Gezer ile önceki gün Gaziantep'te maçı tatil eden Çoban aynı Merkez Hakem Kurulu'nun hakemleri... Ancak kararları puanların adreslerini

DÖRT İKİDEN AZMIŞ

Spor Toto Süper Lig'de pazartesi gecesi oynanan Gaziantep-Bursa maçının, yardımcı hakem Muharrem Yılmaz'ın tribünden atılan kol saatiyle başından yaralanması üzerine hakem Deniz Çoban tarafından tatil edilmesinin yankıları sürüyor. Kararın kamuoyunda çok tartışılmasının ardında bugüne kadar böyle olaylarda yaşanan çelişkiler yatıyor. Geçen sezon Fenerbahçe-Galatasaray derbisi öncesi tribünden atılan bir maddeyle yardımcı hakem Tarık Ongun'un başı yarılmıştı. Hakem Bünyamin Gezer, soyunma odasına yardımcılarıyla girip Ongun'un tedavisini yaptırdıktan sonra maça çıkmış ve derbiyi oynatmıştı.

BASİT TIBBİ MÜDAHALE

Gaziantep'teki olayda ise yardımcısının başı yarılınca hakem Deniz Çoban maçı oynatmayıp tatil etti. Gezer'in yardımcısı Tarık Ongun'un başına soyunma odasında dört dikiş atılmıştı. Gaziantep'te yaralanan Muharrem Yılmaz'ın başına ise, ambulansla götürüldüğü Devlet Hastanesi'nde iki dikiş atıldığı bildirildi. Hakem Yılmaz'ın talep ettiği adli raporda, "Basit tıbbi müdahale yapılmıştır. Hastanın genel sağlık durumu iyidir. İş görebilir" ifadelerine yer verildi. Bünyamin Gezer'in yardımcısının kafası yarılmasına rağmen maçı oynatmasının örneğinin benzeri geçen yılki Bosna Hersek-Portekiz Dünya Kupası elemeleri play-off maçında yaşandı.

TALİMATLAR KARIŞIK

İtalyan hakem Rossetti, yardımcısının tedavisini sahada yaptırdıktan sonra mücadelenin tamamlanmasını sağladı. Ancak farklı örnekler de yok değil. Örneğin 2004'teki Roma-Dinamo Kiev Şampiyonlar Ligi maçında ev sahibi kulübün taraftarlarının attığı bir cisimle yaralanan Anders Frisk karşılaşmayı tatil etmiş, UEFA maçı Dinamo Kiev'in hükmen kazandığına hükmetmişti. Asıl çelişki ise talimatlarda... "Temsilci El Kitabı" 28. sayfadaki "Oyuna müdahaleler, tamamlanamayan müsabakaların sonuçları" başlıklı bölümde yabancı maddeler ve oyuna müdahale durumunda hakemin bir maçı nasıl tatil edebileceği şöyle anlatılıyor:

YARA AZ, TRAVMA LAZIM

"Önce oyunu durdurup görevlileri önlem almaya çağırır, fiilin tekrarı halinde aynı işleme ek olarak emniyet yetkilisine müdahale sürerse müsabakayı tatil edeceğini söyler, bu tedbirlere rağmen cisimlerin yoğun şekilde atılması sürerse müsabakayı tatil eder." Dördüncü fıkra ise "Fiziki saldırı sonucu hakem yaralanmış, tartaklanmış bunun sonucu bir travma geçirmiş veya psikolojik olarak çöküntü içerisine girerek oyunu yönetemeyecek hale gelmiş ise, hakem oyunu tatil etmelidir" diyor. Ancak tatil kararının Futbol Müsabaka Talimatı'na uygun olması gereği ekleniyor. FMT'de ise "Fiili eylem dolayısıyla müsabakaya devam edilmesi olanağının kalmaması" şartı aranıyor.

sabah

 

Etiketler :