Bir yürüyüşün hikayesi

Bir yürüyüşün hikayesi

Araştırmacı Yazar Müslüm Üzülmez'in, yeni bir kitabı Bir Uzun Yürüyüştür Yaşamak(*) adlıyla kitapçı raflarında yerini aldı.

Gecenin Islığı (Şiir), Çayönü'nden Ergani'ye: Uzun bir yürüyüş, On Bin Yıllık Tarihin Tanığı: HİLAR, Makam Makam Çiçeği ve Bülbül gibi kitaplara imza atan Müslüm Üzülmez'in yeni bir kitabı Bir Uzun Yürüyüştür Yaşamak(*) adlıyla kitapçı raflarında yerini aldı.
 
Üzülmez, basında şahsı ve daha çok da kitapları hakkında çok sayıda yayınlanan yazılanların bir kısmından bir seçki oluşturmanın, derli toplu bir arada olmalarının iyi olacağını düşünerek Bir Uzun Yürüyüştür Yaşamak adıyla bunları bir araya getirip yayınlamaya karar vermiş. İyi de etmiş. Çünkü yayınlanan her kitap kültürel zenginlik denizine düşen bir damladır.
 
 
Kitapta yer alan yazılarda övgüler var, yermeler var, eleştiriler var, düzeltmeler var.
 
Yazılar Radikal, Birgün, Evrensel, Yeni Şafak, Cumhuriyet Kitap, Vakit, GAP Gündemi, Yeni Yurt, Ergani Haber, Ergani Söz gibi gazeteler; Bilim ve Gelecek, Berfin Bahar, Evrensel Kültür, Tîroj, Yeni Çaba gibi dergiler ve www.showtvnet.com, www.hurriyetim.com.tr başta olmak üzere birçok Web sitesinde yayınlamış -tarih sıralamasına göre- imzasız ya da Enver Yorulmaz, Abdurrahman Üzülmez, Naci Gümüş, Eşref Üzülmez, Kenan Mendekli, İbrahim Evirgen Celal Başlangıç, Eyüp Özbay, Mispah Hicri, Eyüp Aras, Aslan Değirmenci, Nurettin Değirmenci M. Şehmus Güzel, Mustafa Sütlaş, Vedat Çetin, Şeyhmus Diken, Ali Rıza Üleç, İshak Koçer, ve Resul Üstü'ün gibi yazarlarımızın kaleme aldığı yazılardan oluşmaktadır.  
Üzülmez, ilgi gösterdikleri için, zaman ayırdıkları için, emek harcayıp düşüncelerini yazdıkları için bu değerli yazarlarımıza ayrı ayrı teşekkür etmeyi unutmamış. Hepsinin başım gözüm üstünde yeri var diyor kitabın Sunu'sunda.
 
Kitabın ismini Celal Başlangıç'ın Radikal gazetesinde kendisiyle ilgili yayınlanan yazısının başlığından "ödünç" almış. Bu nedenle Celal Başlangıç'a ayrıca teşekkür ediyor.
 
Üzülmez, kitabında yazıları yayınlanış tarihlerine göre sıralamış ve tümünde orijinaline sadık kalmış. Yalnız yazılarda yer alan kitaplarına ait kapak resimleri, şahsına ait özgeçmiş ve eserlerine dair verilen listeler tekrar ve sıkıcı olmasın diye bir ikisi hariç kitaba almamış. Ve yazıların başlıklarında estetik bütünselliği sağlamak için de yer yer küçük harf veya büyük harf değişiklikleri yapmış ve bir iki yerde de var olan yazım hatalarını düzeltmiştir.
 
Titiz Yayınları tarafından yayınlanan kitabın sayfa düzeni ve kapak tasarımı Supi Orak ve Hayati Güngören tarafından yapmıştır.
 
Kitap kültürel yaşamımıza katkı sağlamanın yanında tatlı bir renk de katacağa benziyor.
 
 
------------------------------------
(*) Bir Uzun Yürüyüştür Yaşamak, Titiz Yayınları, İstanbul-2010, 145 sayfa.
 
Müslüm Üzülmez Kimdir?
 
Müslüm Üzülmez,
1950'de Ergani'de (Diyarbakır'da) doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Ergani'de, yüksek öğrenimini Ankara'da 1977'de kimya mühendisi olarak tamamladı. Çeşitli kamu ve özel sektöre bağlı işyerlerinde mühendis olarak çalıştı. Eylül 2010 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma Müdürlüğü'nden emekli oldu.
 
Mühendislik, Mimarlıkta ve planlamada ÖLÇÜ, Metal Dünyası, Kimya Mühendisliği, Kimya Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi'nin Yayını Bülten, Bilim ve Gelecek, Berfin Bahar, Arkeoloji ve Sanat, Yeni Çaba dergilerinde; Politika, Atılım, İstanbul Ticaret, Evrensel, Yeni Yurt, Ergani Haber, Ergani Söz, Ergani Postası, Çermik ve Dicle gazetelerinde bilim, kültür, sanat, sosyal, siyasal, çevre ve tarih konularında çeşitli yazıları yayınlandı. Şimdiye kadar on dört kitabı basıldı.
 
Şu anda kitap çalışmalarının yanında çeşitli gazete, dergi ve sitelerde yazılar yazmaktadır. Ayrıca kendi şahsi Web sitesi http://www.uzulmez.info  da yazı ve araştırmalarının yanında değişik gazete, dergi ve web sitelerinde yayınlanan yazılarını okuyucularıyla paylaşmaktadır.
 
 
Yayınlanmış Kitapları
 
Araştırma
Çayönü'nden Ergani'ye: Uzun bir yürüyüş, 2005
HİLAR, Arkeoloji ve Sanat Yayınları, 2009
Makam, Makam Çiçeği ve Bülbül, -Titiz Yayınları, Mayıs 2010
Bir Uzun Yürüyüştür Yaşamak, -Titiz Yayınları, Kasım 2010
 
Şiir
Doludizgin Yaşamak, 1994
Gelincik Yurdunda Bahar, 1996
Hazinenin Anahtarı -Müslüm Üzülmez/Cuma Üzülmez, 1999
Gecenin Islığı, 2002
 
Mizah
Ben Bölmeden Geldim Komutanım, Eko Yayınları, 1999
 
Mesleki
Ateşçi ve Kalorifercinin El Kitabı, 1991
Temel Çevre Politikaları ve Yasal Düzenlemeler, 1993
Döküm Sanayi ve Çevre, 1993
Motorlu Taşıt Sürücüleri İçin Çevre El Kitabı, 1995
Kalorifer Kazanı Yakma Klavuzu, 1997

Etiketler :