Bira festivaline Yeşilay tepkisi

Bira festivaline Yeşilay tepkisi

Yeşilay, Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin düzenlediği bira festivalinde bedava bira dağıtılmasına şiddetle tepki gösterdi.

Yeşilay'ın değerlendirme aldığı uzmanlar Belediye Başkanı Mustafa Akaydın'ın istifasını istedi. Yeşilay ise Akaydın hakkında suç duyurusunda bulunacak.

Yeşilay Genel Merkezi'nden yapılan açıklamaya göre, Antalya'da yapılan bira festivalinde skandallar zinciri birbirini kovalıyor. Açıklamada festivalin yasalara ve yönetmeliğe aykırı olduğu kaydedilerek, "Hem bu organizasyon kamu kurumu marifetiyle yapılmış, hem de çok doğru bir iş yapılmış gibi Başkan Akaydın. 'Seneye daha büyüğünü yapacağız' diye beyanat verebiliyor." denildi.

Yeşilay Genel Sekreteri Mehmet Sırrı Arvas, gençlerin alkole teşvik edilmesi ve böyle bir festival düzenlenmesinin 'facia' olarak yorumladı.

Akaydın'ın özrünün kabahatinden daha büyük olduğuna ve "İçmesini bilmiyorsa bizim suçumuz nedir" diye savunma yapmasına tepki gösteren Arvas, "Yeşilay olarak bu olayı şiddetle kınıyor, sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunacağımızı beyan ediyoruz. Biz burada alkolün zararlarını yeniden anlatmaya kalkacak değiliz,Rusyadâhil batı ülkeleri konuyla ilgili tedbirler alırken, kendi gençliğini fert ve toplumun hayat kalitesini düşüren, sağlık düşmanı içeceklerden korumak için uğraşırken, bizim festival yaparak teşvik etmemiz, hele hele bunu kamu kurumu olarak yapmamız bir skandaldır." diye konuştu. Arvas, Başkan Akaydın'ın bu skandaldan sonra istifa etmesini yakışık olacağını belirtti.

UZMANLAR DA TEPKİLİ

Prof. Dr. Sefa Saygılı (Vakıf Gureba Hastanesi Psikiyatri Klinik Şefi)

"Alkollü içkiler bilimsel olarak yakın bir tarihte "uyuşturucu" sınıfında değerlendirilecektir. Toplumdaki suç oranlarını artıran en önemli etkenlerdendir. Dünyada 74 milyon civarında alkol bağımlısı bulunmakta ve bunların tedavileri de hayat boyu sürmektedir. Böyleyken, ülkemizde bira festivali yapılması, gençlere bedava bira dağıtılması bağımlılığa giden yolun birinci adımıdır. Göz göre göre faciaya davetiyedir. Şiddetle kınıyorum. Yetkilileri sorumlu olmaya davet ediyorum."

Doç. Dr. Vehbi Altunçul (İTÜ Öğretim Üyesi)

"Olayı medyadan takip ettim, çok üzüldüm. Biz insanlar sağlıklı olsun diye uğraşırken, zararlı alışkanlıklara teşvik edilmeleri büyük bir sorumsuzluk örneğidir."

Prof. Dr. Cahit Babuna (E. Öğrt. Üyesi)

"Alkolün zararları ile ilgili birçok kitap yazdım. Konuyla ilgili yüzlerce araştırma yaptım. Bu konuda her türlü yasal tedbirin alınması gerektiğini düşünüyorum. 4207 Sayılı Sigara Yasası'na benzer bir uygulama acilen yapılmalı, çocuklar ve gençler korunmalıdır. Antalya'daki festivalin çok yanlış ve biraz da kasıtlı olduğunu düşünüyorum."

Prof. Dr. İbrahim Balcıoğlu (Psikiyatrist)

"Biz gençleri daha çok spor, sanat ve kültürel etkinliklere yönlendirilmelerini tavsiye ediyoruz. Ancak bu tür çalışmaların yetersiz olduğu görülüyor. Bu festivalin belediye eliyle yapılması çok yanlış olmuştur. Yasalara da aykırıdır."

Dr. Levent Saraç (Kardiyolog)

"Öncelikle bize başvuran hastalara 'Alkol ve sigara kullanıyor musunuz?' diye soruyoruz. Eğer bu ikisinden biri varsa, zaten hasta kendi eliyle kendi vücuduna en büyük zararı vermiş oluyor. İnsan sağlığına zarar veren maddelerin kullanımını teşvik etmek, hele festival yapmak aklı başında yöneticilerin yapacağı iş değildir."

Etiketler :