Birand'a RTÜK'ten ekran yasağı geliyor

Birand'a RTÜK'ten ekran yasağı geliyor

RTÜK yasa tasarısına, ‘’Yüz kızartıcı suçlardan hüküm giyenler ekrana çıkamaz’’ hükmü konuldu. Mehmet Ali Birand’a ‘’Ekran yasağı’’ geliyor.

Kanal D ana haber ve 32. Gün programının sunucusu Mehmet Ali Birand’a, ‘’Ekran yasağı’’ geliyor. Yeni hazırlanan ve hükümetin görüşüne sunulan RTÜK kanun tasarı taslağına, yüz kızartıcı suçlardan hüküm giyenler için ‘’Ekran yasağı ‘’ hükmü konuldu.

Tasarının 34’üncü maddesinde ‘’Yüz kızartıcı suçlardan hüküm giyen kişiler, haber bülteni, haber programları ve güncel programları sunamazlar’’ deniliyor. Bu hüküm de özellikle ‘’Hususi evrakta sahtecilik’’ suçundan hapse mahkum olan Mehmet Ali Birand’ı ilgilendiriyor. Taslak bu biçimde Bakanlar Kurulundan geçip, TBMM’de yasalaşırsa, ekranlar Birand’a tamamen kapanacak.

11 AYLIK MAHKUMİYET

Ankara 17. Asliye Ceza Mahkemesi 31 Ekim 1994 tarihine verdiği bir karar ile Birand’ı ‘’Hususi evrakta sahtecilik’’ suçundan 11 ay 20 gün hapse mahkum etmiş ve bu karar Yargıtay tarafından da onaylanmıştı. Birand TRT’de yaptığı 32.Gün adlı programının ödemeleri için ibraz ettiği belge ve faturalarda ‘’Tahrifat yaptığı, fatura niteliği taşımayan ve program dışı harcama belgeleri verdiği, bazı belgelerin ikinci kez tahsilatının yapıldığı eşi ve çocuklarına ait özel harcamaların bedellerini tahsil ederek kurumu zarara soktuğu’’ gerekçesiyle mahkum olmuştu.

Emniyet Genel Müdürlüğü kriminal laboratuarının, 5 Haziran 1991 tarihli ekspertiz raporunda da, bazı belgelerdeki tahrifatın Birand tarafından yapıldığı anlaşılmıştı. TRT’nin usulsüz ödemeler nedeniyle 371.043.192.13 lira zarara uğratıldığı belirlenmiş ve Birand bu parayı faizi ile birlikte 799.112.042.59 lira olarak geri ödemişti. Birand’ın 11 ay 20 günlük hapis cezası ise 3,5 milyon lira paraya çevrilip, ertelenmişti. Gazeteci-yazar Emin Çölaşan Hürriyet gazetesi ile halen çalıştığı Sözcü gazetesinde, Birand hakkındaki bu kararı sık sık yazı konusu yapmıştı.

Etiketler :