Bisiklet Sporunun duayen ismi 'Hocaların Hocası' lakaplı Nezir Sonakın Konya’da vefat etti

Bisiklet Sporunun duayen ismi 'Hocaların Hocası' lakaplı Nezir Sonakın Konya’da vefat etti

Nezir Sonakın kimdir? 1935 yılında Yugoslavya’nın Üsküp Şehrinde doğan Nezir Sonakın bisiklet sporuna 1952 yılında doğduğu yerde başladı. O yıllarda bisiklet branşında en büyük organizasyon Ankara – İstanbul yarışı için Yugoslavya Milli Takımını...

Nezir Sonakın kimdir?

1935 yılında Yugoslavya’nın Üsküp Şehrinde doğan Nezir Sonakın bisiklet sporuna 1952 yılında doğduğu yerde başladı. O yıllarda bisiklet branşında en büyük organizasyon Ankara – İstanbul yarışı için Yugoslavya Milli Takımını Temsilen 1953 yılında ilk defa Türkiye’ye geldi. Bu yarışta etap kazandı genel klasmanda 3. oldu. 

Gönlü anayurtta olan Nezir Sonakın’a gün doğdu. 1954 yılında Yugoslavya ile Türkiye arasında imzalanan Serbest Göçmen adı altında akraba talebi ile Ankara’ya geldi. 
Nezir Sonakın o yıl Yugoslavya’da yapılan BMW büyük yarışını kazanmıştı. Arkadaşları Avrupa’nın yolunu tutarken o ana vatanı tercih etmişti
Akrabası olan o yılların Ankara Bisiklet Ajanı Seyfi Sonakın’ın soyadını alan Nezir Sonakın Türk Vatandaşı oldu. Hacettepe forması altında 10 Km saate karşı Türkiye Birincisi oldu. Nihayet gönlündeki Ay yıldızlı formayı giydi. 1,5 yıl kaldığı Ankara’da, Ordonat Fabrikası’nda çalışarak hayatını kazandı. 

whatsapp-image-2020-11-21-at-23-22-15.jpeg

1965’e kadar sporcu olarak forma giyen büyük sporcu Sonakın 60’ın üzerinde milli forma giydi. Sürat, saate karşı, yol 36 tur yarışlarında kendini ispat etti. Lübnan, Yugoslavya ve Ankara – İstanbul turlarında şampiyon oldu. 

Spor hayatından sonra antrenörlük ve İl Temsilciliği yaptı. Federasyonların Teknik Komitelerinde görev yaptı. 1972 Münih Olimpiyatlarına katılan Erol Küçükbakırcı, Seyit Kırmızı, Rıfat Çalışan, Mevlüt Bora, Ali Hüryılmaz ve Haluk Günözgen’den oluşan takımın antrenörlüğünü yaptı. 
1980 eylülünde emekli oldu...

Tüm sevenlerine ve Bisiklet Sporu Camiasına başsağlığı ve sabırlar diliyoruz
 

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.