Bit pazarından tarih çıktı

Bit pazarından tarih çıktı

Nemrut Dağı'ndaki kazı çalışmalarına katılan Alman araştırmacı Dr. Lothar Carlowitz'in 1965 yılında çektiği Nemrut kazılarına ait görüntü ve fotoğraflar, Berlin'deki bir bit pazarında bulundu.

Türk koleksiyoner Tuncay Demirtaş, yaptığı açıklamada, Berlin'deki bir bit pazarında gezinti yaptığı sırada, üzerinde Türkiye yazan fotoğraf diaları ve 16 milimetre çapındaki filmlerin dikkatini çektiğini söyledi.

Filmleri ve diaları satın aldığını ifade eden Demirtaş, daha sonra baskısını yaptırdığı dialarda Nemrut Dağı'ndaki heykeller ve kazı çalışmalarına katılan köylülerin fotoğraflarının olduğunu gördüğünü anlattı.

Fotoğraflarda kazı çalışmalarına katılan köylüler ve kazı ekibinin görüldüğünü belirten Demirtaş, şöyle konuştu:

''Almanya'da Nemrut Dağı'nın kazı fotoğraflarını görünce çok şaşırdım. Bu fotoğrafları daha önce basılı olarak hiç görmemiştim. Dağda bulunan mezar alanları ve heykellerin ortaya çıkarılışlarını gösteren bu fotoğrafları çeken kişinin, kazılara katılan bir araştırmacı olan Dr. Lothar Carlowitz olduğunu belirledim. Filmlerde ayrıca Kahta ilçesindeki tarihi yerlerin genel görüntüleri de yer alıyor. Satıcıdan filmleri çeken kişinin öldüğünü ve koleksiyonunun satıldığını öğrendim. Nemrut fotoğraf ve filmlerinin yanı sıra bu kişinin koleksiyonundan çıktığı belirlenen Kapadokya ve İstanbul ile ilgili çok ilginç fotoğraflar ve görüntüleri de bit pazarında buldum.''

-NEMRUT DAĞI-

Adıyaman'a bağlı Kahta ilçesinin kuzeydoğusunda, Karadut köyü yakınlarında, Toros Dağları'nın tepelerinden biri olan Nemrut Dağı, 19. yüzyılda batılı seyyah ve araştırmacıların dikkatini çekmiş ve 1953 yılında Amerika Doğu Araştırmaları Enstitüsü'nden Theresa Goell tarafından yapılan yüzey araştırması ve kazılar sonucu bilim alemine tanıtılmıştı.

1950 yılında Profesör Karl Dörner başkanlığındaki Türk-Alman ekibi tarafından restorasyon çalışmaları yapılan Nemrut Dağı'nda, 1989 yılından itibaren Prof. Dr. Sencer Şahin kazı ve restorasyon çalışmaları yapmıştı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.