Bitlis'in ölümünde korkunç gerçek !

Bitlis'in ölümünde korkunç gerçek !

'Kazanın nedeni buzlanma ama önlem alınmamış' Pilotlara "uçacaksınız" emri verilmiş. İşte kan donduran detaylar;

 

Uçak mürettebatının yorgun olmasının dikkate alınmadığını belirten emekli albay, buzlanmayı önleyici sistemin devreye girmediğini vurguluyor. Emekli albaya göre, Bitlis adeta ölüme gönderildi

Sabah, eski Jandarma Genel Komutanı emekli Orgeneral Eşref Bitlisile 4 personelin hayatını kaybettiği ve emekli albayın "karargahta değiştirildi" dediği idari rapora ilişkin önemli ayrıntıları açıklıyor. Emekli albay, Eşref Bitlis Paşa ile birlikte Emir Subayı Albay Fahir Işık, pilotlar Binbaşı Yaşar Erian, Yüzbaşı Tuğrul Sezginler ve Teknisyen Astsubay Başçavuş Emin Öner'in şehit olduğu uçak kazası ile ilgili şu ayrıntıları verdi :

UYARIM DİKKATE ALINMIYOR:

Eşref Bitlis Paşa, birkaç gün önceden arıyor, Diyarbakır'a gitmek istediğini belirtiyor. 17 Şubat 1993 günü geliyor 'uçak hazır mı' diye soruyor. İlgili komutan "hemen hazırlarız" diyor. Bazı arkadaşlar itiraz ediyor, ancak ilgili tuğgeneral "uçuş yapılamaz" raporunu dikkate almıyor.

YORGUN PİLOTLARA EMİR: UÇACAKSIN!:

Daha sonra pilotlar çağrılıyor. Pilot binbaşı Yaşar Erian ve yüzbaşı Tuğrul Sezginler'in "Komutanım çok yorgunuz, bu halde uçamayız. Ayrıca bu havada uçulmaz" itirazları dinlenmiyor. Kendilerine "uçacaksınız" emri veriliyor.

YETERLİ ÖNLEM ALINMIYOR:

Tüm uyarılara rağmen Bitlis Paşa'yı taşıyan uçak havalanıyor. Normalde çok soğuk havalarda buzlanmayı önleyici bir sistemin önceden devreye sokulması gerekiyor. Uçuştan bir süre sonra buzlanmayı önleyici sıvının da azaldığı tespit ediliyor.

BUZLANMA BAŞLIYOR:

Uçak havalandıktan birkaç dakika sonra 8 bin fite çıkıyor. Sonra pervanelerden "takır, takır" diye sesler gelmeye başlıyor. Buzlanmayı önleyici sistem devreye sokulmaya çalışıyor, ancak bu tam aksine buzlanmayı arttırıyor.

GERİ DÖNMEYE ÇALIŞIYORLAR:

Pilotlar bu durumu kuleye rapor ediyor ve "geri dönüyoruz" diyorlar. Ancak kar ve tipi dikkate alınıldığında bu mümkün olmuyor. ILS sistemi mevcut değil Etimesgut'ta... İlk deneme yapılıyor, başarılı olamıyorlar.

ESENBOĞA'YA YÖNELİYORLAR:

Durum böyle olunca pilotlar acil inişi gerçekleştirmek için Esenboğa'ya yöneliyorlar. Bir süre sonra uçak radardan kayboluyor ve düşüyor. Tespitlere göre tam 7 dakika sonra düşüyor. Zaten kalkıştan 3 dakika sonra buzlanma başlıyor, kalan 4 dakikada da artıyor. GÜREŞ'E ETİMESGUT

İZNİ VERMEDİLER:

Bitlis'in uçağının hareket ettiği saatlerde zaten Etimesgut'tan uçmak mümkün değildi. Zaten Bitlis Paşa'nın uçağı havalanmadan 20 dakika önce döneminGenelkurmayBaşkanı Doğan Güreş'i taşıyan uçak İstanbul'dan havalanıyor. Kendisine "Etimesgut uygun değil" deniyor ve Esenboğa'ya yönlendiriliyor. Bitlis Paşa'nın uçağı düştüğünde Doğan Güreş Paşa'yı taşıyan uçak havadaydı yani.

PERVANELERDE KIRIK YOKTU:

Kazadan sonra teknik incelemeyi başlattık. Ciddi bir incelemede bulunduk, her türlü ayrıntıyı kayda aldık. Pervanelere baktık, kırılma yoktu. İkisi de sağlamdı. Zaten birisi farklı bir yere düşmüştü.

BİTLİS PAŞANIN ELİNDE PKK KİTABI VARDI:

Kazanın olduğu yerde bir çanta bulduk. Baktık Bitlis Paşa'ya ait. İçinden bir kitap çıktı. Terör örgütü PKK'yı anlatan bir kitaptı. Kitabın bazı bölümleri çizilmiş, notlar alınmış.

ÖZEL ORDU ÖNERMİŞ:

Kazadan sonra olayla yoğunlaştıkça Eşref Paşa ile ilgili önemli bilgiler edindim. Mesela bugün tartıştığımız profesyonel orduyu o dönemde önermiş. Sonra polis özel harekatın güçlendirilmesi gerektiğini belirtiyor. Benim kanaatim Bitlis Paşa'yı öldürdüler. Zamanla bunu daha iyi anladım.


SABAH GAZETE

Etiketler :