Biz Türkiye'nin uzantısıyız

Biz Türkiye'nin uzantısıyız

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Suudi Arabistan'daki temaslarına devam ediyor. Başbakan Erdoğan, Mahdum'un kendilerine 'Biz Türkiye'nin uzantısıyız' dediğini söyledi.

 

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan,''Bizim bölgede, Yunanistan ile sıkıntılı bir süreci yaşamamız doğru değil'' dedi.

Erdoğan, Emirates Otel'de Birleşik Arap Emirlikleri'ndeki temaslarını değerlendirdi.

Yunanistan Cumhurbaşkanı Karolos Papulyas ile yaptığı görüşmeyi bir soru üzerine değerlendiren Başbakan Erdoğan, öncelikle ikili ilişkileri ele aldıklarını bildirdi.

Bölgesel sorunlar arasında Kıbrıs konusunu da görüştüklerini anlatan Başbakan Erdoğan, ''Bu konuda süreci samimiyetle desteklediğimizi ifade ettik, temennimizi ortaya koyduk'' dedi.

''PAPANDREU'NUN CEVABİ MEKTUBUNU BEKLİYORUM''

Erdoğan, şöyle konuştu:

''Temennimiz de üzerinde çalışılan son paketin bir neticeye kavuşturulması süreciydi. Bu konuda Yunanistan tarafının da bizim de garantör ülkeler olarak destek vermemiz halinde olumlu bir netice yakalayabileceğimizi kendilerine ifade ettik. Bunun dışında Türkiye'de malum, her zamanki gündeme getirilen konular; gerek ruhban okulu meselesi, gerek yetimhane meselesi... Biz de kendilerine Batı Trakya'daki sorunları gündeme getirdik. Biz bu konularda da yine olumlu bir yaklaşım içinde olduğumuzu söyledik. Bunlar müzakere edilir, konuşulur ve karşılıklı çıkar esasına dayalı olarak, bunları çözüme kavuşturmak isteriz.

Nitekim, 'Ben şu anda Papandreu'nun cevabi mektubunu bekliyorum, gelmek üzere olduğunu öğrendim' dedim. Bu cevabı mektuptan sonra da bir 'Atina ziyaretini ben düşünüyorum' dedim.''

 Erdoğan, Atina'ya yapacağı ziyarette, Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu ile bu konuları etraflıca tekrar görüşeceklerini belirterek, şöyle devam etti:

''Çünkü bizim bölgede, Yunanistan ile sıkıntılı bir süreci yaşamamız doğru değil. Batı Trakya'da şu anda yaklaşık 130 bin civarında soydaşımız var. Bunların orada uğradıkları haksızlıklar var. Bunların da giderilmesi lazım. Türkiye'de azınlıklar içinde 3 bin civarında Rum vatandaşımız var, onların sorunları var, 'Bütün bunları karşılıklı olarak çözmeliyiz' dedik.''

DİĞER TEMASLAR

Başbakan Erdoğan, bugün yaptığı diğer görüşmelerle ilgili bilgi verirken de şunları kaydetti:

''Bu görüşmeler içinde biliyorsunuz, Lübnan Başbakanı Hariri bir hafta önce bizdeydi. Oradaki görüşmelerimizin Lübnan'daki yansımalarından söz etti, çok olumlu yansımaları olduğunu bildirdi. İnşallah Lübnan'la yapacağımız yüksek düzeyli işbirliği anlaşmasını, Irak, Suriye gibi çok sayıda başlığı kapsamasıyla ilgili kendisinin de hazırlığının olduğunu söyledi. Orta Doğu'da Lübnan, Suriye, Türkiye ve Ürdün olarak güçlü bir dayanışmamız var, keza Suudi Arabistan... Burada yoğun bir dayanışma içinde bazı çalışmaları yürütmemizin gereğini aramızda paylaştık.

Maldivler Cumhurbaşkanı ile bu ülke arasında, gerek uluslararası dayanışma gerek turizm noktasında dayanışma gibi konuları görüşme fırsatını bulduk. Demokrasiye geçişi yeni başardılar. 'Bu konuda Türkiye'nin deneyimlerinden istifade etmek isteriz' dediler. Bunları konuştuk.

Hepsinden önemlisi, Başbakan Muhammed Bin Zayed ile yaptığımız görüşmeydi. Bu görüşmede Türkiye-BAE arasındaki ikili münasebetleri yoğun bir şekilde geliştirmenin gayreti içinde olacaklarına dair, kendilerinden ifadelerini duymak beni memnun etti.''

'BİZLER TÜRKİYE'NİN ADETA BİR UZANTISIYIZ'

Türkiye ile BAE'nin  2008 yılı itibarıyla dış ticaret hacminin 8.6 milyar dolara ulaştığını anımsatan Erdoğan, şöyle devam etti:

''Bunun da neredeyse 7.5 milyar doları bizim ihracatımızı kapsıyor. Müteahhitlerimizin ciddi yatırımları var buralarda. Bunun artarak devam edeceğini gördüm. Ve tabii burada geleceğe yönelik çok ciddi yatırımlar söz konusu...

Bu noktada ben güveni gördüm. Türkiye'ye olan güvenleri bizi ayrıca memnun etti. Bizim ile inşaat sektöründe olduğu gibi, 'tarımda, sanayide, ziraatte, enerjide, müşterek çalışmalar yapalım' diyorlar. Bunun için de heyetlerini gelecek haftalarda ülkemize gönderecekler. Belki ben de kendilerini kabul edip, ilgili arkadaşlarımla bir araya getireceğim. Müşterek bir takım çalışmaların içine gireceğiz.

Sayın Mahdum ile de bir görüşmem oldu. Onunla da benzer konuları etraflıca görüştük. Tabii bizi mutlu eden şey Türkiye'ye karşı sevgileri, saygıları... Ve Türkiye olarak bölgede, ''Biz sizlerle beraber bu çalışmaları yürütmeliyiz, bizler Türkiye'nin adeta bir uzantısıyız' ifadesini dahi kullandılar. Bu tabii bir güvendir. Bunu da tabii gölgelememek lazım. Onun için her alanda, inşaat, turizm, tarım, ziraat, enerji,savunma sanayi, öğrenci değişimi, gibi alanlarda bu işbirliğimizi genişleterek, geliştirerek yürüteceğiz''

AA

Etiketler :