"Bizden önce AB'ye girerseniz..."

"Bizden önce AB'ye girerseniz..."

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Makedonya Başbakanı Nikola Gruevski ile ortak basın açıklaması yaptı.

Başbakan Erdoğan yaptığı açıklamada; Makedonya ile ortak bir tarihe ve kültüre bunlardan öte insani bağlara dayanan köklü bir dostluğumuz var, istiyoruz ki iki ülke arasında ki ticari ilişkilerimiz de mükemmel şekilde ilerleyen siyasi ilişkilerimiz gibi olsun. 2010 sonu itibariyle 310 milyon dolar civarında, bu yılda bu rakamı sanıyorum aşacağız ve 400 milyonu bulabiliriz fakat bu rakamı iki dost ülke olarak biz arzuluyoruz, bunu ticaretimizde arttırmamız lazım. Sayın Başbakan'la birlikte bu isteğimizi tekrar teyit ettik, iki ülkenin yanı sıra bunlar bölge ülkelerinin de yararına olacaktır.

EKONOMİK İŞBİRLİĞİ VURGUSU

Belki bugün için beklenen ciddi hareketlilik olmayıp yılda 700, 800 bin yolcu kapasitesindedir hava alışverişimiz ama dün 6, 7, 8 milyon bir yolcu kapasitesine sahip olan havayollarımız şuanda 33 milyona ulaşmış vaziyette. Yurtdışı taşımacılıkta 3, 4 kat artmış vaziyettedir. Bunları teşvik eden aynı zamanda cazibe oluşturan bir durum var, ekonomimizin güçlendirilmesi tarihi bağlarımızı daha da sağlamlaştıracaktır, burada özellikle küçük, orta boy işletmelerimiz ki şuanda yüz kadar Türk girişimcinin yatırımları var Makedonya'da bunların adımını atmıştır ve bunlar gelişecektir, bu adımları atıyoruz atmaya devam edeceğiz.

Makedonya'da Osmanlı döneminden kalan eserlerin restorasyon konusuna verdiğimiz önemi yineledim, burada bir çok karşılıklı kazanımlarımız olacak. Şuanda Ankara'dan bizim Üsküp'e gelişimiz 1,5 saat, İstanbul daha yakın, yarın paket turizmle Türkiye, Balkanlar bir operatör burada devreye girdiği anda bütün ülkeleri aynı anda dolaşma imkanı bulacak çünkü burada ortak tarihin eserleri var bunlar bir çekim alanıdır, aynı şekilde burada yaşayan dostlarımızın da Türkiye'ye gelip gezme şekli var. Biz turizmi artık deniz, kum, güneş olarak görmüyoruz buda var. Turizmin içinde artık yayla, dağ, eğitim turizmi var onun için bunun yazı kışı yok, imkanı, parası olanlar her mevsim, istedikleri zaman istediği yeri dolaşabiliyor. Bunun imkanını sağlamak, hele son zamanlarda eğitim noktasında adımlar atıldı yapacağımız çalışmalarla gençlerimizin de geliş, gidişini arttıracağımıza inanıyorum.

MAKEDONYA BİZDEN ÖNCE GİRER AB'YE

İki ülke arasında ki en sağlam halkalarından birini oluşturan Makedonya Tür Toplumu'nun yapısına verdiğimiz önemi bir kez daha vurguladım, burada yaşayan çocuklarımızın, gençlerimizin kendi kültürlerini yaşayarak toplumda hak ettikleri yeri alabilmeleri bize gurur verecektir. Bu görüşümü de yine aynı şekilde paylaştım, Türkiye Cumhuriyeti Makedonya'yı bağımsızlığını kazandığı andan itibaren her alanda desteklemiştir, desteklemeye devam edecektir. Türkiye, Makedonya'nın NATO'ya üyeliğini desteklemiş ancak malum nedenlerle üyelik mümkün olmamıştır, Makedonya'nın üyeliği gerçekleşene kadar desteğimiz devam edecektir. Makedonya'nın Balkanlar ve Avrupa'da üstüne düşen sorumlulukları yerine getirdiğini görüyoruz ve bundan ziyadesiyle mutluluk duyuyoruz. Bu vesileyle 3. kez Başbakanlık görevini üstlenen arkadaşım Nikola Gruevski'ye bir 3. dönem Başbakanlık kazanan arkadaşı olarak başarılar diliyorum.

Yunanistan'ın ismi belli Greece, açıkça burada tutup burada başka tartışmalara girmenin anlamı yok, geçmişten bugüne kadar şuydu buydu deniliyor. Artık küreselleşen bir dünyada yaşıyoruz, barışın egemen olması gereken bir dünyada yaşıyoruz ve bu yola Makedonya girmiş bu kapsamda bağımsızlığını ifade etmiştir. AB sürecinde bence şuanda Makedonya bizden önce Avrupa Birliği'ne girecek gibi geliyor, biz şuanda AB'de müzakereci bir ülkeyiz fakat hiç endişeniz olmasın Makedonya bizden önce AB'ye girer, biz sizden sonra gireriz.

İşadamlarımızı teşvik etmek suretiyle Makedonya'da yatırım yapmaları konusunda hatırlatacağım, şuanda yüz kadar girişimcimiz burada var ama bunun artmasını istiyoruz herhangi bir yerde sıkıntı varsa bunu değerli dostum halledecektir. Biz siyasilerin işi engelleri kaldırmak ve girişimcilerin buraya girmesini sağlamaktır, özellikle Makedonya'nın kalkınmasından böyle bir fırsatın oluşması olumlu olacaktır' dedi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.