BM ilk kez böyle bir karar aldı

BM ilk kez böyle bir karar aldı

BMGK, Şam’a ‘22 Temmuz’a dek Annan Planı’nı uygula’ ültimatomu verirken, ilk kez ‘7. madde uygulanabilir’ tehdidinde bulundu. Rusya’nın BMGK’yı oyalamasını önlemek amacıyla da ek süre verilmesi garanti edilmedi.

FKO’DEN MUHALİFLERE İSRAİL SUÇLAMASI

HALEP yakınında geçen perşembe kaçırılan Filistin Kurtuluş Ordusu’na (FKO) mensup 14 kişinin, İdlib yakınında öldürüldüğü ortaya çıktı. FKO, Suriye resmi haber ajansı SANA’daki bildirisinde, bazılarının vücudunda işkence izleri tespit edilen Filistinliler’in öldürülmesinden muhalifleri sorumlu tuttu. ‘Halep’teki evlerine dönen FKO üyesi askerlerin bir grup silahlı terörist tarafından kaçırılıp soğukkanlılıkla öldürülmesinin’ kınandığı açıklamada, muhalifler İsrail’in amaçlarına hizmet etmekle suçlanıp ‘Silahsız, masum sivillere karşı işlenen bu alçakça suç, teröristlerin kötü neyetinin yanı sıra Siyonistler ve Batı’nın ajandasıyla olan ilişkilerini de göstermektedir’ dendi. FKO bu olayla, İsrailli ajanların Suriyeli muhaliflerin arasına sızdığının ortaya çıktığını da öne sürdü. İsrail’e karşı eylemlere geçeceği tehdidi savuran FKO, saldırın Suriye’de ki Filistinlilerin ve FKO’nun Suriye halkı ve rejimine desteğini değiştirmeyeceğini vurguladı.

ŞAM, Tahran ve Bağdat’ta temaslarda bulunan Suriye Özel Temsilcisi Kofi Annan, Cenevre’de BM Güvenlik Konseyi’ni (BMGK) videokonferansla Suriye odaklı turuna dair bilgilendirirken, Devlet Başkanı Beşar Esad’ın geçiş hükümeti kurulması olasılığını ele aldığını ve bir isim önerdiğini söyledi. BMGK ise Annan Planı’nın uygulanmaması ve Esad rejiminin şiddeti durdurmaması durumunda BM Antlaşması’nın 7. bölümünün yürürlüğe konabileceği ikazı yaptı. Fransa ve İngiltere’nin başını çektiği Batılı ülkeler ilk defa 7. bölüm teklifini değerlendirirken, Şam yanlısı Rusya’nın BMGK’yı oyalama taktiğine karşın da Esad’a Annan Planı’nın uygulaması için 22 Temmuz’a dek süre tanındı. BMGK, ek süre verilmesini de garanti etmedi. Rus BM Temsilci Yardımcısı Alexander Pankin ise buna karşı olduklarını söyledi. Pankin, “Planın uygulanması için sadece Şam’a değil tüm taraflara baskı yapılmalı. 7. bölüm en son çare olarak düşünülmeli” dedi. 7. madde Şam, ağır silahları kente merkezleri dışına çekmezse, BM ülkelerinin silahlı güçlerine müdahil olma hakkı tanıyor.

Annan: Yeni karar yakında çıkar

Annan ise toplantıda, BMGK’ya Suriye’deki taraflara baskıyı sertleştirme çağrısı yaptı. Annan “Şam ve muhalefetin, ateşkes çağrısına uymamaları halinde bunun neticeleri olmalı” dedi. BM Suriye Temsilcisi Beşar Caferi’nin Annan’a cevabı ise gecikmedi.Caferi “Silahlı grupların desteklenmesi ve silahlandırılmasına son verilmeden Annan Planı’nın başarıya ulaşması çok zor” dedi.

Annan, toplantı sonrası gazetecilere demecinde ise Suriye’ye dair atılacak adımlarla ilgili BMGK’nın yeni kararı birkaç gün içinde almasını beklediğini söyledi. Esad’la, şiddetin en çok yoğunlaştığı bölgelerde acil ateşkes sağlanması için birlikte çalışma kararı aldıklarını dile getiren Annan, İran ve Irak’ın da Suriye’de siyasi geçiş sürecine destek verdiğini ve bu amaçla hem Şam hem muhalifler üzerindeki etkilerini kullanacaklarını söylediklerini aktardı. Annan, ‘planının başarısız olup olmadığı’ sorusu üzerine ise “Şiddetin bitmesi hedefine henüz ulaşamadık ancak çabaları sürdürüyoruz” dedi.

Saf değiştiren Suriyeli elçi Katar’da

“Artık devrimin yanındayım” diyerek hem gö-revinden hem Baas Partisi’nden istifa eden ve Esad rejimi ile bağlarını koparan ilk üst düzey diplomat olan Suriye’nin Bağdat Büyükelçisi Nevaf El Faris, Katar’a gitti. Irak, Faris’in ülkeyi terk etmesini isterken, Dışişleri Bakanı Hoşyer Zebari, rejime bağlı olarak bilinen elçinin saf değiştirmesinin sürpriz olduğunu belirtti. İstifayla, Esad ordunun ardından diplomatlar arasında da ilk fireyi verirken Faris, Baas ve orduya seslenip saf değiştirmelerini istedi:“Suriye’nin tüm onurlu ve özgür insanlarını, özellikle askerleri bir an önce devrime katılmaya çağırıyorum. Silah ve tanklarınızı rejimin suçlularına çevirin çünkü bu rejim baskı aracına dönüştü, insanlık onurunu, özgürlüklerini ve umutlarını ayaklar altına alıyor.”

ANKARA’DAN 7. MADDEYE DESTEK

BM’YE barışı korumak için ‘askeri ve askeri olmayan tüm tedbirleri alma’ hakkı veren ve en son NATO’nun Libya’da Kaddafi’yi devirme operasyonuna dayanak olan 7. maddeninin gündeme gelmesi Ankara’da dikkatle izleniyor. Batılı BMGK üyelerinin Annan Planı 22 Temmuz’a kadar devreye girmezse BM Anlaşması’nın 7. bölümünün uygulanabileceği çıkışına, Ankara’dan destek geldi. İlk kez ‘askeri önlemleri de içeren bir yaptırımın’ dile getirilmesi Ankara’da, ‘Esad’ın şiddeti durdurması için atılacak her adımı destekleriz’ diye yankı buldu. Ama 7. maddenin kabulü için Rusya ve Çin’in de onayı gerektiğini hatırlatan bir diplomat, Batılı Konsey üyelerinin bunu gündeme getirmelerinde bu iki ülkeyi izole hissettirme isteği olduğunu dile getirdi. Diplomat, Suriye’ye Libya gibi bir operasyon kararı çıkması senaryolarını değerlendirmek için ‘erken’ olduğunu vurgularken, “Ancak prensip olarak Suriye’deki kanı durduracak her kararı destekleriz” dedi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.