BM: İsrail işbirliğini reddetti

BM: İsrail işbirliğini reddetti

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Pillay, İsrail'in gerçekleri bulma komisyonu ile işbirliği yapmayı reddetmesinin üzüntü verici olduğunu söyledi

Edinilen bilgiye göre Pillay, İsrail ve Filistin'e yaptığı ziyaretin ardından Doğu Kudüs'te, İsrail'in Gazze'ye Yardım Konvoyu'na müdahale konusunda BM İnsan Hakları Komisyonu'nda yürütülen soruşturmaya ilişkin açıklamalar yaptı. 
    
İsrail Hükümeti'nin soruşturma komisyonuna yardımcı olmadığını ve bunun yanlış olduğunu belirten Pillay, komisyon başkanının iki tarafın anlatımına da önem verdiğini kaydetti. 
    
Türkiye ve İsrail'in bu soruşturmaya ilişkin tutumları hakkında rapor hazırlaması gerektiğini dile getiren Pillay, iki ülkeden de komisyona yardımcı olmalarını istediğini, bu yardımın gerçeğin ortaya çıkarılmasında iki tarafın da yararına olacağını belirtti. 
    
İsrail güvenlik kuvvetlerinin disiplin konularına bakan mercileriyle de görüştüğünü kaydeden Pillay, "Kendilerine Mavi Marmara olayını soruşturup soruşturmadıklarını sordum. Bana verdikleri yanıtta açıkça, Mavi Marmara'da bulunan eşyalardan bazılarını aldıkları tespit edilen 2 askeri tutukladıklarını söylediler. Bu yanıt bir hayal kırıklığıydı" dedi. 
    
Kendisinin bundan sonraki adımının, İnsan Hakları Konseyi Başkanı Yargıç Hudson Phillips'in soruşturmaya ilişkin önerilerinin yerine getirilip getirilmediğini rapor etmek olduğunu ifade eden Pillay, Uluslararası Ceza Mahkemesi savcısının da bu konuya baktığını, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un da soruşturma paneli oluşturduğunu hatırlattı. 
    
İnsan Hakları Konseyi'nin Haziran 2010'daki raporunda, gemiye müdahale sırasında İsrail güçlerinin uluslararası hukuku ihlal ettiğini tespit ettiğini hatırlatan Pillay, "İsrail'in gerçekleri bulma komisyonu ile işbirliği yapmayı reddetmesi üzüntü vericidir. Uluslararası Gerçekleri Bulma Komisyonu, İsrail'in olaya ilişkin açıklamalarını açık ve ciddi bir şekilde dinleme arzusu göstermiştir" diye konuştu. 

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :