BM'DE AHMEDİNEJAD KRİZİ

BM'DE AHMEDİNEJAD KRİZİ

BM'de bugün başlayan Nükleer Silahların Yayınlanmasını Önlenmesiyle ilgili toplantıda konuşan İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad, ABD ve İsrail'e yüklendi. ABD, İngiliz ve Fransız temsilciler salonu terketti.

 

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, "Atom bombasını yapıp kullanan ABD, İran da dahil başka ülkelere karşı nükleer silah kullanma tehdidine devam ediyor" dedi.

Ahmedinejad, BM'de bugün başlayan Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Antlaşmasının (NPT) gözden geçirme toplantısının başında,yaptığı konuşmada, Genel Sekreter Ban Ki-mun'un İran ile ilgili sözlerine yanıt vermek istediğini belirtti. Mahmud Ahmedinejad, ''Genel Sekreter bizden nükleer yakıt tedariki önerisini kabul etmemizi istedi ve topun İran'da olduğunu söyledi. Kendisine ve sizlere şunu bir kez daha bildirmek isterim ki bu teklif bizim açımızdan kabul edilmiştir, top da diğer taraftadır ve onların bizimle işbirliği yapmaları gerekmektedir" diye konuştu.

Mahmud Ahmedinejad, dünyada nükleer bomba tehdidinin devam ettiğini ve hiç kimsenin kendini güvende hissetmediğini ifade etti.

Nükleer bomba üretmenin ve bombaya sahip olmanın "son derece tehlikeli, utanç verici ve iğrenç" olduğunu söyleyen Ahmedinejad, ilk atom bombasının ABD tarafından yapıldığını ve Japonya'ya karşı kullanıldığını hatırlattı.

Dünyadaki 20 binden fazla nükleer savaş başlığının yarısının ABD'ye ait olduğunu ve bunun NPT'nin ihlali olduğunu kaydeden Ahmedinejad, ABD'nin İran da dahil olmak üzere başka ülkelere karşı nükleer silah kullanma tehdidine devam ettiğini, bunun uluslararası barış ve güvenliğe aykırı olduğunu belirtti.

İran Cumhurbaşkanı, İsrail'in de adını kullanmadan "Siyonist rejim de Orta Doğu ülkelerini sürekli tehdit ediyor" dedi.

Ahmedinejad, nükleer silah kullanma tehditlerine karşı BM'nin hemen yanıt vermesi ve bu ülkelerin hem Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'nun (UAEK) yönetim kurulu üyeliğinden çıkarılması hem de NPT ülkelerinin bu ülkelerle işbirliğini derhal bırakmaları gerektiğini savundu.

Ahmedinejad, "ABD'nin, Almanya, İtalya, Japonya ve Hollanda'daki askeri tesislerinde bulunan nükleer silahlarının tasfiye edilmesi gerekmektedir" diye konuştu.

İran cumhurbaşkanı konuşurken, Amerikan, Fransız ve İngiliz delegeleri BM Genel Kurul salonunu terk ettiler. Ayrıca BM Genel Sekreteri Ban da UAEK Başkanı Yukiya Amano'yu dinledikten sonra salondan çıkmıştı.

Etiketler :