BM'den Türkiye'ye büyük görev

BM'den Türkiye'ye büyük görev

BM'nin Pakistan yardımlarını koordine görevine Türk diplomat getirildi.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon, Türk diplomatı ve İslamabad eski büyükelçisi Engin Soysal'ı BM'nin Pakistan'a yardımdan sorumlu temsilci olarak atadı. Soysal, BM'nin bundan sonra yapacağı yardımları Pakitan'da koordine edecek.  


BM Genel Sekreteri Ban ile görüştükten sonra bir açıklama yapan Davutoğlu, bu görev için teklifin BM'den Genel Kurul çalışmalarının yapıldığı dönemde geldiğini söyledi. Davutoğlu, "Teklifi Sayın Cumhurbaşkanımız ve Sayın Başbakanımız ile görüştük ve bu görev için büyükelçimiz Engin Soysal'ın atanmasına prensipte onay verdik." dedi. BM'nin Türkiye'nin onayını aldıktan sonra kendi içerisinde gerekli istişareleri yaptığına dikkat çeken Bakan Davutoğlu, "BM gerekli ülkelerle görüşmeleri yaptı ve tüm bunlar bir iki gün içerisinde yapıldı. Bu da şunu gösteriyor, Türkiye söz konusu olduğunda bir tartışma yaşanmıyor komisyonlarla ilgili (BM'deki komisyonları kast ediyor). Teklif bize Birleşmiş Milletler tarafından geldi." diye konuştu.

Davutoğlu, Soysal'ın atanmasının duyurulmasının ardından yaptığı basın açıklamasında, "Bizim için Pakistan'a hizmet etmekle Türkiye'ye hizmet etmek arasında bir fark yok. Kendisini eksikliğini hissedeceğiz. Ancak Birleşmiş Milletler'e hizmet etmek de insanlığa hizmet etmektir. Kendisi ile gurur duyuyoruz." ifadelerini kullandı.

BM Genel Sekreteri ile yaptığı görüşme hakkında bilgi veren Bakan Davutoğlu, Ban'a Türkiye'nin BM'ye yaptığı katkıları aktardığını söyledi. Davutoğlu şunları söyledi: "Biraz önce Sayın BM Genel Sekreteri ile kapsamlı ve çok verimli bir görüşme gerçekleştirdik. Daha önce Cumhurbaşkanımızda kendisi ile görüşme yapmıştı. Bugün birçok konuyu ele aldık. Ortadoğu barış süreci, Kıbrıs, Irak ile BM'de Türkiye'nin aktiviteleri ile Birleşmiş Milletlere yaptığımız katkılar. Kendisi de bana, Türkiye'nin her zaman çabalarını takdir ettiklerini, dünya barışına en fazla katkı sağlayan ülkelerden birisinin Türkiye olduğunu ifade etti."

Diplomatik kaynaklar Soysal'ın atanma teklifinin Türkiye'ye iletilmesinden sonra Richard Holbrooke ile Bakan Davutoğlu'nun dört defa görüşmesinin bu nedenle olduğu belirtildi. Soysal'ın atanması için Türk Bakan Davutoğlu'nun ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ile de konuyu görüştükleri öğrenildi.

SOYSAL: "BENİM İÇİN ONUR OLDU"

Soysal'da atanmasının ardından yaptığı kısa açıklamada, "Böyle bir göreve layık görülmemden dolayı onur duydum." dedi. Soysal, Pakistan'a böyle bir görev için atanmasını sağlayan Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Dışişleri bakana teşekkürlerini ileten Soysal, kendisinin de atandığını yeni öğrendiğini dile getirdi. Pakistan'a yapılan yardımları koordine etmenin kendisi için 'kutsal' olarak atfeden Soysal, "Pakistan'a gideceğim yani kendi evime gitmiş olacağım. Pakistan'ın sorunları Türkiye'nin sorunlarıdır." dedi.

Büyükelçi Soysal, önümüzdeki hafta İslamabad'a giderek görevine başlayacak.

Etiketler :