BM'nin kararı Kaddafi'yi etkiledi

BM'nin kararı Kaddafi'yi etkiledi

Libya lideri Muammer Kaddafi'nin, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin Libya'da sivilleri koruma amacıyla kabul ettiği karar tasarısının ardından taktik değiştirdiği öğrenildi..

Kaddafi'nin, insani nedenlerden dolayı artık Bingazi'ye saldırmaktan vazgeçtiği iddia edildi.

Libya'nın başkenti Trablus'ta görevli CNN muhabiri Nic Robertson, yaptığı açıklamada, "Kaddafi'nin oğullarından Seyfülislam telefon etti, Kaddafi rejiminin Bingazi ile ilgili taktik değiştirdiğini ve Kaddafi'ye bağlı birliklerin Bingazi'ye saldırmayıp kentin etrafında mevzileneceğini bildirdi" dedi.

Robertson açıklamasında, "Seyfülislam taktik değişikliğinin nedeninin 'insani' olduğunu belirtti, amacın Kaddafi birliklerinin kentte sıkışmış olan ve olup bitecek olanlardan korkan insanların şehirden tahliyesine yardım etmek olduğunu söyledi" diye konuştu.

Seyfülislam'ın sözlerini aktaran Robertson, "Kaddafi'ye bağlı güçler kentin dışında mevzilenecek ve Libya hükümeti kente sadece polis ve terörle mücadele timlerini gönderecek, bunlar da muhalifleri silahsızlandıracak" ifadelerini kullandı.

Robertson, Seyfülislam'ın kendisini BM Güvenlik Konseyi'nin karar tasarısını oylamadan önce aradığını bildirdi.

''ATEŞKESE HAZIRIZ''

Libya Dışişleri Bakan Yardımcısı Halid Kaym ise Libya hükümetinin ateşkes ilan etmeye hazır olduğunu açıkladı.

Kaym, Trablus'ta düzenlediği bir basın toplantısında, "Ateşkese hazırız ama ateşkesi uygulamaya koymak için belirli bir muhatapla görüşmek istiyoruz" dedi.

Libyalı yetkililerin BM'nin Libya temsilcisi Ürdünlü Abdül İlah Katip ile görüştüğünü ifade eden Kaym, "Kendisine ateşkesin uygulanması konusunda meşru sorular yöneltik" diye konuştu.

BM Güvenlik Konseyi, Libya'da sivilleri koruma amacıyla uçuşa yasak bölge oluşturulmasına yetki veren, Libya'da derhal ateşkes sağlanması çağrısında bulunan ve rejime yönelik yaptırımların daha da sıkılaştırılmasını ve genişletilmesini, hatta gerekirse Libya lideri Muammer Kaddafi'ye bağlı askeri birliklere karşı güç kullanılmasını öngören karar tasarısını kabul etti.

 AA

Etiketler :