Bol yağış bol ürün ve ucuz fiyatlar!

Bol yağış bol ürün ve ucuz fiyatlar!

Bol yağış ürün rekoltesini artırınca, sebze meyvenin tarladaki fiyatı düştü. Pazara giden vatandaş da satan da fiyatlardan memnun..

Bu yıl uygun hava koşullarının oluşması, üreticilerin de tüketicilerin de yüzünü güldürdü. Bol yağış tarla ürününde rekolteyi artırdı. Tarla ürünü bol olunca da fiyatlar öncelikle üretim yerinde düştü. Tarladaki düşük fiyatlar önce hal giyatlarını etkiledi ve burada da indirimler yaşandı. Peki düşen fiyatlar vatandaşa yani son tüketiciye nasıl yansıdı?

KARPUZ BELİRLEYİCİ

İstanbul Küçükçekmece pazarını Tüm Bostan Sebze Meyve Komisyoncu ve Tüccarlar Federasyonu (TÜMESKOM) Başkanı Burhan Er ile birlikte gezdik. Pazardaki fiyatların haldeki fiyatlarla neredeyse aynı olduğunu söyleyen Burhan Er, ayrıca ürün bolluğu nedeniyle fiyatların seyrinin yaz sonuna kadar bu seviyelerde gitmesini beklediklerini belirtti. Geçtiğimiz 1-2 hafta içerisinde meyve fiyatlarının gözle görülür şekilde düşmesini karpuz fiyatlarına bağlayan Burhan Er, "Karpuz aslında yaz meyvelerinin de fiyatlarını belirler. Karpuzda çok ithalat yapıldı. Şu anda üreticilerin elinde o kadar çok ürün var ki, ellerinde kalmaması için fiyatları düşürmek zorunda kaldılar. Meyve fiyatları da karpuza endekslidir. Bu nedenle 1-2 haftadır meyvelerin fiyatlarında büyük düşüş yaşanıyor" şeklinde konuştu. Burhan Er, kirazın da bu yıl çok olmasının hem fiyatları düşürdüğünü hem de ihracatı artırdığını kaydetti.

GEÇEN YILDAN DAHA DÜŞÜK

Geçen yıl 3 liradan 6 liraya kadar olan kirazın kilogram fiyatı, şimdilerde ise pazarda 3 lirayı geçmiyor. Yağışların bol olduğu ve don olaylarının yaşanmadığı bu yılın mamullerinin, geçtiğimiz yıla oranla çok daha fazla olduğunu ifade eden TÜMESKOM Başkanı Burhan Er, sözlerine şöyle etti: "Bu yüzden sebze-meyve fiyatları geçen yıldan daha düşük. Fiyatların yaz sonuna kadar aynı seyri izlemesini bekliyoruz."

ALAN DA SATAN DA MEMNUN

Pazardaki turumuzda sohbet ettiğimiz satıcılar, fiyatların düşmesinin kendilerine de artan satış olarak yansıdığını ifade etti. Pazarcılar, "Fiyatlar düşünce vatandaş da daha rahat sebze-meyve alıyor. Bizim satışlarımız artıyor. Herkes memnun" şeklinde konuştu. Vatandaşlar ise yaz aylarındaki fiyat düşüşlerinin kış dönemine de yansımasını beklediklerini kaydederek, "Yetkililer her zaman etiketleri incelesin" dedi. (Takvim)

Etiketler :