Bölgesel asgari ücret geliyor!

Bölgesel asgari ücret geliyor!

Hükümet istihdam atağı için yeni paket hazırlığında... Bunun en önemli noktalarından birini ise asgari ücret oluşturuyor.

Hükümet, referandumdan sonra seçime kadar geçecek sürede, istihdam atağı için ‘dev paket' hazırlığında. Paketin sürpriz adımlarından biri de bölgesel asgari ücret olacak. Bölgesel asgari ücret fikrini benimseyen bürokrasi, merkezi bir asgari ücretin her yıl belirlenmesini öngörüyor.

26 BÖLGE DİKKATE ALINACAK
Ancak yerelde, yerel aktörler bir araya gelip söz konusu merkezi asgari ücretin yasayla belirlenecek marj kadar yukarısında veya aşağısında yeni bir oran tespit edebilecek. Asgari ücretin bölgesel olarak uygulanmasında 26 bölge dikkate alınacak.

KOMİSYON 1 YIL ÖNCEDEN TOPLANACAK
Ekonomi bürokrasisi 1 Ekim sonrasına istihdam paketini hazır etmek için kollarını sıvarken, hazırlanan paket hükümetin onayından sonra netleşecek. Edinilen bilgilere göre, paketin en dikkat çekici bölümünü asgari ücret oluşturacak. Yıllardır tartışılan bölgesel asgari ücret düzenlemesiyle ilgili formül de netleştirildi. Buna göre, halen uygulandığı gibi merkezi bir asgari ücret belirlemesi devam edecek. Şimdiki sistemde olduğu gibi komisyon her yıl toplanarak bir sonraki yılın merkezi asgari ücretini belirleyecek.

Ancak yapılacak yasal değişiklikle, merkezi olarak belirlenen asgari ücretin belli bir oranda daha aşağıda veya daha yukarıda uygulanmasının yolu açılacak. Buna göre, bölgesel asgari ücret için yüzde 10-20 gibi bir marj yasayla oluşturulacak. Merkezi asgari ücretin belirlenmesinden sonra da Türkiye'nin istatistiksel 26 bölgesi devreye girecek. Bu 26 bölgede vali, belediye başkanı, kalkınma ajansı yetkilileri, işadamları gibi yerel aktörler bir araya gelerek asgari ücretin bölgelerinde nasıl uygulanması gerektiğine bakabilecek.

ESNEK ÇALIŞMA KOLAYLIĞI GELİYOR
Asgari ücreti, söz konusu yasal marj kapsamı kadar daha yukarıda veya aşağıda uygulamaya bu komisyon yetkili olacak. Özellikle Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu gibi yerlerde kayıtdışılığı azaltmayı öngören düzenlemenin, söz konusu bölgelerde rekabetçiliği de arttırması hedefleniyor. Paketin bir diğer önemli özelliği de esnek çalışmayla ilgili düzenlemeleri olacak. Bugüne kadar yasal olarak düzenlenmemiş olan tele (telefonla) çalışma, evden çalışma gibi esnek çalışma modellerinin de yasal altyapısı istihdam paketiyle kurulacak.

Böylece kişi, haftanın belli günleri çalışıyorsa; çalıştığı gün kadar sigorta prim ödemesi yapılacak. Ancak bu çalışma modellerinde, çalışan için bir kolaylık da getirilecek. Esnek çalışma kapsamında sigorta girişi yapılan kişiler, daha sonra emekli olurken bu dönem için borçlanarak sigorta süresindeki boşlukları doldurabilecek. Yetkililer özellikle öğrencilerin, esnek çalışma yöntemlerini seçtiğini belirtiyor. Borçlanma kolaylığını dikkate alan kişilerin, esnek çalışmaya başlarken sigortalı olma talebinde bulunması, böylece esnek çalışanların da sisteme alınması amaçlanıyor.

Çalışma Bakanı Ömer Dinçer iş yasalarının yenileneceğini söyledi.

(Milliyet)
 

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :