Bomba gibi bir yıldı

Bomba gibi bir yıldı

Türkiye 2009 başında toprak altından çıkan askeri silah ve mühimmatla şok oldu.

Türkiye 2009 başında toprak altından çıkan askeri silah ve mühimmatla şok oldu. Ele geçen tank imha eden law’lar, suikast silahları Glock’lar, el bombaları dehşete düşürdü 

Kaos çıkarmayı öngören kanlı planlar, komplolar ve darbeye zemin hazırlamak için yapılan provokasyonlar önlendi. Ergenekon savcıları darbe ve darbecilerin peşine düştü  

Asrın yargılaması olan Ergenekonda 2. ve 3. iddianameler mahkemece kabul edildi. Dava kapsamında Eski MGK Genel Sekreteri Tuncer Kılınç, eski YÖK Başkanı Kemal Gürüz ve çok sayıda rektör gözaltına alındı bazıları tutuklandı. Davanın dönüm noktası yer altı cephanelikleri oldu. 

•  Yılın ilk haftası Org. Tuncer Kılınç, Tümgeneral Erdal Şenel ve eski YÖK Başkanı Kemal Gürüz’ün gözaltına alınmasıyla Türkiye sarsıldı. Susurluk’un önemli ismi İbrahim Şahin ve yazar Yalçın Küçük de alınan isimler arasındaydı.  İbrahim Şahin de bulunan kroki doğrultusunda kazılar başladı. Ergenekon’un ilk yer altı cephaneliği Gölbaşı’nda ele geçirildi.

Ergenekon’un kulağı olarak bilinen firari sanık Tümgeneral Levent Ersöz, Ankara Yüzüncü Yıl Hastanesi’nde sahte isimle yatarken gözaltına alındı. Hemen ardından 11. dalga operasyonu gerçekleşti. Operasyon, Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Mustafa Özbek’i vurdu. 

ALBAY DURSUN ÇİÇEK... 

• Mart ayına gelindiğinde operasyon bir kez daha Cumhuriyet Gazetesi’ne uzandı ve Ankara Temsilcisi Mustafa Balbay tutuklandı. Fail-i Meçhuller Davası kapsamında asit kuyuları açılmaya başlandı.

• Nisan ayında 12. dalga üniversitelere uzandı. Çok sayıda rektör tutuklandı. Eski Genelkurmay Başkanı  Hilmi Özkök, Ergenekon savcılarına 8 saat boyunca bilgi verdi.

• Ancak Ergenekon’un dönüm noktası Nisan’ın son günlerinde geldi. İstek Vakfı’na ait arazide Ergenekon’un en büyük cephaneliği bulundu. Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, cephaneliğin kendileriyle ilgileri olmadığını açıklarken; Makine Kimya silahların TSK’ya teslim edildiğini resmi raporla belgeledi.

• 13. Dalga Poyrazköy’deki bu cephanelikler çerçevesinde başladı ve aralarında albayların da bulunduğu çok sayıda subay ve astsubay ifade verdi çoğu tutuklandı.

• Tarihler 12 Haziran’ı gösterdiğinde Albay Dursun Çiçek imzalı AK Parti’yi ve Gülen’i Bitirme Planı deşifre oldu. AK Parti müdahil oldu ve suç duyurusunda bulundu. Genelkurmay olayla ilgili soruşturma başlattı. Çiçek tartışmalı bir yargı süreciyle tahliye edilirken, Başbuğ belgeye “kağıt parçası” dedi. Ancak belgenin orijinal ıslak imzalı nüshası bir ihbar mektubuyla savcılığa ulaştırıldı.

• Haziranda askerlere sivil yargı yolunu açan yasa geçti. Bu Ergenekon sürecinde ilerleme katedilebilmesi için önemli bir dönüm noktası oldu.

PAKSÜT, ERTOSUN VE DİĞERLERİ 

Ergenekon savcılarının Anayasa Mahkemesi üyesi Osman Paksüt’le ilgili elde ettikleri delillerle ilgili Temmuz ayında Anayasa Mahkemesi’nde kritik bir toplantı yapıldı. Mahkeme Paksüt’ün yargılanmasına izin vermedi. Ancak Paksüt’ün mahkemeden bilgi sızdırdığı tescillendi.

Ergenekon savcıları 3. İddianameyi mahkemeye sunarken, HSYK’da Yaz Kararnamesi krizi patladı. HSYK üyesi Ali Suat Ertosun önderliğindeki üyeler, Ergenekon Savcı ve Hakimleri’nin görevden alınabilmesi için korsan taslak hazırladı. Adalet Bakanlığı’nın kararlı müdahalesiyle Ergenekon savcı ve hakimleri görevlerinde kaldılar.

• Albay Çiçek’in ıslak imzalı belgesi sonrası ihbar yağmuru başladı.   Savcılara iki ihbar mektubu daha geldi. Mektupların eklerinde Genelkurmay’a ait vahim belgeler ortaya çıktı.

GENELKURMAY KABUL ETTİ

• İkinci İhbar Mektubu’nda Genelkurmay’ın internet andıcı ve kurduğu kara propaganda siteleri deşifre oldu. Genelkurmay sitelerin kendileri tarafından kurulduğunu kabul etti ancak bunun 2000 yılında Başbakanlık tarafından verilen bir talimat olduğunu belirtti. Ancak bu talimat bulunamadı.

• 3. İhbar Mektubu’nda ise Genelkurmay’ın   toplumu yönlendirme planları ortaya çıktı. Genelkurmay sözkonusu belgeleri yalanlamadı. 3. ihbarcı, Genelkurmay’da bu belgeleri imha eden ekipte yeraldığını açıkladı ve imhanın ayrıntılarını verdi.

• Vadisi’nde topraktan çıkan cephaneyle ilgili krokinin Yarbay Mustafa Dönmez’in eli ürünü olduğu tescillendi. Yarbay Dönmez mahkum oldu. 

ZİR VADİSİ CEPHANELİĞİ


Topraktan silah fışkırdı 

8 Ocak:

• Eski Özel Harekat Dairesi Başkanvekili İbrahim Şahin’in krokilerinden hareketle Ankara-Gölbaşı Yolu üzerindeki arazide yapılan kazıda lav silahları, el bombaları ve çok sayıda tabanca mermisi bulundu.

11 Ocak:

Ergenekon kapsamında aranan Yarbay Mustafa Dönmez’in Sapanca’daki evinde, 22 el bombası, 1 makineli tüfek, 2 Kalaşnikof ele geçirildi.

13 Ocak:

• Yarbay Dönmez’nin Sapanca’daki evinden çıkan krokiden Zir Vadisi’nde yapılan kazıda mini bir cephaneliğe rastlandı. 10 kilo plastik patlayıcı, 15 savunma tipi el bombası, 10 taaruz tipi el bombası, 9 sis bombası, 10 anti-tank mayın, 15 tüfek bombası, 800’den fazla G-3 mermisi, 500 biksi mermisi ve çok sayıda aydınlatma fişeği ve kaleşnikof mermisi bulundu.

24 NİSAN:

• Poyrazköy’de Bedrettin Dalan’a ait arazide yapılan kazılarda 15’i dolu 22 lav silahı, 14 el bombası, 24 el bombası fünyesi, 450 gram C3 patlayıcı madde ile çok sayıda mermi bulundu. 

TSK’nın gömülü hiçbir silahı ve mühimmatı yok 

• Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının yürüttüğü soruşturma kapsamında bugüne kadar bulunan 45 silahın hiçbirisinin Türk Silahlı Kuvvetlerindeki (TSK) envantere ait olmadığını belirterek, ‘’TSK’nın ülke sathında, hiçbir yerde gömülü silah ve mühimmatı yoktur’’ açıklamasında bulundu.

ONE MINUTE DÜNYAYI SARSTI

Erdoğan’dan İsrail’e Davos’ta tarihi rest


30 Ocak:

Başbakan Erdoğan, Dünya Ekonomik Forumu toplantısı kapsamında düzenlenen ‘’Gazze’’ konulu oturumda  ‘one minute’ çıkışı yaptı ve İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Perez’e Gazze’de yapılan katliamları hatırlattı. Erdoğan’ı Türkiye’ye dönüşündü binlerce vatandaş karşıladı. Başta Arap ülkelerinin halkları olmak üzere bir çok ülke Erdoğan’ın çıkışını destekledi. 

Obama TBMM’de 


6-7 Nisan

• ABD Başkanı Barack Obama, seçildikten sonmraki ilk okyanus ötesi zilaretini Türkiye’ye yaptı. Obama, TBMM Genel Kurulu’nda konuştu. ABD Başkanı Obama, İstanbul’da dini liderlerle görüştü; Başbakan Erdoğan ile Ayasofya Müzesi’ni gezdi.  

300 çocuğa bomba Arınç’a suikast iddiası  

• 2009’un son günlerinde Ergenekon Savcıları, darbe hazırlığının canlı canlı yaşandığı günlerin üç kuvvet komutanını sorguya çağırdı. Dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı Aytaç Yalman’ı Savcı Ercan Şafak, Hava Kuvvetleri Komutanı İbrahim Fırtına’yı Savcı Murat Yönder, darbe günlüklerinin sahibi olduğu iddia edilen Deniz Kuvvetleri Komutanı Özden Örnek’i de savcılar Zekeriya Öz ve Fikret Seçen sorguladı.

Ergenekon soruşturması devam ederken MİT ve İstanbul Emniyeti’ne gelen bir ihbar postasıyla “Amirallere suikast” yapılacağı ve Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nda görevli bir grup rütbeli personelin, organize biçimde uyuşturucu ticareti yaptığı belirlendi. Yapılan çalışmada Deniz Kuvvetleri Komutanı dahil üst Bahriye’nin üst düzey komutanlarına suikast planı deşifre edildi. Çok sayıda tutuklama birbirini izledi.

•  Koç müzesindeki denizaltıda 200-300 öğrenciyi bombalama, azınlık temsilcilerini öldürme, hükümet üyelerine suikast gibi çok sayıda planı barındıran Kafes Planı, Ergenekon Operasyonu kapsamında ele geçirildi. Çok sayıda üst düzey gözaltı başladı. Amirallere Suikast Soruşturması’nın, Kafes Eylem Planı Soruşturması’na dahil edilmesi gündeme geldi.

• 2009’un son günlerinde Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’a suikast haberiyle, Türkiye sarsıldı. Arınç’ın evinin önünde, ceplerinde Arınç’ın ev adresi bulunan Seferberlik Tetkik Kurulu mensubu Binbaşı İ.G ve Albay E.Y.B gözaltına alındı. Soruşturma Özel Harp’i kapsayacak biçimde genişledi. Kontgerilla, Özel Harp, Özel Kuvvetler gibi isimlerle anılan birimin kalbinde arama başlatıldı. Soruşturmayla ilgili 8 Özel Kuvvetler mensubu sorgulandı. 

Zürih’te tarih yazıldı


11 EKİM:

• Türkiye ve Ermenistan ilişkilerinin normalleştirilmesini sağlayacak tarihi protokol Zürih’te  Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile Ermenistan Dışişleri Bakanı Eduard Nalbantyan tarafından imzalandı. ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, İsviçre Dışişleri Bakanı Calmy-Rey , Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner, Avrupa Konseyi’ne başkanlık eden Slovenya’nın Dışişleri Bakanı Samuel Zbogar ile AB Ortak Dış Politika ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Javier Solana da şahitler olarak imza attı.  

DÜNYANIN YÜKSELEN YENİ YILDIZI TÜRKİYE

OCAK - 2009

Türkiye 2009’a Kürtçe girdi 

1 Ocak:

• Haftada 7 gün, günde 24 saat Kürtçe yayın yapan TRT 6 (Şeş) yayın hayatına başladı.

10 Ocak:

• Ünlü şair Nazım Hikmet’in Türk vatandaşlığından çıkarılmasına ilişkin kararın yürürlükten kaldırılmasına ilişkin Bakanlar Kurulu Kararı, Resmi Gazete’de yayımlandı.

17 ŞUBAT:

• TGC Giresun Fırkateyni Aden Körfezindeki korsanlara karşı görev almak üzere yola çıktı.

25 Şubat:

• Emniyet Genel Müdürlüğü Özel Hareket Daire Başkanı Behçet Oktay intihar etti.

25 Mart 

• BBP Genel Başkanı Yazıcıoğlu’nu Kahramanmaraş’tan Yozgat’a götüren helikopter Göksun ilçesinin Çardak beldesi yakınlarında düştü. Helikopterden haber alınamadı.

27 Mart:

• Muhsin Yazıcıoğlu ile beraberindeki 5 kişiyi Kahramanmaraş’tan Yozgat’a götürürken düşen helikopterin enkazı Kahramanmaraş’ın Döngel Köyü Şahin Kayası mevkinde bulundu.

29 Mart:

• Türkiye Genelinde Yerel seçimler yapıldı. Seçimler AK Parti’nin zaferiyle sonuçlandı.

1 Nİsan:

• TRT’nin Kürtçe radyosu yayına başladı.

• Medeniyetler İttifakı toplantısı İstanbul’da yapıldı. 

14 Nİsan:

• PKK’ya karşı 13 ilde birden başlatılan KCK operasyonunda 40’dan fazla kişi gözaltına alındı. Örgütün Türkiye yapılanmasına darbe vuruldu. 

24 Nİsan:

• Şırnak’ın Cizre ilçesinde 1990’lı yıllarda işlenen 25 faili meçhul cinayetten dolayı Kayseri İl Jandarma Komutanı Albay Cemal Temizöz tutuklandı.

27 Nİsan:

• İstanbul Bostancı’da ‘’aşırı sol, bölücü ve radikal örgütlere yönelik başlatılan operasyonda silahlı çatışma çıktı. Çatışmada 1 başkomiser, 1 vatandaş hayatını kaybetti; 6 polis bir gazeteci yaralandı. Operasyonda Devrimci Karargah örgütünün lideri Orhan Yılmazkaya ölü ele geçirildi.

29 Nİsan:

• Diyarbakır’ın Lice ilçesi kırsal kesiminde mayın patlaması sonucu 9 asker şehit oldu.

1 MAYIS:

• Kabinede revizyona gidildi.10 bakan yerini korudu, 7 bakanın görevi değişti, 8 bakan kabine dışı kaldı ve Bakanlar Kurulu’na biri Meclis dışından 9 yeni isim katıldı.

17 MAYIS:

•  ADD’nin öncülüğündeki bazı sivil toplum kuruluşlarınca Ankara Tandoğan Meydanı’nda ‘’Cumhuriyet Mitingi’’ düzenlendi.

3 HAZİRAN:

• Alevi Çalıştayı’nın ilk toplantısı Ankara’da yapıldı.

HAZİRAN:

• Hüseyin Çapkın İstanbul, Ercüment Yılmaz İzmir, Orhan Özdemir Ankara Emniyet müdürü oldu.

21 TEMMUZ:

• Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK), meslek liseleri ve imam-hatip liseleri mezunlarına yönelik katsayı farkı uygulamasını kaldırdı.

22 TEMMUZ:

• HSYK’daki Ergenekon savcıları krizi aşılamadı. Ancak 1332 savcı ve hakim ataması yapıldı.

1 AĞUSTOS:

• Polis Akademisi’nin evsahipliğinde, İçişleri Bakanı Beşir Atalay ile bazı gazetecileri bir araya getiren Kürt çalıştayı Ankara’da yapıldı.

9 AĞUSTOS:

TBMM Başkanı seçilen Mehmet Ali Şahin, görevi Köksal Toptan’dan devraldı.

17 AĞUSTOS:

• Elazığ’ın Karakoçan ilçesinde, “göreve çıkan timdeki bir askerin üzerindeki el bombasının patlaması sonucu 4 asker şehit olduğu” bildirildi.

17 EYLÜL:

• Türkiye ile Suriye arasında karşılıklı olarak vizeler kaldırıldı. Irak ile mutabakata varıldı.

3 EKİM: 

AK Parti Genel Başkanlığı’na, İstanbul Milletvekili Recep Tayyip Erdoğan yeniden seçildi.

5 EKİM: 

• DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, Şişli’deki sendika genel merkezinde uğradığı silahlı saldırıda yaralandı.

8 EKİM:

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ‘’demokratik açılım’’ konusunda görüşme talebini de içeren mektubu CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’a gönderdi.

12 EKİM: 

• CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’ın, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, ‘’demokratik açılım’’ konusundaki mektubuna verdiği ret yanıtı, Başbakanlığa ulaştı.

20 EKİM:

• Şırnak’ın Silopi ilçesi yakınlarındaki Habur Sınır Kapısı’nda 34 PKK’lı teslim oldu ve serbest bırakıldı. Karşılama töreni tepkiye neden oldu.

10 KASIM:

• Demokratik Açılım konusunda TBMM’de Genel Görüşme yapıldı.

13 KASIM:

• Radyo ve televizyonların farklı dil ve lehçedeki yayınlarında süre sınırlamasını kaldıran yönetmelik Resmi Gazete’de yayımlandı.

14 KASIM:

• Diyarbakır’da 43 sivil toplum kuruluşu, CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen’in Dersim katliamını savunan sözlerine tepki gösterdi.

15 KASIM:

• YARSAV 21. Olağan Genel Kurulu’nda, Başkan Ömer Faruk Eminağaoğlu yönetim kurulu listesine seçilemedi.

16 KASIM:

• CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu, CHP Genel Başkan Yardımcısı Öymen’in 10 Kasım’da TBMM’de yaptığı konuşmadaki ‘’Dersim isyanıyla ilgili’’ sözlerini değerlendirirken, “Onur Öymen’dir ve gereğini yapmak zorundadır’’ dedi.

17 KASIM:

• Abdullah Öcalan’ın hükümlü bulunduğu İmralı Cezaevi’ne 5 mahkum gönderildi.

• CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Dersim katliamını öven Onur Öymen’e sahip çıktı.

20 KASIM:

• Elazığ’ın Karakoçan ilçesinde ‘’askerin eline pimi çekilmiş el bombası vererek patlamasına neden olduğu’’ öne sürülen Piyade Teğmen Mehmet Tümer 9 yıl 2 ay hapis cezasına çarptırıldı.

• Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, aralarında DTP Genel Başkan Yardımcısı Emine Ayna’nın da bulunduğu DTP’li 7 milletvekilinin dokunulmazlığının kaldırılması için fezleke hazırladı. DTP’li vekillerin ifade krizi patladı. 

21 KASIM:

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Erdoğan, dinlenilme konusunu hükümetle bağlantılı gösterenlerin art niyetli davrandıklarını, kamuoyunu etkilemeye, zihinleri bulandırmaya çalıştıklarını söyledi.

22 KASIM:

İzmir’in Hatay semtinde DTP Genel Başkanı Ahmet Türk’ü karşılamak üzere oluşturulan partili konvoyuna taşlarla saldırıldı.

• 22 baro başkanının İstanbul Barosu’nun öncülüğünde bazı baroların yasal dinlemelere karşı yaptıkları yürüyüşe karşı çıkarak bir ortak bildiri yayımladı ve “Yargıç kararına dayanmaksızın dinleme yapan kurum ve bireyler derhal ortaya çıkarılarak cezalandırılmalıdır’’ denildi.

23 KASIM:

• CHP Genel Başkan Yardımcısı Öymen’in sözleri nedeniyle Tunceli’de aralarında 3 ilçe belediye başkanının da bulunduğu 100 kişi, CHP’den istifa etti.

25 KASIM:

• Danıştay 8. Dairesi, YÖK`ün üniversiteye girişte katsayı farkını kaldıran kararının yürütmesini oy birliği ile durdurdu.

1 ARALIK:

• Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörlüğüne bağlı olarak “Türkiye’de Yaşayan Diller Enstitüsü” kurulmasına ilişkin Bakanlar Kurulu Kararı, Resmi Gazete’de yayımlandı.

2 ARALIK:

• YÖK, üniversiteye girişte katsayı farkını kaldıran kararın yürütmesinin durdurulmasına itiraz etti.

7 ARALIK:

• Tokat’ın Reşadiye ilçesi Sazak köyü yakınındaki terörist saldırıda 7 asker şehit oldu, 3 asker yaralandı.

10 ARALIK::

• “Birinci Roman Çalıştayı” İstanbul’da yapıldı.

•  Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, YÖK’ün, Danıştay 8. Dairesinin üniversiteye girişte katsayı farkını kaldıran kararın yürütmesini durdurmasına yaptığı itirazını reddetti.

11 ARALIK::

• Genelkurmay Başkanlığı İstihbarat Başkanı Korgeneral İsmail Hakkı Pekin, “Tokat’ın Reşadiye ilçesinde meydana gelen saldırının PKK/KONGRA-GEL terör örgütü tarafından yapıldığının açık ve net olarak belirlendiğini” ifade etti.

12 ARALIK: 

• Anayasa Mahkemesi, DTP’yi oy birliğiyle kapattı. Ahmet Türk ve Aysel Tuğluk’un milletvekilliği düştü. DTP’nin 19 vekili Ufuk Uras’ın desteğiyle BDP’ye geçip yine Meclis grubu oluşturdu.   

15 ARALIK:

• Muş’un Bulanık ilçesinde DTP’nin kapatılmasını bahane ederek izinsiz gösteri yapan grup, bir banka ve bazı iş yerlerine taşla saldırdı. Çıkan olaylarda 2 kişi öldü, 7 kişi yaralandı. 

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :