Borsa İstanbul çöpçatan olacak

Borsa İstanbul çöpçatan olacak

Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Turhan, özel piyasada şirket evliliklerine aracılık edeceklerini belirterek, "Yani Borsa İstanbul çöpçatanlık yapacak" dedi.

Turhan, Borsa İstanbul'un Birincil Veri Merkezi ve Veri Ekranı'nın tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, Borsa İstanbul için tarihi bir gün yaşandığını belirterek, "Türkiye'de borsa denilince herkesin gözünün önünde bir fotoğraf canlanır. İşlem Salonu'nda bankolarında çalışan broker arkadaşlarımız ve karşı cephede dijital pano… Bu dijital panonun teknolojisi oldukça durağan statik bir görüntüydü, grafik çalışmaları yapmak çok zordu ve yapılan çalışmalar da yeterli şekilde başarılı olmuyordu" dedi.

Borsa İstanbul'un seans salonuna kurulan "datawall" ile birçok ekranın güçlü bilgisayarlar vasıtasıyla tek bir ekran gibi davranması sağlanarak büyük bir görüntü elde edildiğini ifade eden Turhan, şunları söyledi:

"Bu sistem ile klasik analog teknolojiden, dijital teknolojiye geçiyoruz. Artık statik bir ekran olmayacak. Bu ekran 55 inçlik 36 ekranın bir araya getirilmesiyle oluştu. Bunların her birini farklı şekilde kullanma imkanına sahibiz. 'Datawall' gösterimlerinde aynı anda birçok grafik şablonu sunabilmek için yüksek grafik gösterim kabiliyetine sahip sunum yazılımları kullanılmaktadır. Bu sadece seans salonunda çalışanlara yönelik bir şey değil. Burası borsamızın görünen yüzü olduğu için Borsa İstanbul'un görünen yüzünü de İstanbul Uluslararası Finans Projemiz çerçevesinde yeniliyoruz."

Turhan, bunun ikinci aşamasında da seans salonunu yenileyeceklerini anlatarak, "Bunun için de çalışmalarımıza haziran ayından itibaren başlayacağız ve sonbahardan önce tamamen bitmiş olacak" dedi.

Seans salonunda işlem yapan aracı kurum temsilcileri ve borsanın görünümü açısından daha iyi noktaya ulaşılmasının yanı sıra basın kuruluşları için sürekli yayın yapacakları bir sistem oluşturulacağını belirten Turhan, "Dünyanın önde gelen borsalarının ve finans merkezlerinin verileri burada yer alacak. İstanbul artık Londra, Singapur, Tokyo, New York gibi finans merkezlerinin verilerini paylaştığı gibi kendi verilerini de oraya gönderebilecek" ifadelerini kullandı.

"Şirket evliliklerine aracılık edeceğiz"

Turhan, Borsa İstanbul'un Birincil Veri Merkezi'nin 14 milyon liraya, Veri Ekranı'nın ise 1 milyon 750 bin dolara mal olduğunu söyledi.

Borsa İstanbul'un Veri Ekranına yeni boyut kattığını ve Veri Ekranı'nda Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası ile endeks verilerinin görülebileceğini belirten Turhan, "Teknolojinin gelişmesiyle salonların önemi giderek azaldı. Toplam yapılan işlemlere parasal değer olarak bakıldığında yüzde 3 kadarı salondan gerçekleşiyor. Dolayısıyla salonlara yeni bir işlev kazandıramazsanız, salonlar kapatılıyor. Birçok borsa salonları kapattı. Biz de burayı kurumsal iletişim açısından yatırım kuruluşlarımızın pr ilişkilerini yürütebilecekleri, borsanın bir kurumsal iletişim alanı olarak kullanılacak bir alana doğru geçiriyoruz. Fiilen işlemin de yapılabileceği bir alan oluşturacağız. Terminaller de değişecek" diye konuştu.

Turhan, yatırım kuruluşlarının küçük bir yatırım ofisi olarak kullanabilecekleri yer olacağını ifade ederek, şunları söyledi:

"Broker'larımızın da burada kalmaya devam etmesini istiyoruz. Sermaye Piyasası Kurulumuzla bu konuda bir anlaşma sağlayabilirsek kendi portföyünü yöneten nitelikli yatırımcı unvanı kazanmış yatırımcıların dahi gelip burada işlem yapabilmelerini istiyoruz. Ekim'de California Üniversitesi ile Uluslararası Yatırımcılık Zirvesini düzenleyeceğiz. Yine, özel sermaye şirketleri, risk sermayesi yatırım ortaklıkları ve melek yatırımcılar için yapacağımız özel piyasanın da açılışını yapacağız. Özel piyasada şirket evliliklerine aracılık edeceğiz. Yani Borsa İstanbul 'çöpçatanlık' yapacak. Şirketler yatırım yapmadan önce her türlü veriyi incelemek istiyorlar. Şirketler her zaman bunu üretme kabiliyetinde değil. Biz o konuda da yardımcı olacağız 'dataroom'ları isteyen şirketlere biz hazırlayacağız. O süreci hem yatırım yapanlar hem de ortaklık arayan şirketler için kolaylaştıracağız. Biz de ticari bir işletme olduğumuz için belli bir ücret alacağız."

"Kolokasyon hizmetinden kayda değer bir gelir bekliyoruz"

Birincil Veri Merkezi'nin 6 aydan daha kısa bir sürede tamamlandığını aktaran Turhan, buranın devreye girmesiyle ilk planda henüz Nasdaq OMX teknolojisine geçmeden veri iletiminin 3 kat iyileşeceğini söyledi.

Turhan, yatırım kuruluşlarının da bu imkanlardan istifade etmek, hem veriye daha çabuk ulaşabilmek hem de borsaya daha güvenli ve çabuk emir gönderebilmek için bilgisayar sunucularını buraya getireceklerini anlatarak, "Biz de onlara ev sahipliği yaptığımız için buradan bir gelir elde edeceğiz. Buna da kolokasyon hizmeti deniyor. Yatırım kuruluşlarının, hatta ilerde başka borsaların bilgisayarlarının bizim borsamızda misafir edilmesi, yani kolokasyon hizmeti önümüzdeki dönemde çok önem verdiğimiz bir çalışma olacak. Buradan da kayda değer ölçüde gelir bekliyoruz" diye konuştu.

Bu projenin Nasdaq OMX teknolojisine geçiş için hazırlık anlamına da geldiğini ifade eden Turhan, "Borsa İstanbul'u Türkiye'ye yakışır hale getiriyoruz. Fiziki ortamımızı son derece iyileştirdik. İkinci aşamada, donanımın yenilenmesi var, o da oluyor. Üçüncü aşama ise yazılımın yenilenmesi olacak, o da Mart 2015'te başlayacak, 2016 yılının Haziran ayına kadar aşama aşama devreye girecek. Haziran 2016'da bütün sistemler tamamlanmış olacak. Borsa İstanbul, uluslararası bir finans merkezinde bulunması gereken her türlü alt yapıya kavuşmuş olacak" dedi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.