Bosna'nın son Mesnevihanı vefat etti

Bosna'nın son Mesnevihanı vefat etti

Bosna-Hersek'te, Mesnevi okuma geleneğinin son temsilcisi Hafız Halid Hacimuliç Efendi'nin cenazesi toprağa verildi.

Gazi Hüsrevbey Camii'nde düzenlenen cenaze törenine, Hacimuliç Efendi'nin yakınları, talebeleri ile Bosna-Hersek Federasyonu Başbakanı Mustafa Muyezinoviç, Boşnakların en büyük partisi SDA'nın Genel Başkanı Süleyman Tihiç, çeşitli bakanlar ve üst düzey askeri yetkililer ile Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi (TİKA) Başkan Yardımcısı ve Bosna-Hersek Koordinatörü Dr. Mustafa Şahin, ülkede çeşitli sektörlerde görev yapan Türk girişimciler ile kalabalık bir topluluk katıldı.

Reis-ül Ulema Dr. Mustafa Ceriç tarafından kıldırılan cenaze namazının ardından Hacimuliç Efendi'nin cenazesi, At Meydanındaki Bakır Baba Camisi'nin bahçesine götürüldü ve burada toprağa verildi.

Osmanlı eseri olan, Avusturya-Macaristan İmparatorluğu döneminde yıkılan Bakır Baba Camisinin temeli, 2000'li yıllarda Hacimuliç Efendi ve talebelerince bulundu. Bu cami daha sonra Konya Büyükşehir Belediyesi'nin destekleriyle aslına uygun olarak inşa edilmeye başlandı.

-MESNEVİ OKUMA GELENEĞİNİN SON TEMSİLCİSİ-

Saraybosna'daki Osmanlı döneminden kalma Sinanpaşa Tekkesi'nde sürdürülen Mesnevi okuma geleneğinin son temsilcisi olan Halid Hacimuliç Efendi'nin cenazesine katılan eskiAK Partiİstanbul Milletvekili Hüseyin Kansu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 96 yaşında vefat eden Hacimuliç Efendi'nin 7 dil bildiğini ve 2 fakülte mezunu olduğunu söyledi.

Hacimuliç Efendi'nin, Mesnevi'yi Boşnakça'ya çevirdiğini ve binlerce talebe yetiştirdiğini ifade eden Kansu, ''Hacimuliç Efendi, Bosna'da çağımızın Alpereni ve büyük bir kişilikti'' dedi.

Hüseyin Kansu, Hacimuliç Efendi'nin zaman zaman Türkiye'ye ve Konya'ya davet edildiğini ve burada edebiyat ve ilahiyat profesörlerine Mesnevi dersleri verdiğini, Osmanlı'dan bu yana varlıklı ailelerin evlerinde sürdürülen Mesnevi okuma geleneğinin son temsilcisi olduğunu kaydetti.

Kendisinin de zaman zaman Saraybosna'da Hacimuliç Efendi'nin Mesnevi derslerine katıldığını anlatan Hüseyin Kansu, şöyle konuştu:

''Bu derslere Bosna'nın entelektüel insanları katılırdı. Mesnevi dersleri çok güzel olur ve katılanlar çok zevk alırdı. Türkiye'de de çok sevenleri vardı. Savaş döneminde ise Hacimuliç Efendi'nin ayrı bir konumu vardı. 2. Dünya Savaşı ile son savaşta, talebeleriyle birlikte Saraybosna sokaklarını gezerek hatim ve dua okurdu. Şuna inanmıştı, hatim ve dua okunan bu şehrin sokaklarına düşman giremeyecektir. Ve hakikaten de öyle olmuştur. Hacimuliç Efendi, halkın çok sevdiği bir Allah dostuydu, Allah'ın bu topluma verdiği büyük bir nimetti. Çok sayıda genç talebe ve hafız yetiştirdi. Gençlerle birlikte ileri yaşına rağmen futbolbile oynardı.''

Bosna-Hersek'te bulunan 7 Türk koleji ile bir üniversitenin bağlı bulunduğu Sema Eğitim Kurumları'nın Genel Müdürü Fatih Gürsoy da Hacimuliç Efendi'yi çok yakından tanıdığını ve Mesnevi derslerine katıldığını söyledi.

Hacimuliç Efendi'nin Bosna-Hersek'te Türkçe'nin öğrenilmesi ve yaygınlaşmasını çok isteyen, insanları Türk okullarına destek vermeye teşvik eden büyük bir insan olarak nitelendiren Gürsoy, şunları dile getirdi:

''Bu ülkenin manevi dinamiğiydi. Gerek savaştan önce gerek savaştan sonra ülkedeki manevi duyguların gelişmesi,Türkiyeile irtibatların güçlendirilmesi için hayatını adamış bir insandı. Tek derdi insan yetiştirmekti.''

Gürsoy, 1997 yılında Bosna-Hersek'teki ilk Türk okulunu açtıkları sırada Hacimuliç Efendi'nin kendilerini ziyarete geldiğini belirterek, ''Bu ziyarette bize ağlayarak, 'siz buradan gideli şu kadar yıl, gün, saat ve dakika oldu. Şimdi tekrar geldiniz, bu nedenle çok sevinçliyim, demek ki ettiğimiz dualar kabul gördü' sözlerini hiç unutamıyorum. Ecdadımızın buradan gidişinin çetelesini saatine kadar tutan bir zattı. Okulumuzun inşaatı sırasında da talebeleriyle birlikte gece vakti bu inşaatın çevresini dolanarak dua ettiğini sonradan öğrendik'' dedi.

Hacimuliç Efendi'nin 29 yıl boyunca hizmetinde bulunan Veliya Kukuruzoviç ise bugün Saraybosna'nın büyük bir alimini son yolculuğuna uğurlamanın hüznünü yaşadıklarını belirtti. Hacimuliç Efendi'nin gecelere kentin çevresini gezerek ''düşman girmesin diye'' sürekli Kur'an-ı Kerim okuyarak geçirdiğini dile getiren Kukuruzoviç, bugün Hacimuliç Efendi'nin ''Şeb-i Arus'' (düğün gecesi) olduğunu belirtti.

Mesnevi derslerinin okutulduğu Sinan Paşa Tekkesi Şeyhi Sead Efendi Halilagiç de son mesnevihan Hacimuliç Efendi'yi kaybetmenin üzüntüsünü yaşadıklarını söyledi.

Hacimuliç Efendi'nin 96 yıllık hayatını Allah'a adadığını ve Saraybosna'nın manevi bir önderi olduğunu anlatan Halilagiç, ''O zat Sadece mesnevihan değildi. Hayatını başkalarına hizmet etmek ve yardım etmekle geçirmişti. Manevi zenginliğinin yanı sıra onun bilim zenginliği de vardı. Yani Mesnevi okumayı devralmak için Bosna'da 3 doğu dili bilmek şartı vardı. O 3 doğu dilinin yanı sıra 4 de batı dili biliyordu. Hacimuliç Efendi, Türkler zamanında buraya gelen adetlerin bir nevi korucusuydu.

Bosna'nın ünlü yazarı ve Halid Hacimuliç Efendi'nin biyografisini ''Altın Beyit'' adlı eserinde kaleme alan Necat Latiç ise Hacimuliç Efendi'nin halk arasında çok sevilen bir insan olduğunu dile getirdi.

-HACİMULİÇ EFENDİ-

Bosna-Hersek'in başkenti Saraybosna'daki Sinanpaşa Tekkesi'nde geçen yıla kadar perşembe akşamları Mesnevi okuyan Hacimuliç Efendi, ağır hastalığından dolayı uzun süredir tedavi görüyordu. Bosna-Hersek'in son mesnevihanı olan Hacimuliç Efendi, gece evinde kalp yetmezliği sonucu hayata gözlerini yumdu.

Saraybosna'daki Sinanpaşa Tekkesi'nde sürdürülen Mesnevi okuma geleneğinin son temsilcisi olan Halid Hacimuliç Efendi, 1915 yılında Saraybosna'da doğdu. Gazi Hüsrev Bey Camisi'nin imamı olan amcasından ilk din eğitimini alan Hacimuliç Efendi, İslami Yüksek Bilimler Fakültesi'ni ve Felsefe Fakültesi'nde Şarkiyat Bölümü'nü bitirdi. 1989 yılında mesnevihan Hacı Hafız Feyzullah Efendi'den bu görevi devralarak geçen yıla kadar sürdüren Hacimuliç Efendi, 25 yıl boyunca da Sarayevo (Hünkar) Camisi'nin imamlığını yaptı.

Türkçe'nin yanı sıra Farsça, Fransızca, İngilizce, İtalyanca, Almanca ve Arapça'yı çok iyi derecede bilen Hacimuliç Efendi'nin Mesnevi derslerini dinlemek için Türkiye'den ve dünyanın dört bir yanından insanlar Sinanpaşa Tekkesi'ne geliyordu. 

Etiketler :