Böyle kâr görülmedi

Böyle kâr görülmedi

Türk bankacılık tarihinin en yüksek 6 aylık kâr rakamı: 2.054.000.000 TL

İLK yarıda net kârını yüzde 42 artırarak 2 milyar 54 milyon TL’ye çıkaran Garanti, Türk bankacılık tarihinin en yüksek 6 aylık kâr rakamını açıkladı. Garanti Bankası, geçen yılın ilk 9 dokuz ayında elde ettiği 2.1 milyar TL’lik kâra bu yıl ilk 6 ayda ulaşmayı başardı.

Dünyanın dev bankalarının zor günler geçirdiği 2009 yılında Türk bankalarında yaşanan “kâr patlaması” bu yıl da devam ediyor. Halkbank, Yapı Kredi Bankası, Şekerbank’tan sonra dün de Garanti Bankası bu yılın ilk yarısına ilişkin mali tablolarını açıkladı. Garanti Bankası’nın
2010 yılının ilk yarısındaki net kârı 2 milyar 54 milyon TL’ye çıktı.
Banka geçen yılın aynı döneminde 1 milyar 452 milyon TL net kâr açıklamıştı. Yani
Garanti Bankası, bu yılın ilk yarısında net kârını yüzde 41.46 oranında artırmayı başardı.

Garanti Bankası’nın aktif büyüklüğü 118 milyar 800 milyon TL seviyesine ulaşırken, nakdi ve gayri nakdi krediler aracılığıyla ekonomiye 76 milyar 47 milyon TL destek sağladı. Bankanın özsermaye kârlılığı
yüzde 28.4, aktif kârlılığı ise yüzde 3.5 seviyesinde gerçekleşti. İlk 6 aylık mali tablolara ilişkin açıklama yapan Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen, “Takipteki kredilerin miktarındaki düşüşün devam etmesi ve kredi kalitesinde yakaladığımız yüksek performansımız, zor zamanlarda müşterilerimizin yanında olmaktaki haklılığımızı kanıtladı. Kredi ve mevduattaki büyümemiz sürüyor. Özellikle vadesiz mevduat alanında ulaştığımız yüzde 15.4 pazar payı, müşterilerimizin bize duyduğu güveni temsil ediyor. Konut kredilerinde piyasa lideri olmaya devam ediyoruz. Banka ve kredi kartları toplamında 15 milyona yaklaşan portföyümüzle, kredi kartı, işyeri ve alışveriş cirosunda lideriz” dedi.

‘Başarımız ödüllendirildi’

Özen, şöyle devam etti:

“İnternet sitemiz garanti.com.tr’yi, yeni nesil bilgi teknolojileriyle donatılan tasarımıyla hizmete sunduk. Paydaşlarımızla kurduğumuz şeffaf iletişimi, www.garantiyillikrapor.com adresinde yer alan 2009 web tabanlı raporumuzla yeni bir boyuta taşıdık. İnteraktif raporumuzdaki ‘Garanti TV’ aracılığıyla, 2009 faaliyetlerimizi ve gelecek dönem beklentilerimizi, yöneticilerimizin kendisinden dinleme fırsatını da sunuyoruz.”

Garanti Bankası’nın ilk yarı karnesi

* Net kâr 2 milyar 54 milyon 731 bin TL oldu.
* Yasal mevzuat ve uluslararası uygulamalar doğrultusunda, vergi karşılıkları, kredi ve diğer karşılıklar dahil, toplam 836 milyon 874 bin TL karşılık ayrıldı.
* Aktif büyüklük 2009 sonuna göre yüzde 2.1 artarak 118.8 milyar TL seviyesine ulaştı.
* Aktif kârlılık yüzde 3.5 olarak gerçekleşti.
* Özkaynaklar yüzde 9.9’luk artışla 15 milyar TL seviyesine ulaştı.
* Özkaynak kârlılığı yüzde 28.4 seviyesinde gerçekleşti.
* Nakdi ve gayri nakdi krediler aracılığıyla reel ekonomiye yapılan destek 76 milyar 47 milyon 404 bin TL’ye çıktı.
* TL krediler pazar payı yüzde 11.1, YP krediler pazar payı ise yüzde 20 seviyesinde gerçekleşti.
* Mevduat toplamı 2009 yıl sonuna göre, yüzde 12.4 pazar payı ile yüzde 5.8 artarak, 72 milyar 738 milyon 181 milyon TL seviyesine ulaştı.

Ferit Şahenk: Ekonomiye desteğimiz artarak sürecek

Bankanın faaliyet raporunda görüşlerine yer verilen Doğuş Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk, Türk bankacılık sektörünün artık güçlü sermaye yapısı ve reel sektöre sağladığı büyük katkılar ile anıldığını ifade ederek şunları söyledi: “Sermaye yeterlilik oranı yüzde 20’ye yakın seviyelerde kalırken, tahsili gecikmiş alacakların azalması ve kredi riski görünümündeki iyileşme bankalarımızı güçlendirmektedir. Garanti Bankası, karlılığını aktif kalitesini koruyarak artırmayı başarmıştır. Kredilerdeki artış bankamızın ülke ekonomisine olan katkısını ve güvenini ortaya koyarken, mevduat tabanındaki büyüme de bankamıza olan güveni yansıtmaktadır. Bankamızın, sektördeki gücünü ve kalitesini koruyarak, müşterilerinin güveni ve tüm ekonomik ve sosyal paydaşlarının desteği ile ülkemize katkısının artarak devam edeceğine inanıyorum.”

Etiketler :