Bu da Dersim katliamının madalyası

Bu da Dersim katliamının madalyası

CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün’ün, Dersim katliamının sorumlusu olarak CHP’yi göstermesi ve Atatürk’ün de bundan haberdar olduğunu belirtmesi partiyi karıştırırken Dersim gerçekleri ile ilgili deliller çıkmaya devam ediyor.

Milletvekili Aygün’ün Atatürk, Dersim ve CHP ile ilgili demecine ilişkin parti içinde başlayan ayrışım devam ederken, katliama katılan subaylara verilen Atatürk imzalı madalyalar görmezden geliniyor.
 
Yönetmelik ne diyor?
 
Dersim katliamın hemen ardından 1938 yılında yaptırılan madalyaların 3. Ordu Komutanlığı’nda skandal olaya katılan askerlere verildiği netleşti. Katliamın emrini kimin verdiği bugün halen tartışılırken, TSK savaş takdirnamesi, madalya ve nişan yönetmeliği “Tespit ve Teklif İşlemleri” kısmında madalyaya layık olan askerlerin sıralı amirlerce belirlenip yine sıralı üstler yolu ile Genelkurmay Başkanlığına gönderilmesi gerektiği ifade ediliyor.
 
İşte deliller
 
Son sözün ise o yıllarda Başkomutan da olduğu biliniyor. Başkomutan, şerh koyduğu takdirde uygun bulunmayanlara madalya verilmiyor. Kaldı ki madalyaların üzerinde de Atatürk’ün imzası olduğu görülüyor. TSK’ya ait müzelerde ise madalyaya ait fotoğrafların altında “1938 yılında 3′üncü Ordunun Tunceli’de gerçekleştirdiği manevranın anısına çıkartılmıştır” yazıldığı görülüyor.
 
Emekli paşadan itiraf
 
Verdiği söyleşilerde Muhsin Batur, Dersim katliamında yer alan emekli bir general olarak, bunun bir katliam olduğunu da doğruluyor ve şunları söylüyordu: “…Günlerden bir gün Alayımıza emir geldi… tren yolu ile Elazığ’a intikal edilecek, bir süre orada eğitim gördükten sonra o zamanlar Dersim denilen bölgeye gideceğiz. Tren yolculuğumuz 40 kişinin paylaştığı kapalı yük vagonlarında pek ilkel ve zor koşullar altında gerçekleşti, Elazığ’ın biraz uzağında Harput’un eteklerinde çadırlı ordugâh kurduk ve bir müddet sonra ilk durak Pertek olmak üzere harekete geçtik ve iki ayı aşkın bir süre özel görev yaptık. Okuyucularımdan özür diliyor ve yaşantımın bu bölümünü anlatmaktan kaçınıyorum. Alaya verilen özel görev, Elazığ bölgesinde büyük bir manevra ve resmi geçit ile bitti… Subaylara ve bizlere Atatürk imzalı birer madalya dağıttılar.”
 
Bu madalya kime veriliyor?
 
TSK savaş takdirnamesi, madalya ve nişan yönetmeliğinde madalyanın tanımı, “Hizmet ve vazifede yararlık gösterenlere, hizmetlerinde övgüye değer faaliyet ve çalışmalarda bulunanlara, spor ve sergilerde değerlendirmeye layık derece alanlara hatıra olarak verilen ve diğer kişilerden ayrımını sağlayan muhtelif cins ve değerde madeni bir sembolüdür” şeklinde yapılıyor.
 
İşte madalyanın amacı
 
Aynı yönetmelikte madalyanın amacı şu şekilde açıklanıyor: “İnsanların milli gayeler uğruna yaptıkları hamaset (kahramanlık), fedakarlık, fazilet, cesaret ve yiğitlik dolu hizmetlerini, üstün gayret ve çalışmalarını, iftihar, gurur ve alçak gönüllülük duyguları içinde çevrelerine takdim ettikleri şan ve şeref nişaneleridir.”
 
Yetki ve onay sıralaması
 
TSK savaş takdirnamesi, madalya ve nişan yönetmeliği “Tespit ve Teklif İşlemleri” kısmında ise madalyanın; sıralı amirlerce, belirtilen esaslar dahilinde yapılan değerlendirmeyi müteakip uygun bulunanlar, sıralı üstler yolu ile Genelkurmay Başkanlığına gönderilmesi gerektiği ifade ediliyor. Son sözün ise o yıllarda Başkomutan da olduğu biliniyor. Başkomutan, şerh koyduğu takdirde uygun bulunmayanlara madalya verilmiyor.
 
Aslan DEĞİRMENCİ / MİLAT
 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum