Bu, Güney Kıbrıslıların kabusu olur

Bu, Güney Kıbrıslıların kabusu olur

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış: Türkiye'nin AB sürecinden kopması Güney Kıbrıslıların kabusu olur.

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu'nun Erzurum'daki sözleriyle ilgili olarak yaptığı konuşmada, "Kıbrıslı Rumlar da bunu çok iyi bilmektedir ki; Türkiye’nin AB süreci onların en önemli güvenlik poliçesidir. Türkiye’nin AB sürecinden kopması Güney Kıbrıslıların kabusu olur. Onun için Türkiye’nin AB sürecinde daha da hızlanması hem Yunanistan’ın hem Kıbrıs Rum kesiminin çıkarınadır." dedi.

Devlet Bakanı Egemen Bağış, görme engelli sanatçı Metin Şentürk'e AB fahri elçilik rozetinin takılma töreninde Yunanistan Başbakanının açıklamalarıyla ilgili sorularını cevapladı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın gerekli cevapları çok açık ve net bir şekilde ortaya koyduğunu belirten Bağış, "Kıbrıslı Rumlarda bunu çok iyi bilmektedir ki; Türkiye’nin AB süreci onların en önemli güvenlik poliçesidir. Türkiye’nin AB sürecinden kopması Güney Kıbrıslıların kabusu olur. Onun için Türkiye’nin AB sürecinde daha da hızlanması hem Yunanistan’ın hem Kıbrıs Rum kesiminin çıkarınadır. Bunu ilgili taraflarda çok iyi bilmektedir." dedi.

Başbakanın ev sahipliğinin nezaketi çerçevesinde söylenebilecek her şeyi çok açık net cesaretle ortaya koyduğunu kaydeden Bağış şöyle konuştu: "Kıbrıs konusunda Türkiye'nin haklı tezleri vardır. 26 Nisan 2004 tarihinde Avrupa Konseyi'nin almış olduğu bir karar vardır. Avrupa Konseyi üyesi ülkeler Yunanistan dahil olmak üzere Annan planı sonrasında yapılan referandum sonrası Kuzey Kıbrıs'a uygulanan izolasyonların kaldırılması için bir karar almıştır. Ama kendi aldığı kararı halen uygulamamıştır. O kararı uygulayamayanlar bugün Türkiye'nin Kıbrıs konusunda adım atmasını söyledikleri zaman komik duruma düşmektedirler. Önce onlar o kararı uygulasınlar, Kuzey Kıbrıs’a uygulanan haksız izolasyonlara son versinler. Nasıl Tayvan'la diplomatik ilişkileri yokken ticaret yapıyorlarsa Kuzey Kıbrıs’a da aynı benzer ilişkiyi kursunlar. Türkiye o zaman limanlarını açma konusunda zaten gerekeni yapacağı konusunda açık ve net bir şekilde ortaya koymuştur. Ama onlar kendi kararlarını uygulayamazken bizden bir takım adımlar atmalarını beklemeleri haksızlıktır."

Türkiye’nin Kıbrıs’a 1974 yılında Kıbrıs'a güvenliği sağlamak için gittiğini ifade eden Bağış, "Makarios'un BM Genel kurulunda yapmış olduğu bir konuşma var. 'Ülkem şu anda işgal altındadır' Bahsettiği işgal gücü, Yunan askerleridir. Yunanistan'da ki darbe sonarsında Kıbrıs'taki iktidarı değiştirme çabalarına itiraz etmek için BM Genel ,Kurulunda Makarios o konuşmayı yapmıştır. Şimdi o olaylar hiç yaşanmamış gibi 1974 öncesinde yaşanan kanlı olaylar hiç yaşanmamış gibi davranmaları gerçekten samimiyetsizliğin göstergesidir. En son Karşıyaka Efes Pilsen Basketbol takımımızın bir sportif müsabaka için gittiği Rum yönetiminde 5 basketbolcumuzun üzerine binlerce Kıbrıslı Rum'un yürümesi, çakmaklar atılması, sis bombalarının atılması onları kovalamaları bu Kıbrıs Rum yönetiminin değil devlet, kabile anlayışına bile daha ulaşamadığını göstermiştir. Onun için onlara şu telkinde bulunmak istiyorum. Türkiye'nin sabrını denemesinler. Türkiye'nin AB süreci -tekrar ediyorum; Güney Kıbrıs için en ucuz ve en sağlam güvenlik poliçesidir." şeklinde konuştu.

Etiketler :