Bu haberi çok dikkatli okuyun

Bu haberi çok dikkatli okuyun

Türkiye kritik bir süreçten geçiyor. Ülkenin her tarafında provokatif olaylar yaşanıyor. Ortaya çıkan bulgular olayların perde arkası hakkında önemli ipuçları veriyor.

İzmir'de DTP konvoyuna saldıranlarla şehirde molotofkokteyli ile eylem yapanların aynı şahıslar olduğu ortaya çıktı. Bu durum aslında ne yeni ne de şaşırtıcı. Bu senaryoyu Zaman daha önce de belgeleriyle ortaya çıkarmıştı. Paşanın karşısında hazır olda durduğu fotoğrafla gündeme gelen ve Ergenekon soruşturması kapsamında tutuklu yargılanan Kuvay-ı Milliye Derneği Genel Başkan Yardımcısı Durmuş Ali Özoğlu'nun, 1991'de PKK adına molotofkokteyli atarken gözaltına alındığı ortaya çıkmıştı. PKK Molotofçuları geçtiğimiz günlerde genç bir kızın ölümüne neden olmakla yeniden gündeme oturmuştu. PKK'nın 1991 yılında aldığı "kitlesel serhıldan" kararı ile birlikte halkı sokaklara çıkmaya teşvik eden yayınlar yapan Özgür Gündem'in 1991-93 yılları arasındaki yazı işleri müdürü de Merdan Yanardağ'dı. Yanardağ yıllar sona Ergenekon sanığı Tuncay Özkan'ın sağ kolu olarak ortaya çıktı. İlginç bir hadise de geçtiğimiz yıl yaşandı.

Paşa'nın selam durduğu PKK eylemcisi

1991 yılında PKK'nın ilk silahlı mücadeleye başladığı tarihin yıldönümünde İstanbul'un çeşitli semtlerinde eylem yaparken yakalanan 34 kişi arasında ilginç bir isim de vardı. Türkiye'nin yıllar sonra ilginç bir fotoğrafla tanıdığı Durmuş Ali Özoğlu da eylemculer arasındaydı. Dönemin Eminönü Emniyet Amirliği tarafından hazırlanan 16 Temmuz 1991 tarihli gözaltı tutanağında Durmuş Ali Özoğlu'nun da aralarında bulunduğu 34 kişinin İstanbul Çarşıbaşı, Laleli ve Vezneciler'de molotofkokteyli atarak korsan gösteri yaptığı belirtiliyor. 1991 yılında PKK eyleminde yakalanan Kuvay-ı Milliye Derneği Genel Başkan Yardımcısı Durmuş Ali Özoğlu, şimdi Ergenekon davası kapsamında yargılanıyor. Özoğlu, Karargâh Evleri aracılığıyla muvazzaf subaylardan elde edilen bilgileri Kemal ve Neriman Aydın kardeşlerden alıp 'Ergenekon'un askerî kanat sorumlusu' emekli Albay Mehmet Fikri Karadağ'a ulaştırmakla suçlanıyor. Ergenekon sanığı, geçtiğimiz yıl ilginç bir fotoğrafla gündeme gelmişti. Şırnak Akçay 6. Motorlu Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Ferhat Özgen'in, Durmuş Ali Özoğlu karşısında hazrolda durduğunu gösteren fotoğraf basına yansımıştı. Paşanın, sivil bir kişi karşısında nasıl böyle davrandığı uzun süre tartışılmıştı.

Özkan'ın sağ kolu, APO'nun gazetecisiydi

Bir dönem sert ulusalcı çizgisi ile bilinen Kanaltürk'ün Ergenekon sanığı Tuncay Özkan'ın elinde bulunduğu dönemde Özkan'ın sağ kolu Merdan Yanardağ'dı. Oysa, Yanardağ'ın çok ilginç bir gazetecilik geçmişi vardı. PKK Mayıs 1990'da gerçekleştirdiği 2. Konferansında kitlesel boyutlu eylemlerin hızlandırılması ve silahlı faaliyetlerin kırdan şehre doğru yayılması kararını aldı. Şehir merkezlerinde "kitlesel serhıldan" dedikleri, başkaldırı eylemlerinin organize edilmesi de stratejiler arasındaydı. Daha kolay propaganda yapabilmek için 1991 yılında örgüte yakın bir de gazete kuruldu. İşte bu süreçte kurulan Özgür Gündem'in 1991-93 yılları arasındaki yazı işleri müdürü Merdan Yanardağ'dı. İşte Yanardağ'ın o dönemde gazeteye attığı manşetlerden bir kaçı: PKK lideri Öcalan, BBC´ye ´Samimi ateşkese hazırız.´ dedi. (2 Kasım 1992) PKK Genel Sekreteri Öcalan: K. Irak harekâtı dolaylı işgaldir. (6 Kasım 1992). Önceki gün 4 saat top ve tank ateşine tutulan kentte 7 kişi öldü. (9 Kasım 1992). Tunceli´de oğlu dağa çıkan ailenin evini yaktılar. (9 Kasım 1992) Kürtçe konuşan askere polis dayağı. (16 Kasım 1992)

İlginç bir hadise de geçtiğimiz yıl İstanbul'da yaşandı. PKK propagandası yaptıkları, molotof attıkları ve izinsiz gösteri yaptıkları gerekçesiyle gözaltına alınan 12 kişiden F.D.Kayayerli, 1999'da MHP'den milletvekili seçilen Müjdat Kayayerli'nin kızı çıktı.

MELİK DUVAKLI-ZAMAN

Etiketler :