Bu havzada vizeler kalkmalı

Bu havzada vizeler kalkmalı

Bakan Davutoğlu: Bütün bu havzada vizelerin kalkmasını istiyoruz.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, eksen kayması söyleminin Türkiye'nin moralini ve motivasyonunu bozma amacı taşıdığının altını çizdi. Davutoğlu, "Bütün bu havzada vizelerin kalkmasını istiyoruz. Türk müteşebbislerinin önündeki engel kalmasın istiyoruz. Suriye ile vizeler kaldırılınca Urfalı, Antepli işadamları yararlanıyor." dedi.

Sheraton Otel'de düzenlenen Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği Yüksek İstişare Konseyi toplantısında konuşan Davutoğlu, son günlerdeki yumurtalı protestolara ilişkin olarak Türkiye'de eleştirel kültürün gelişmediğini söyledi. Bakan olarak değil aynı zamanda akademisyen olarak eleştirel kültürün olmadığı yerlerde fikir üretilebildiğine inanmadığını aktaran Davutoğlu, "Her şeyi rahatlıkla konuşabilmeliyiz. Protesto kültürü de bunun bir parçasıdır. Ama protesto kültürü ile kamu vicdanı arasında, modern ve çağdaş bir topluma yakışır kalmak zorundayız. Öğrencilerimize, eleştirmek yanında dinlemeyi de öğretmek durumundayız. Hem eleştirel kültürü hem eleştirel kültürün ötesine geçen protesto kültürünü geliştirme olgunluğuna erişmemiz lazım." diye konuştu.

EKSEN KAYMASI SÖYLEMİ

Avrupa Birliği üyelik süreci Türkiye'nin çevre ülkelerle kurduğu ilişkilere değinen Bakan Davutoğlu, Türkiye'nin AB tam üyelik sürecinden uzaklaşmadığını ifade etti. Türkiye'nin Avrupa'nın parçası olduğunu, ancak asla Avrupa'nın nesnesi konumunda bulunmadığını aktaran Davutoğlu, "Geleceğimizi biz tayin ederiz. Özgürlük ağırlıklı demokrasinin referansı AB'dir. Siyasetimiz referansı Avrupa'dır." dedi.

Eksen kayması söyleminin Türkiye'nin moralini ve motivasyonunu bozma amacı taşıdığının altını çizen Davutoğlu, komşu ülkelerle yapılan yüksek stratejik işbirliği anlaşmalarına değindi. Türkiye'nin 87 yılda Yunanistan ile 35 anlaşma imzaladığını, ancak Mayıs ayında sadece 23 anlaşma imzaladıklarını dile getiren Davutoğlu, "Bütün bu havzada vizelerin kalkmasını istiyoruz. Türk müteşebbislerinin önündeki engel kalmasın istiyoruz. Suriye ile vizeler kaldırılınca Urfalı, Antepli işadamları yararlanıyor." sözlerini kaydetti.

WİKİLEAKS ESPRİSİ

'Wikileaks belgelerine girmemesi üzere' diyerek bir espri yapan Davutoğlu, Sırbistan Büyükelçisi'yle yaşadığı anıyı anlattı. Davutoğlu, "Tek bir hedefimiz var, tarihi normalleştirmek. Gaziantep ile Halep'in, Batum ile Trabzon'un, Edirne ile Filibe'nin iç içe geçmesidir. Ekonomik olarak Türkiye'yi merkez bir ülke haline getirmeyi amaçlıyoruz." şeklinde konuştu.

CİHAN

 

Etiketler :