'Bu ilaç intihara yol açıyor'

'Bu ilaç intihara yol açıyor'

ABD’nin tüm eyaletlerinden Chantix adıyla piyasada satılan sigarayı bıraktırma ilacını kullananların gönderdiği 1200’den fazla şikayet dilekçesi, ilacın üreticisi Pfizer firmasının başını ağrıtacağa benziyor.

Ernest Cory adındaki bir avukat söz konusu şikayet dilekçelerini toplayarak Alabama eyaletinin federal mahkemesinde Pfizer hakkında ihmalkarlık davası açtı. Şikayetlerden yüzde 60’ının intihara teşebbüs ve intihardan bahsettiğine dikkati çeken Corry, çoğunlukla dilekçelerde atak, hafıza boşlukları ve ciddi nörolojik sorunların dile getirildiğini söyledi. İlaç Türkiye’de Champix adıyla satılıyor.

Pfizer iddiaları reddetti

Pfizer’in sözcüsü Victoria Davis ise şirketin Chantix’in üretimi, onaylanması ve pazara sunumunda sorumlu ve prosedüre uygun davrandığını belirtti. Davis ilacın, şikayette bulunanlarda nörolojik sorunlara yol açtığına ilişkin bilimsel bir kanıtın bulunmadığını söyledi. Daha önce de ‘vareniklin’ etkin maddeli ilacın, davranış değişiklikleri, depresyon, intihar düşüncesi gibi ciddi sorunlara yol açtığına dair şikayetler bulunuyordu. İlaç nedeniyle 37 intihar vakasına rastlandığı da bildirilmişti. Benzer şikayetlerden ötürü 2008’de Prifezer’e bir dava da New York’ta açılmıştı. Davalar ve yan etkileri konusundaki tereddütler yüzünden Chantix’in satışları düştü ve ilaç üreticilerine hedefledikleri parayı kazandıramadı. Vatan

Etiketler :